Muška kontrola i njene posljedice – primjer Justina i Britney

Kao i mnogi od vas, popratila sam informacije o memoarima koje je objavila planetarno popularna pjevačica Britney Spears. Knjiga se zove ‘The Woman in me’ i zaintrigirala je mnoge fanove ali i one koji promatraju muško- ženske odnose i sve oblike manipulativnih odnosa. Naime, u knjizi je Britney opisala svoj odnos s Justinom i otkrila da je 2000 godine bila prisiljena uzeti abortivnu pilulu i tako riješiti se nerođenog ploda. No, to nije bila njena odluka.

Njenom dečku, Justinu, nije baš prijalo da mu plač bebe ometa blistavu karijeru. Ceh za to što nije stavio kondom morala je platiti djevojka koja je imala nepunih dvadeset godina.

Učiti iz primjera

Zašto je ovo važno ? Sjeti se sebe kad si bila u tim godinama, možda si sada u dvadesetim. Koliko nedoumica, dilema, nejasnoća postoji, pogotovo kad se zaljubiš u onoga tko izgleda kao princ iz bajke. I upravo je to bio Justin Timberlake za mnoge djevojčice i tinejdžerice kao i sa samu Britney.

Ona mu je povjerovala i nije željela ugroziti njegovu karijeru. Koliko puta si ti možda popustila kada te je on uvjerio da je njegova odluka ispravna i da nemaš pravo izbora? Koliko puta si ti bila stjerana u kut? Zbog sramote, krivice i straha, od sebe i do toga de ne izgubiš njega.

 Justin je to iskoristio i nije imao odgovornosti da odvede Britney do klinike. Još jedna caka, javnost ne smije saznati. U to vrijeme su svi vjerovali da su Britney i Justin savršeni par. Nitko nije imao pojma za igre moći, dominacije, kontrole i brojnih manipulacija. Koliko puta si se ti žrtvovala jer su svi drugi mislili da ste vi savršen par, da se trebate vjenčati i ostati zajedno do kraja života.

Neki baner

Brutalne posljedice

Unatoč njenom popuštanju, veza nije uspjela a Britney je prikazana ljubičastim slovima stigme preljubnice koja je jadnom Justinu slomila srce. Na nju je to ostavilo brojne posljedice, bojala se suprotstaviti, zauzeti za sebe i reći NE. Justin je bio jedan od brojnih koji su je kontrolirali. U memoarima, između ostalog svjedoči, da je otac iskoristio njeno tijelo za stjecanje profita. Britney je morala snimati, pjevati, plesati. Svi su je osuđivali kad je obrijala glavu i govorili da je luda i da ugrožava sebe i druge. Rezultat je bio NADZOR.

Koliko puta si ti bila pod nadzorom jer nisi znala reći ne? Možda se i sada koprcaš s brojnim traumama koje su ostavile traga.

Neke žene, poput Britney, progovore o proživljenom iskustvu tek nakon 20 godina. Istina na kraju ispliva i sve se otvori poput Pandorine kutije, a krasta prokrvari nakon češanja i žuljanja. Boli. A prikazano je kao bajka, američki san, život iz snova. Zapravo je pakao. Nemaš slobodu, autonomiju, pravo glasa. Ušutkavaju te. Ako nećeš slušati, bit ćeš kažnjena. Ako psihički pukneš, rugat će se, smijati i linčovati te.

Kako je Britney uopće preživjela, kako su neke od nas uopće opstale o ovom odvratnom svijetu gdje svatko čeka da ti zabije nož u leđa? Sve ima svoju cijenu ili cilj ne bira sredstvo. Što ti je draže ili gore? Je li Britney imala izbora? Sada je vratila pravo glasa i progovara o proživljenom.

Photo by Mathew Browne on Unsplash

Bez cenzure

Ovo može biti pouka za tebe, da učiš i na vlastitim i tuđim greškama. I da ne vjeruješ u mitove skovane u filmovima, pjesmama, kulturi. Nemoj dopustiti da ti i dalje serviraju slike savršenog muškarca, idealne veze i onoga što je poželjno. Ne robuj trendovima i ne traži uzore u okrutnom svijetu koji prodaje svoju dušu demonima profita i novca.

Tvoja odluka je važna. Tvoj glas vrijedi, jer ako ga izgubiš, gubiš vlastiti identitet nečija robinja. Nadajmo se da je Britney izašla iz ropstva i da će uspjeti pronaći svoju svrhu i svoj put.

Neki baner