Nasilje u obitelji – rak rana našega društva

Nasilje u obitelji razara ženu koja trpi različite oblike iživljavanja, maltretiranja, ucjenjivanja, zlostavljanja. Uništava nju, njenu djecu i ostavlja traume za cijeli život. Statistike pokazuju okrutnu realnost da je svaka treća žena doživjela neki oblik rodno zasnovanog nasilja.
Zašto?

Jer, je odgajana da šuti, da se fino ponaša, da ne odgovara svom ocu, bratu, kasnije i mužu. Jer je naučena da bude pokorna i podčinjena. Jer je naučena da bude uzorna supruga i majka, da tolerira sve suprugove hirove, budalaštine, ispade, prevare i šamare. Jer možda vjeruje da će prestati, da će se on promijeniti. Ako ona bude bolja. I ako idući put ručak bude začinjen kako voli.

Jer on, nasilnik, ima psihološki monopol nad njom. Služi se svim vrstama ucjena i manipulacija. Prijeti joj da će uništiti nju. I da tu neće stati, povući će sa sobom njenu obitelj, prijatelje. Oduzet će joj djecu. Možda će je ubiti. Za opis strahote koju proživljavaju žrtve obiteljskog nasilja nema dovoljno riječi.

Što je čeka ako prijavi nasilje?

Čekaju je osude društva, koje će podržati njega. Čekaju je policijska ispitivanja da opiše u detalje svoje ponašanje u braku. Čekaju je pregledi i procjene ima li ožiljke, ima li modrice, ima li ona dokaze da je zlostavljana? Čekaju je optužbe da je sve izmislila . Nju čeka kazna, a ne njega. Ako bude uhićen možda odleži jednomjesečni pritvor. U najboljem slučaju može biti kažnjen na tri godine zatvora.

To je jedan scenarij, u drugome ona je ekonomski ovisna o njemu, nema stalni posao jer ju je on uvjerio da su djeca prioritet, da će se on brinuti za njihovu zajedničku sreću. Ekonomsko nasilje je ogroman problem i jedan od razloga zašto žene ostaju u braku ili vezi s nasilnikom.

Neki baner

Ovaj problem ima korijen u patrijarhalnom odgoju u kojem je dugo bilo pravilo da obiteljsku imovinu nasljeđuju sinovi. Žrtva obiteljskog nasilja ima izbor da ide u sigurnu kuću, da se skriva, da bježi uz osjećaj straha i sramote.

Ne znači NE!

Važno je naglasiti da obiteljsko nasilje u većini slučajeva uključuje i seksualno nasilje i silovanje. O tome se vrlo malo govori. Naime svaki neželjeni seksualni odnos je silovanje bez obzira dogodio se na ulici ili unutar bračne zajednice. Obiteljsko nasilje sa sobom vuče psihološko nasilje koje, prema procjenama psihologa ostavlja dugoročne traume. Feminističke stručnjakinje preporučuju psihološku pomoć za sve žrtve obiteljskog i seksualnog nasilja.

Nasilnici slobodno šeću ulicama predstavljajući opasnost za druge žene, dok se žrtve moraju sklanjati u sigurne kuće. Tako funkcionira naše patrijarhalno društvo.

Nasilje u obitelji - rak rana našega društva

crop sensitive melancholic woman with glowing skin
Photo by Shobhit Bajpai on Pexels.com

Nasilje nije privatna stvar

U psihološkom kontekstu, prijava nasilja znači pobjedu. Žene koje su pretrpjele nasilje ovim činom prestaju okrivljavati sebe i skidaju stigmu „sramote“ koju im je društvo nametnulo. Spremne su suočiti se s nasilnikom, sudom i cijelim svijetom da kažu kako nasilje nije privatna stvar i kako se nasilje nad ženama ne smije tolerirati. Mnoge žene su prijavile nasilje sa snažnom porukom da se više ne ponovi. Mnoge su podijelile svoju muku i motivirale brojne djevojčice i žene da progovore o svojim potisnutim strahovima i strepnjama.

Bez batina u odgoju

Neophodno je da se društvo mora educirati. I djevojčice i dječaci se trebaju odgajati u duhu tolerancije i bez rodnih diskriminacija. Izreke „Batina je iz raja izašla“ i Tko se tuče, taj se voli“ i njihove primjene se moraju iskorijeniti. Jedino zdrav i razuman odgoj i pristup roditelja prema djeci može spriječiti strahote svih oblika rodno zasnovanog nasilja.

Neki baner