Njega duše

Duša je naš najživlji organizam koji ovisi o protoku različitih emocija, negativnih i pozitivnih. Kao što je tijelu potrebna zdrava prehrana, detoksikacija organizma, različiti vitamini i minerali, tjelovježba, redovito kretanje, odmor i san, i duša treba sve to. Važno je njegovati emotivno i duhovno zdravlje da bi imali stabilan i normalan život. Iako se čini lako, u 21. stoljeću i brzom i dinamičnom vremenu, duševna njega je postala pravi izazov.

Nahrani dušu pozitivnim emocijama

Sjećaš li se kada si se posljednji put iskreno nasmijala, od srca i do suza? Imaš li ljude oko sebe koji zrače humorom i vedrinom? Nasmijavaš li ti druge?

Znaš li se šaliti na vlastiti način? Ako dosad nisi, pronađi neki oblik humora za sebe. To čak može biti i crni humor, sarkazam ili bilo kakva vrsta koja odgovara tvom duhu i temperamentu. Smijeh je lijek. Ta rečenica je jedna od najsvetijih filozofskih postulata.

Iskren smijeh produžava život i vraća emocije iz mrtvila.

Stoga, hrani svoju dušu vedrinom i pozitivom. Jedan od načina kako pobijediti negativno mišljenje i stres je zahvalnost. Svaki dan pronađi barem jedan detalj na kojem si zahvalna i zapiši ga. Kada dođu loši dani, pročitaj zapisane misli koje izražavaju tvoju zahvalnost.

Neki baner

Detoks duha

Izbaci sve toksine iz svoje duše. Okani se nepotrebnog analiziranja što bi bilo kada bi bilo. Prestani se družiti s ljudima koji sipaju otrov u čašu tvoje svakodnevice. Ne opterećuj se sitnicama. Pokušaj uvijek dati svoj maksimum i kada pogriješiš, reci sebi, barem sam nešto radila i naučila mnogo o sebi i ovim procesima.

Nemoj se vraćati u prošlost. Pročisti svoje duhovno stanje, Isplači se i izbaci svu tugu, potištenost, osamljenost, odbačenost i brigu. Isplači se glasno i nemoj skupljati negativne osjećaje koji će te gušiti. Ako si ljuta viči i galami. Na zidove, namještaj, kuću. Opsuj glasno sve što te uzrujava, sputava, ljuti ili dekoncentrira. Zdravo je izbaciti sve negativnosti iz duševnog organizma jer je to bit detoksa.

Trening duha

Čitaj što više knjiga. Knjige su odličan način da otputuješ u druge svjetove, istražiš živote likova i smanjiš predrasude prema drugim kulturama, ljudima i njihovim karakterima. Čitanjem proširuješ svoj vokabular ali i obzor različitih tema za razgovor.

Novi tečajevi jezika, web dizajna, digitalnog marketinga, IT sektora ili bilo čega drugoga su odličan trening za tvoje mentalno zdravlje, Intelektualno proširenje će povećati tvoje pamćenje, percepciju, koncentraciju i ostale motoričke sposobnosti. Svakako nemoj zaboraviti na prirodu meditaciju, molitvu, Sve ovo će umiriti tvoj duh. Bit ćeš smirena i spokojna.

Naspavaj se

Nemoj zaboraviti na važnost spavanja i sanjanja. Odmor od obveza, stresa i opterećenja je najvažniji korak za njegu duše. Kao što tijelo pamti sve što unese u organizam i duša upija svaku emocije. Stoga nemoj zapostaviti duhovno zdravlje. Tvoja duša će ti biti zahvalna-

Neki baner