Novogodišnja želja

Eto, prođe i taj Božić. Istrošili smo se, prejeli, neki su se i napili… I na kraju balade sve je opet isto kao i prije par dana.

Gledam tako te božićne čestitke po društvenim mrežama i pomalo sam tužna. “Čestitam svim svojim prijateljima”, “blagoslovljen Božić svim vjernicima”, “svima koji slave”, mojima, tvojima, našima, vašima… Neki ogranci nekih političkih stranaka su otišli toliko daleko u širenju mira i veselja, da im je parola bila “uz Krista protiv ateista”.

Krasno, zar ne? Čak ni u ove dane ljubavi i mira ne možemo biti ljudi. Moramo mi biti bolji od onih tamo nekih drugih. Jer oni nisu ljudska bića vrijedna ljubavi. Oni su tamo neki nevjernici ili krivovjernici.

I pitam se otkuda to? Otkuda tolika potreba za dokazivanjem?

Razumijem da želimo biti dobri u onome što radimo, ali zar to mora biti nauštrb drugih? Zašto oni moraju biti loši da bismo mi bili dobri? Zašto ne možemo biti podrška drugima?

Zašto moramo gaziti preko mrtvih da bismo se osjećali dobro u vezi sebe? Zašto taj Božić ne može biti sretan svima? Čak i onima koji za njega nikada ni čuli nisu. I znam što mislite, ali naravno da je to moguće. Jer nisu bitni oni. Bitni ste VI. Bitno je što VI odašiljete u svijet.

Stoga ispunite svoj maleni djelić svemira pozitivom i podrškom svima. I učite svojim primjerom druge. Vaši bližnji će vam na tome biti zahvalni. A oni daljnji… Tko zna, možda ste svojim dobrim djelom pokrenuli bujicu vibracija koja će u jednom trenutku dotaknuti i njih.

Neki baner

Možda se ta vibracija zakotrlja toliko da se jednom, kad obiđe cijeli svijet, ponovno vrati vama. I možda ćete i vi jednoga dana uživati u nasumičnom dobrom djelu nekog potpunog stranca, u osmijehu u prolazu, u podršci, u dobroj želji.

Ne bi li to bilo lijepo?

Bliži se nova godina, bliže se dani u kojima će sve brujati famoznim novogodišnjim odlukama. Ajde neka se među njima nađe i jedna malena, kojom ćete barem pokušati poboljšati ovaj svijet u kojem živimo. Onaj maleni djelić za koji ste vi odgovorni.

Učinite svoj dio svemira ljepšim tako što ćete drugima uljepšati njihov dio svemira. Lako je, zaista. Nekad je dovoljan samo jedan osmijeh, samo jedna lijepa riječ, samo jedan ubrani cvjetić pružen osobi u pravom trenutku.

Treba samo htjeti.

Treba samo htjeti biti čovjek.

Sretna vam ova nova godina, dragi ljudi, poznati i nepoznati, oni koji ovo čitate i oni koji ni ne znate da postojim. Sretna nam svima.

Želim nam svima da naučimo kako biti ljudi. Ja ću se potruditi ispuniti ovu svoju novogodišnju želju. A vi?

Neki baner