Pauk i mrav ili zašto se imamo potrebu igrati Boga?

Kao mala, lovila bi mrave i još ih žive bacala u paukovu mrežu. Za mene je to bio krug života. Netko mora umrijeti da bi netko drugi preživio. I u teoriji majka priroda tako funkcionira. Nažalost. Možemo se mi zgražati do mile volje, ali prehrambeni lanac je stvaran. I da, mravac bi možda upao u tu mrežu i poslužio kao neophodna hrana pauku. A onda sam shvatila značenje ovog možda.

Možda reprezentira sudbinu. Onu koja se u ovom kontekstu lako preračuna u statistiku. Postoji jako malen postotak da bi mravac, kojemu je put kretanja bio na podu, na kraju završio u paučini. Ta paučina je bila za muhe i ostale leteće „objekte“. A što sam radila ja? Igrala se Boga pod naivnom mišlju da pomažem pauku. Na sreću, pauk jako dobro zna zašto je ispleo mrežu tamo gdje je i ne, ne bi umro od gladi bez moje pomoći.

A sad odlazimo na ono bitno. Zašto vam pričam o pauku i mravu? Jer je savršena životna metafora. Iako na prvu banalna, mnogima može poslužiti kao primjer.


Postoji jedno pravilo. Divno pravilo. Mudro pravilo. Ali i pravilo kojeg se rijetki pridržavaju. Ne petljaj se u odnose! Bez obzira koje vrste. Bila posrijedi svađa bračnog para, bila prepirka bake i djeda, ili pak rat među prijateljicama. NE petljaj se. NE bacaj mrava u mrežu. Jer u svim slučajevima ćeš ti postati mrav u mreži tuđih svađa.

Znam da mnogi ljudi imaju privid pomaganja.

Dali ste savjet prijatelju, baki, majci, ujaku, poznaniku? To ne mora nužno biti loše. Savjeti su divna stvar. Ali ne i kad je u pitanju savjet koji stoji između nekog odnosa. Posebno kad je taj odnos negativne prirode. U takvim slučajevima najbolje je glumiti Švicarsku. Budite neutralna stranka. Mudra. Ustvari, budite uho i rame za plakanje. Nikako ne savjetnik.

Neki baner

Kao prvo. Tuđi vas se odnosi ne tiču ma koliko bliski bili s osobama u konfliktu. U metafori navedenoj gore, te osobe su pauci. Vjerujte mi, ma koliko oni izgubljeni u nekom trenutku djelovali, na kraju će napraviti po svojoj savjesti. Isplest će svoju mrežu onako kako smatraju da je najbolje bez da se vi uplićete u proces.

Ali što ako vaš savjet i ukazivanje na pravi put mogu osobu dovesti do onoga što je za njih najbolje?

Na vama je da procijenite jeste li spremni baciti mrava u mrežu. Mrav ste vi i vaš savjet. Bacivši ga nepovratno ste se upleli u mrežu nečijeg problema. Na pauku ostaje da pojede vaš savjet ili ne. Ali jednom kad je mrav u mreži, vi morate biti svjesni da se taj savjet uvijek može odbiti vama o glavu. Postajete laka meta za one koji su mrežu ispleli. Ma kako se sudbina okrenula, upravo ćete VI biti zaslužni za ishod. Jeste li u tome trenu spremni prihvatiti teret upiranja prsta u vas?

Pauk i mrav ili zašto se imamo potrebu igrati Boga?

Zamislimo hipotetsku situaciju koja se svima nama dogodila barem jednom u životu. Djevojka i dečko se posvađaju.

Vi ste prva prijateljica na liniji. I da, možda u tome trenu govorite svojoj povrijeđenoj prijateljici kako joj je dečko gad, smeće, kako li je to mogao napraviti. Bolje je da su prekinuli. Njoj je bolje bez njega. Ako se ikada pokuša vratiti, ni pod koju cijenu ga ne smije uzeti natrag… i onda se oni pomire, a vi ostajete kučka koja je govorila loše protiv dečka. Dakle, vaša odluka da nekome olakšate teške trenutke priključujući se na njihov prolazan vlak negativnih emocija GOTOVO UVIJEK ZAVRŠI LOŠE. Ako ste spremni na to da ostanete posrana stranka, samo naprijed. U suprotnom…

Budite Švicarska.

Budite rame za plakanje. Stanite ispred mreže i promatrajte pauka. Možete pripaziti da neki list ne pokida njihove niti. Možete čak i štititi pauka od kiše. Ali ne bacajte mrave. Vjerujte mi, pauk će preživjeti. Ako mu se mreža pokida- napravit će drugu. I ne oslanjajte se na to koliko je vaš pauk racionalan ili inteligentan. U emotivnim kolapsima smo svi jednako neracionalni i glupi. Vi niste krojač ničije sudbine do li svoje.

Neki baner