Pismo jedne mame: “Što želim da moja kćer zna o seksu”

Moja će kćer sljedeći mjesec napuniti 15 godina.

Imamo “otvorenu liniju” komunikacije kada je riječ o dečkima i seksu. Takav sam i ja odnos imala sa svojom majkom. No ipak sam bila izabrala o tome govoriti sa svojim prijateljicama, umjesto sa mamom.

Jasno mi je da tinejdžerice utjehu pronalaze u svojim prijateljicama i da takve vrste razgovora radije vode sa svojim vršnjacima. Svejedno, želim da moja kćer zna kako uvijek može o tome (ili bilo čemu) samnom razgovarati, kad god želi, bez kritika, osuda ili previše pitanja (s moje strane).

Ja nisam ona vrsta majke koja vjeruje u to da kćer što dulje treba držati zaključanom, dalje od svijeta. Realist u meni i previše dobro razumije kako se hormoni i tinejdžeri ponašaju. Jedino se mogu nadati da sam kćer odgojila dovoljno dobro da može donijeti pravilnu odluku kada je riječ o prvom seksu. Ali to ne znači da mi je lakše. Ne poznajem niti jednog drugog roditelja kojeg ne brine činjenica da će njihovo dijete zakoračiti u seksualni život.

Neki baner

Zapravo me možete staviti na listu prestravljenih roditelja iako neću dozvoliti da se strah ispriječi mojoj pripremljenosti.

Važno je da shvatite kako ne osuđujem seks u mladoj dobi. Svoju sam neivnost izgubila malo prije 20. rođendana, i bila sam u ozbiljnoj vezi, zapravo koliko ta veza može biti ozbiljna kada imaš 19 godina. Moje vršnjakinje su u to vrijeme već tri godine bile seksualno aktivne.

Svatko ima svoje vrijeme kada su spremni za seks, moje je samo došlo malo kasnije.

Bez obzira kako gledam na to; hoće li moja kćer apstinirati jednako dugo kao i ja, ili će početi ranije, kad tad će doći vrijeme i za seks.

Želim da zna koliko je seksualnost važna, a s njom dolazi i odgovornost.

Ovo su moji savjeti za nju.

SAMO ZATO ŠTO SU TVOJE PRIJATELJICE SEKSUALNO AKTIVNE, NE ZNAČI DA MORAŠ BITI I TI.

Može se dogoditi da s prijateljicama sjediš u kafiću i tada jedna od njih konačno prizna. “Moj dečko i ja smo to napravili sinoć. Nisam više nevina.” Budi radoznala, postavi joj što više pitanja, niti jedno pitanje nije preglupo. Nemoj da te uplaši njena seksualna aktivnost jer ti još nisi spremna. Ona je jednako nesigurna dok ti govori da je imala seks kao i ti što ga još nisi imala. Ne osjećaj se obaveznom imati seks samo zato što ga je imala tvoja prijateljica. Ako te to još ne zanima, nemoj se bojati to i reći, prave prijateljice će te poštivati i neće te prisiljavati na nešto za što nisi spremna. Doći će i tvoje vrijeme, nemoj žuriti.

NE DOZVOLI MU DA UTJEČE NA TEBE; ON ĆE ČEKATI, A AKO NE ŽELI, ČEKAT ĆE NEKI DRUGI.

Bit ćeš u situaciji kada ćeš misliti da si zaljubljena u njega. I vjerojatno i jesi. Kada te uzme za ruku ili te pogleda preko sobe, osjetit ćeš cijeli jedan novi svijet emocija. A onaj prvi poljubac je nešto što ćeš pamiti cijeli život. Imat ćeš osjećaje koje do sada nisi doživjela; prolazit će te trnci od glave do pete i, zlato moje, osjećat ćeš se nevjerojatno. Ali ako nisi spremna ići dalje od poljupca ili držanja za ruku, ne moraš. Istraživanje tijela je nešto puno energije, ali smiješ reći ne. Možda će on biti razočaran, ali nije on kriv, on je samo dečko u kojem divljaju hormoni. Ali nemoj osjećati grižnju savjesti jer si mu rekla da prestane, bez obzira do kuda ste došli. Ako mu je uistinu stalo do tebe, on će to razumijeti. A ako ne razumije, onda te i ne zaslužuje. Vjeruj mi.

KORISTI ZAŠTITU, A KADA KAŽEM ZAŠTITU, MISLIM NA KONDOM.

Ako znaš da si spremna i da je vrijeme da postaneš seksualno aktivna, molim te, koristi zaštitu. Ne mogu to dovoljno snažno naglasiti. I ne mislim samo na trudnoću već i na seksualno prenosive bolesti. Možda ti pomisao na kondom djeluje pomalo zastrašujuće, ali, draga moja, ako ti je kondom problem, onda nisi još spremna za odgovornosti koje dolaze sa seksom. O ovome nema rasprave, kondomi su glavna stvar. E da, i nisam još spremna postati baka, a ti nisi spremna biti majka.

RADI SAMO ONO ŠTO TI PAŠE.

Seks je puno više od samog čina; postoji mnogo stvari s kojima ćeš eksperimentirati prije ili tijekom svojih prvih seksualnih iskustava. Radi samo ono što ti paše, ne moraš isprobavati nešto samo zato što je on rekao da je to radila i cura prije tebe. Ne samo da ti možda laže, nego ti nisi ta cura. Ti si ti, i ti si ta koja odlučuje što voliš, a što ne voliš. Imaš puno vremena da to otkriješ.

NE ZNAČI NE.

Ako si rekla ne, jednostavno je, to je značilo NE. Niti u jednom trenutku nisi napravila nešto što ga je ohrabrilo da krene dalje. A ako si rekla NE, a on je nastavio, to je silovanje, u najmanju ruku napastvovanje. Prijavi ga, razgovaraj samnom, ili s prijateljicama, profesorima, ali s nekim razgovaraj. Molim te.

AKO SI SPREMNA, ONDA SI SPREMNA… MOŽDA?

Doći će vrijeme kada ćeš to jednostavno učiniti. Možda će biti unaprijed planirano ili će se dogoditi u trenutku, ali kada se dogodi, molim te sjeti se svega što sam ti rekla, to je vrlo važno. Budi svjesna koraka koji ćeš učiniti, i budi sigurna u svoju odluku, samo jednom ćeš izgubiti nevinost i to nikada nećeš zaboraviti. Može boljeti, to nije kao u filmovima, i možda nećeš odmah uživati. Možda nećeš nakon toga htjeti to ponoviti neko vrijeme, ili ćeš se ipak možda poptuno prepustiti. Uvijek budi sigurna, ne samo fizički već i psihički. Prvi seks je velika stvar. Upoznaj dobro svoje tijelo i imaj povjerenja u sebe. Ti si jedina koja odlučuje i zna što je najbolje za tebe.

I ako imaš neka pitanja, uvijek sam tu i nikada te neću osuđivati ili kritizirati.

Tvoja mama.

Izvor: Z&S
Neki baner