Iz njegovog kuta: Poruka muškarcima za Dan žena

Njoj bih sve napisao. Njoj bih sve pružio. Za nju bih umro i opet se rodio. Ponovio sve izlizane fraze. Baš sve. Ali ona nije ovdje i ne mogu joj ni pokloniti ružu za Dan žena. Ne mogu ništa. A ima toliko kretena. Bože mili toliko kretena, koji kraj sebe imaju svoje kraljice a tretiraju ih kao krpene lutke.

Stoga, drage moje dame, nemojte zamjeriti što ću ovaj tekst posvetiti njima. Zaslužili su riječ dvije, o svojoj gluposti.

Dragi moj “prijatelju”. Da, baš ti koji ovo čitaš pa se križaš. Koji misliš da je Dan žena glupost i da ona služi da ti pegla košulju, kuha ručak i da te zadovolji u krevetu. Trgni se. Ona je u toliko toga toliko bolja od tebe, jedino je odrasla na glupom Balkanu, gdje su je uvjerili da tebi treba biti pokorna – ne treba.

Snažnija je od tebe, iako o njoj govore kao o slabijem spolu. Ona se zna sa svime nositi. Ona ne skriva osjećaje. Ona će žrtvovati život i za tebe i za svoju djecu a ti ćeš u međuvremenu i dalje sam bauljati po stanu i tražiti svoje čarape.

Bez nje si izgubljen, poražen, sam sebi nejasan. Bez nje postaneš ništa. Bez žene ne bi ni postojao. Ne bi ni kročio ovim svijetom. Jedna te rodila, dojila, othranila. Druga te privila na svoje grudi i preuzela brigu o tebi. A što ti činiš? Umanjuješ je, svakodnevno. Kažeš da su te tako učili. Jesu li? Ili ti tako više odgovara? Biti nemaran, sebičan, samodostatan i zahtjevan.

Neki baner
poruka muškarcima, woman in white red and black tribal print long sleeve shirt standing on sidewalk
Photo by Olya Kobruseva on Pexels.com

Zbroji se, zagrli je, pokloni joj osmijeh a ne još jednu boru na licu. Odrasti, ne budi papak. Pokloni taj jedan je*eni cvijet. Neće te ubiti. Ako ga ne pokloniš i sutra skupa sa svojim čarapama završiš na cesti, ja te neću žaliti. Jer taj cvijet danas simbolizira ljubav i poštovanje koje je zaslužila svakodnevno. Ako ti okrene leđa, neka.

Bolje nisi zaslužio.

Žene, majke, kraljice sretan vam vaš dan! Blago onom tko uz sebe ima jednu od vas.

Mario Krasnik

Neki baner