Pretjerani trud koji odbija: Traženje odobravanja i gubitak vlastitog identiteta

Često se nađemo u situacijama kada se trudimo prilagoditi i svidjeti ljudima oko sebe. No, ponekad ti pokušaji mogu imati kontraefekt i rezultirati suprotnim od očekivanog. Postoje određene navike koje ste naučili i smatrali društveno poželjnim, ali zapravo biste trebali razmisliti o realnim rezultatima.

Normalno je da želimo biti dio društva i da želimo biti prihvaćeni. Pitanje je kako ćemo to postići? Često se nađemo u zbrci društvenih očekivanja i pokušavamo se prilagoditi na načine koji nisu u skladu s našim pravim identitetom. Ove navike vas čine jednoličnima, ali i sprječavaju vas u stvaranju pravih I istinskih prijateljstava.

Pretjerano pristajanje na sve

Često se osjećamo primoranima da pristanemo na sve kako bismo se svidjeli drugima. To može proizaći iz straha od odbacivanja ili želje za održavanjem dobrih odnosa. Kada stalno pristajemo na stvari koje nisu u skladu s našim vrijednostima ili granicama to može dovesti do iscrpljenosti, frustracije i gubitka svojeg “ja”.

Biti sposoban postaviti granice i reći “ne” kada je to potrebno važno je za očuvanje mentalnog zdravlja i poštovanje prema sebi. Drugi će vas više cijeniti, ako ste autentični i dosljedni, nego ako se pretvarate kako biste im udovoljili.

Stalno traženje odobrenja

Istinsko samopouzdanje dolazi iznutra, ne iz vanjskih izvora. Razvijanje vlastitog unutarnjeg kompasa i vjerovanje u svoje sposobnosti bitno je za osobni rast i zadovoljstvo. Ne dopustite da vaša vrijednost ovisi o mišljenju drugih. Umjesto toga naučite cijeniti sebe i svoja postignuća neovisno o vanjskim poticajima.

Neki baner

Izbjegavanje sukoba

Mnogi od nas izbjegavaju sukobe kako bi imali mirne odnose i izbjegli neugodnosti. Međutim sukobi su prirodan dio svakog odnosa i često su nužni za rješavanje nesuglasica i jačanje međusobnog razumijevanja. Važno je naučiti izražavati svoje mišljenje i osjećaje s poštovanjem prema drugima.

Pretvaranje da ste uvijek sretni

Biti vjeran sebi znači prihvatiti sve svoje emocije kako pozitivne tako i negativne. Pretvaranje da ste uvijek sretni može dovesti do osjećaja usamljenosti i nepovezanosti s drugima jer se ne osjećate shvaćeno ili prihvaćeno u svojoj stvarnosti.

Biti ranjiv i otvoren o svojim osjećajima može izgraditi bolju povezanost s drugima I stvoriti prostor za iskrenu podršku i razumijevanje.

Prilagođavanje svog izgleda i interesa prema drugima

Često se želje za prihvaćanjem vode time da mijenjate svoj izgled ili interese kako biste se uklopili u određenu društvenu grupu ili očekivanja okoline. Autentičnost ima veliku ulogu u izgradnji zdravih I iskrenih odnosa.

Biti svoji i vjerovati u svoje interese i vrijednosti privlači ljude koji vas cijene zbog onoga tko stvarno jeste, a ne zbog onoga što pokušavate biti da biste im se svidjeli. Nemojte se odreći svoje posebnosti radi uklapanja u društvo jer će pravi prijatelji cijeniti vašu posebnost i podržati vas u tome da budete svoji.

Pretjerani trud koji odbija

Foto: Canva

Neprestano kompariranje s drugima

U doba društvenih mreža lako je upasti u zamku uspoređivanja svog života s životima drugih. Često se usredotočimo na vanjske pokazatelje uspjeha poput materijalnih stvari, karijere ili putovanja, a zanemarujemo pritom svoje vlastite vrijednosti i postignuća.

Svatko od nas ima svoj život i svoje vlastite izazove s kojima se nosi. Uspoređivanje sebe s drugima često vodi do osjećaja manje vrijednosti umjesto da se usredotočimo na vlastiti napredak i zadovoljstvo. Umjesto da se uspoređujete s drugima fokusirajte se na vlastite ciljeve i vrijednosti te cijenite svoj način življenja.

Neki baner