“Probudi se” by Mirela Corel Baketarić

O ovoj sam knjizi podosta čula prije no što sam ikada pomislila da ćemo se nas dvije susresti. Ona sa svojom pričom, a ja sa svojom znatiželjom. Tuđe priče nisu me obeshrabrile, pa sam opuštena zavirila između korica i susrela se s neobičnom pustolovinom još neobičnije Emily.

I dok mnogi govore o zagonetnom stilu autorice, a neki pak pišu da je priču napisala o sebi, ja sam se najviše povela za onim što je zapravo skriveno iza stila, gole radnje, lijepih citata i priče o djevojci koja traži sebe, svoje mjesto pod suncem i pravu ljubav. Povela sam se za pričom o uvjerenjima.

Kroz zaplet i neobičan životni put glavne protagonistice, autorica zapravo priča priču o Zakonu privlačnosti na djelu, kroz naša duboko usađena uvjerenja, koja se manifestiraju kroz naše najdublje strahove. Zbog toga se bojimo često zauzeti za sebe, promijeniti nešto u svom životu čime smo užasno nezadovoljni, raskinuti nezdrave odnose i naprosto otići.

Priča govori o bijegu, ne od porodice i neispunjenih snova, već od same sebe, jer glavna junakinja nije tijekom cijele priče spremna otpustiti neke stvari za koje se grčevito držala, a to su uvjerenja da ona i samo ona mora ići glavom kroz zid i mijenjati svoju okolinu, a kad to već ne ide – onda od nje pobjeći.

Prisutni su svi oni stavovi, od – tako ću jer se to od mene očekuje, do – reći ću im da sam sretna samo ako me prihvate ovakvu, pa do – nije važno, moja je sreća ionako negdje drugdje.

Neki baner

I konačno prihvaćanje sebe, sa svom emotivnom i životnom prtljagom koja nas definira, samo na prvu, ali se za tom definicijom sebe često i previše povodimo. Priča govori i o realnim i nerealnim očekivanjima koja često imamo od drugih. Pa uvijek želimo da nam netko izvana pokaže našu vrijednost, našu ljepotu, našu dušu. Govori i o tuzi koju osjećamo kad se to ne dogodi, nespremni prihvatiti da ne možemo svoju sudbinu staviti u ruke drugih i očekivati da će je oni lijepo oblikovati za naše dobro i da će nam dati bezuvjetnu ljubav, ako sami sebe dovoljno ne volimo.

Ako ste u potrazi za vlastitim buđenjem onda je ovo priča koja će vas zaintrigirati i navesti da dublje posegnete za tematikom. Poželjet ćete shvatiti sve one fizičke zakone koji se isprepliću sa samim Zakonom privlačenja, koji nisu toliko zastupljeni u mainstream medijima a zbog kojih većina ljudi koja površno zagrebe po tematici ostaje uvjerena da je sve to samo obično „prodavanje magle“.

Kroz priču o nesretnoj Emily spoznajemo Zakon uzroka i posljedice, Zakon karme, Zakon duboko usađenih uvjerenja i na kraju Zakon refleksije po kome shvaćamo da smo točno ono što od sebe dajemo u svijet.

Ako dajemo strah – živimo strah. Ako dajemo ljubav – ljubav primamo. I pronalazimo je u onom obliku na koji smo spremni. Kao što je Emily bila spremna na Emily tek kad ju je istinski zavoljela, sa svim njenim vrlinama, manama, očekivanjima, strahovima, traumama, željama i talentima.

Marija Klasiček


Nota o autorici:

Mirela Corel Baketarić rođena je u Rijeci 11. 05. 1976. godine, trenutno živi u Slavonskom Brodu. Samostalna poduzetnica, oduvijek i zauvijek. Nikada se nije vidjela na istom mjestu, istom poslu, u okvirima nekoga ili negdje. Bojala se istosti, rutina. Svaki dan bivati na istom mjestu za nekoga je sigurnost, ali za nju je monotonija. Sloboda i kreativnost je njezin život. Kreativnost je vodi u lutanju, potragu za novim postignućima i stvaralaštvom.

U siječnju 2016 godine odlučila je da ne želi više ništa sanjati već ostvariti svaki svoj san. Pokrenula je svoju facebook kampanju kao riznicu svojih misli, gdje će ostati njezin pisac, družiti se s istomišljenicima, ostaviti svoj otisak snova, tragati za njih s olovkom u ruci. U svibnju 2017. godine ostvaruje svoj roman prvijenac pod nazivom PROBUDI SE. Ali roman je tek pokretač ostalih snova.


Neki baner