Proljetni umor i kako ga pobijediti?

Proljeće ima niz vrlina, a samo pokoju manu. Donosim vam par prijedloga kako jednu od njih savladati. Zato sam vam pripremila savjete s kojima ćete se lakše riješiti osjećaja pospanosti i bezvoljnosti.

Prehrana i vitamini

Važno je očuvati imunitet, a podići energiju i snagu. Pravim odabirom namirnica i raznovrsnom prehranom ovo nije nemoguće. Umor najčešće “napada” zbog manjka vitamina i loših prehrambenih navika.

Izbjegavajte brzu hranu, jedite kuhana jela od sezonskih namirnica i ne preskačite doručak. Dnevne obroke rasporedite na manje porcije koje ćete uzimati tijekom dana.

Smanjenju umora i iscrpljenosti mogu pomoći i magnezij, vitamin B kompleksa, vitamin C i željezo koji ujedno podižu energiju u tijelu. Topla preporuka su i omega masne kiseline, vitamin D i cink.

Tekućina

Nedovoljan unos vode znači dehidraciju koja često dovodi do umora, glavobolje i malaksalosti. Hidrirajte tijelo unosom vode i biljnih čajeva te povrtnih juha. Unos tekućine pomaže u eliminaciji toksina koji su se u zimskim mjesecima nakupili u tijelu.

Neki baner

Također ima pozitivan utjecaj na metabolizam, pa je preporuka unositi 1,5 do 2 litre dnevno. Naravno, ovo nije uklesano u kamenu jer unos ovisi o vašem svakodnevnom ritmu i individualnim karakteristikama kao što su tjelesna težina, ali i drugi faktori kao što je intenzivnost bavljenja sportom i učestalost znojenja.

Sunce + zrak

Zbog boravka u zatvorenom prostoru tijekom zime često osjećamo izražajniju potrebu za svježim zrakom. Njegov nedostatak izravno je povezan s osjećajem kronične iscrpljenosti. Zato iskoristite svaku priliku za izlazak u prirodu. Ako ste u mogućnosti, pješačite do ili s posla i pritom duboko dišite jer tako povećavate količinu kisika u tijelu.

Već sama dnevna svjetlost podiže razinu serotonina, pa ćete se osjećati snažnije i veselije nakon laganih vježbi ili vježbi disanja. Doslovno potražite svoje mjesto pod sunce koje vitaminom D pomaže vašem imunitetu.

Odmarajte se!

Užurbana svakodnevnica zahtijeva kvalitetan odmor. Nije rijetkost da se upravo u proljeće pojave problemi sa spavanjem. Dobar noćni san ključan je za regeneraciju tijelu i obnovu energijom.

Jedan način da pobijedite nesanicu su disciplina I stvaranje rutine. Na spavanje odlazite uvijek u isto vrijeme, poslijepodne nemojte piti kavu niti teške čajeve, nemojte jesti niti lijegati prekasno.

Malo akcije!

Čak I ako niste sportski tip dobro bi bilo da pronađete svoju omiljenu vrstu rekreacije jer nose cijeli niz dobrobiti za zdravlje i organizam. Vježbanje podiže razinu serotonina, potiče cirkulaciju i metabolizam te osigurava više kisika I nutrijenata stanicama.

Ne morate postati prvak na 1000 metara. Hodajte, lagano planinarite, vozite bicikl ili plešite. Svakoga dana barem 5 puta tjedno pola sata posvetite sebi. Ubrzo ćete osjetiti višu razinu energije.

Proljetni umor

Foto: Canva

Samo pozitiva!

Mi smo ono što što mislimo. Nemojte zanemariti činjenicu da mozak može pojačati ili olakšati bol. Zapravo, mnogo toga ovisi o našem pogledu na svijet, ljude i događaje.

Fokusirajte se na dobre stvari u životu, a ne na brige ili problem na koje ne možete utjecati. Okružite se i družite s ljudima koje volite i koji vas vesele, svaki dan nađite razlog za osmijeh i radite ono što vas veseli.

Neki baner