Psihologija muškarca koji udara ženu

Procijenjeno vrijeme čitanja: 2 minutes

Iz medija redovito saznajemo šokantne informacije o porastu nasilja nad ženama. Takve vrste vijesti  i izvještaja redovno pune stranice crnih kronika. Ispod članka se nalaze komentari koji su podijeljeni jedni oštro osuđuju muškarce koji su počinili to nasilje ili prozivaju zakon, dok drugi šire huškanje i govor mržnje u kojima okrivljuju ženu pronalazeći razloge i opravdavajući nasilnika. Ima i onih koji se pitaju zašto, što je tako ružno, tako iskonsko i tako primitivno unutar uma i svijesti nekog muškarca da svoje frustracije ispoljava udarcima? Kakva je slabost ili sablazan natjerala muškarca na najgori način rješavanja problema?

Prema psihologu Stefanu Vašlevskom koji radi u savjetovalištu za muškarce koji su naslilni prema ženama postoje tri razloga za takvu vrstu okrutnosti.

Neki muškarci to čine da bi tako rješili sukob sa ženom. U njima se nalaze velika količina frustriranosti, razočaranja i straha da to nisu u stanju izraziti riječima. Za njih je nasilje rješenje problema.

Druga vrsta nasilnika želi potpunu kontrolu nad partnericom i ako ona prekrši ta pravila, bit će kažnjena udarcima.

Treći tip muškarca prema psihologu Varšelvskom ima ozbiljan problem sa razumijevanjem normi i pravila kako društvo funkcionira. Zajedničko svim ovim vrstama nasilnika jest svaljivanje krivnje na partnericu, a to može biti banalan razlog kao što je nepripremljen ručak.

Neki baner

Psiholozi navode da nasilnici dolaze iz svih slojeva društva, bez obzira na socijalni status, ili razinu obrazovanja.

Zajedničke osobine nekih nasilnika mogu biti rigidnost, nisko samopoštovanja i teškoće u rješavanju problema. Nešto što bi se u kolokvijalnom jeziku moglo nazvati slabić i kukavica. Opasnije osobine nasilnika mogu biti sklonost laganju, manipulaciji, ucjenjivanju, prijetnjama te neprestanom vrijeđanju. Ove osobine mogu biti alarm spasa  za napuštanje partnera ženama prije  nego se  dogodi nasilje.

U nekim slučajevima ljubav ili emotivna navezanost za partnera može spriječiti žene da odu. One neprestano traže razlog da daju opravdanje njegovom ponašanju, dok nasilnici to iskorištavaju tako što ispoljavaju pasivnu agresiju prema ženama.

Vrlo je važno znati da nikada nije kasno prijaviti nasilje. Važno je da žena koja je proživjela zlostavljanje i nasilje bude spremna za taj korak bez prisile.

Zvuči i jest zastrašujuće. Za nasilje ne bi smjelo biti bilo kakvog opravdanja.

Jedina dobra vijest iz ovih horora jest da postoje muškarci koji su spremni raditi na svom ponašanju, samokontroli i educirati se u psihološkim terapijama. S druge strane psihološka pomoć je neophodnama žrtvama za emocionalni oporavak i novi životni početak.

Izvori : https://www.zzjzdnz.hr/zdravlje/mentalno-zdravlje/psihologija-zlostavljanja

https://www.dw.com/

Neki baner