Sleepover: Kako biti dobra gošća kad prespavate kod prijateljice

Sitnice kojima ćete pokazati poštovanje prema svojim domaćinima: držite se ovih pravila bontona.

Prijateljica vas je pozvala na zajedničko druženje I planirate prespavati kod nje. Evo kojih se pravila bontona morate pridržavati kako biste bili dobar gost I kako bi vas ona, ali I njezini ukućani pozvali I idući put u svoj dom.

Ponesite kakav mali dar

Ne mora biti ništa skupo, ne mora biti ništa komplicirano, ali dajte svojim domaćinimado znanja da cijenite njihovo gostoprimstvo. Pripremate li kakvo zajedničko druženje poput pidžama partyja raspitajte se možete li kako pomoći oko nabavke namirnica s čime ćete pridonijeti organizaciji I podijeliti troškove.

Sleepover

Photo by KoolShooters

Držite se kućnog reda

Kad stignete u njezin dom pitajte za neke osnovne stvari kako biste izbjegli nesporazume. Primjerice možda se u kući vaše prijateljice svi izuvaju u hodniku I ne idu cipelama u kuću ili postoji pravilo da za stolom nema gledanja u mobitel. U konačnici nije niti pristojno buljiti u mobitel cijelo vrijeme jer tako dajete do znanja ljudima oko sebe da vam nisu interesantni.

Neki baner

Priskočite u pomoć

Pomozite oko pripreme obroka, postavite stol ili ga pomozite počistiti. Ako ostajete na cijeli dan ili dulje kao gost u nečijoj kući svakako je uredu da pomognete u nekim svakodnevnim poslovima. Niste gost u hotelu da vam sve mora biti rezervirano.

Budite pažljivi prema tuđim stvarima

Kao što pazite na svoje stvari kod kuće tako pazite I na tuđe stvari kada ste u nečijem domu. Pokušajte ništa ne razbiti, ne potrgati ili na bilo koji način oštetiti. Ako se to I dogodi svakako morate prijaviti svojim domaćinima I ponuditi se za naknadu štete.

Štedite

Ako vam je netko ponudio svoje gostoprimstvo ponašajte se s poštovanjem prema tome. Dakle gasite svjetla kad izlazite iz prostorije I nemojte se baš tri dana tuširati I potrošiti ogromne količine vode. To možete I kod kuće, ali možda I nećete jer ste svjesni da takvi luksuzi koštaju.

Photo by KoolShooters

Ne žalite se na njihove kućne ljubimce

Kućni ljubimci vaše prijateljice I vaših domaćina dio su obitelji stoga nije pristojno da se žalite na njih. Možda vaša mačka ne spava na sofi u dnevnoj sobi ili možda se grozite od toga što vaši domaćini životni prostor dijele sa psom. No čak I ako imate takvo mišljenje zadržite ga za sebe. Njihova kuća- njihova pravila I vi se tu nemate što miješati niti davati komentare.

Ne žalite se uopće

Možda vaša prijateljica u svome domu nema iste uvjete kao što imate vi. Možda je evidentno lošije no nemojte ničime odavati do znanja da niste zadovoljni. Nemojte da se vaša prijateljica I njezina obitelj osjećaju manje vrijednima jer vam na taj dan ili dva nisu mogli pružiti uvjete na koje ste navikli u svom domu.

Počistite za sobom

Nemojte ostavljati nered za sobom u prostorijama koje ste koristili. Primjera radi počistite za sobom u kupaonici ili prilikom odlaska pospremite krevet na kojem ste spavali. Možete čak I skinuti posteljinu.

Sleepover

Photo by KoolShooters

Nemojte produljivati posjetu

Vrlo vjerojatno će vam biti tako dobro kod prijateljice da ćete poželjeti još ostati. No morate znati da time remetite raspored ostalih ukućana. Stoga ako ste se dogovorile da ćete npr.prespavati kod nje s petka na subotu onda neka tako I bude.

Nitko vam iz pristojnosti neće reći da odete, ali držite se onoga što ste se prvo dogovorili jer I njezini sigurno imaju nešto drugo u planu, a vi im svojim ostankom možda to remetite.

Zahvalite se

Zahvalite se svakako svojoj prijateljici I njezinim članovima obitelji na gostoprimstvu. To je najmanje što možete učiniti nakon što ste bili njihova gošća.

Neki baner