Sramota je vidjeti majku koja doji dijete u javnosti, a polugolo tijelo nije?

Na našem području zatrovani smo mnogim razmišljanjima. Bilo da je riječ o onim staromodnim, medu kojima ima i dobrih da se razumijemo. Bilo da je riječ o onim suvremenijim ili pak o nekim koja su nastala usput ili eto, baš u tom trenutku. Vjerojatno ste dosta puta čuli kako majka s djetetom koje doji radije ostaje kući nego izrade u javnost. Zašto?

Postoji mnogo razloga od kojih su neki i opravdani, pogotovo ako je u pitanju prvo dijete, ali onaj koji nije opravdan je razlog zato što ga doji. Pa što? Rekli biste vi. Pogotovo ako još uvijek niste majka. Ili možda, razumijete, jer sutra možda ne bi ni vi.

Sreća pa napredujemo u razmišljanjima pa danas imamo “svjetske” žene i mozgove oko nas koji nisu zatvorile sebe u balkanske okvire. Sreća pa je sasvim normalno izaći s djetetom u šetnju i podojiti ga u parku, restoranu, kafiću ili bilo gdje u javnosti. Bilo da ćete pokriti svoje grudi i dijete jer vam je tako ugodnije, bilo da nećete pokriti ništa. Jer u čemu je problem ako vi dojite svoje dijete u javnosti? Je li to neka sramota? Uvreda? Muškarcima ili pak ženama se to ne sviđa? Živite u malom gradu i netko će sutra pričati o tome? Ostavite sve to po strani, drage mame. Uradite ono kako bi želite i ne dajte da vam okolina određuje stid.

Stid ne biste trebali osjećati kad dojite svoje dijete u javnosti. Stid ne biste trebali osjećati ako vaše dijete plače u javnosti. Stid se osjeća tamo gdje, nažalost, danas zadnje primijete da treba.

Zašto nam je postalo normalno vidjeti polugolo tijelo u javnosti? U podne ili ponoć? Izbačene grudi ili stražnjicu, neprimjereno ponašanje godinama cure ili žene? Zašto nam je postalo normalno vidjeti vulgarnu ženu? Gdje su nestale one vrijednosti koje smo cijenili? Kojima su nas učili?

Neki baner

Druga vremena?

Druga su vremena? Nisu toliko drugačija vremena koliko smo mi. I danas imaš roditelja koji svojoj petnaestogodišnjakinji mogu objasniti što je normalno i primjereno za njezinu dob. I dalje imaš baku i djeda koji usađuju prave životne vrijednosti. I dalje imaš one koji ti neće reći: “Zašto dojiš dijete u javnosti?” I dalje imaš one koji će ti reći da golo nije sexy i nije lijepo.

Naravno da ne trebamo biti zakopčane do grla. Naravno da ne trebamo biti svetice i naravno da ćemo pokazati naše tijelo tamo gdje priliči i tamo gdje treba. Naravno da ćemo obući i usko i kratko, i dalje ostati pristojne i poželjne. Ali, isto tako trebamo i znati kada treba komentar zadržati za sebe. Kada treba ohrabriti ženu da preraste svoj stid, bilo da je u pitanju dojiti dijete u javnosti ili nešto slično tome.

dojenje u javnosti
Photo by Luiza Braun on Unsplash

Ne slušajte svakog

Ponekad ne treba slušati ni one bliže. Ako vam zatvaraju okvire vaših razmišljanja, ne dopuštajte to. Ako vam govore što je najbolje za vas potaknuti nekim savjetima koji su funkcionirali prije 30 godina, a danas ne funkcioniraju, ne šutite. Ne dajte na sebe.

Dojiti dijete u javnosti je samo jedan primjer iz kojeg možemo iščitati mnoge druge zatvorene oblike razmišljanja. To je samo jedna stavka na koju možemo dodati niz drugih kojima nas osuđuje društvo tamo gdje ne treba, a ne tamo gdje treba. Mislim da to majke najbolje znaju. Pogotovo one koje su to tek postale. Mnogo savjeta, mnogo kritika, mnogo svega što drugi znaju najbolje tj.bolje od vas. Slabo podrške, razumijevanja i vjetra u leđa.

Zato drugi put kad vidite ženu da doji u javnosti, ne ponašajte se kao da je to smak svijeta. Kad vidite polugolu djevojčicu ne smatrajte to punim pogotkom. Komentare zadržite za sebe, ako u njima nema realnog i pametnog razmišljanja. Jer lako je komentirati, nije lako to učiniti kako treba.

Neki baner