Što je “Flow” i kako ga postići?

Flow je mentalno stanje potpune obuzetosti nekom aktivnošću u kojoj je pojedinac intenzivno fokusiran nad onim što radi, gubi pojam o vremenu te se u potpunosti spaja s izazovom koji ga obuzima, ali je svjestan da ga može savladati.

Flow (prijevod s engleskog jezika u doslovnom smislu znači “protok, teći, protjecati”) može se opisati i kao stanje potpune zanesenosti aktivnošću, a prvi ga je opisao Mihaly Csikszentmihalyi, jedan od utemeljitelja pozitivne psihologije.

Što je flow?

Flow se definira kao mentalno stanje potpune fokusiranosti i visoke koncentracije na zadatak popraćen zadovoljstvom i ugodom zbog očaravajuće obuzetosti i uronjenosti u aktivnost koja se izvodi.

Utemeljitelj teorije flowa Csikszentmihalyi smatra da je flow stanje najviše točke motivacije u kojoj se potpuno predajemo trenutku, gubimo svijest o sebi i okolinskim promatračima, a vrijeme kao da nam proleti.

Osam karakteristika flowa:

  • Potpuna fokusiranost i visoka koncentracija na zadatak
  • Jasnoća ciljeva I onog što želimo postići
  • Transofrmacija vremena i gubitak svijesti o njegovom protoku
  • Ravnoteža između izazova i sposobnosti potrebnih za ostvarenje cilja
  • Gubitak svijesti o sebi I vlastitom egu te o drugima
  • Osjećaj kontrole nad onim što se radi
  • Osjećaj zadovoljstva i prisutnosti u trenutku

Neuropsihologija flowa

Stanje flowa nije se toliko istraživalo iz neuropsihološke perspektive, ali postoje neke studije koje su pronašle zanimljive podatke.

Neki baner

Pokazalo se da je stanje flowa povezano sa smanjenom aktivnošću. U pitanju je područje koje je odgovorno za naše svjesno, racionalno i eksplicitno stanje uma.

Smanjena aktivnost može rezultirati osjećajima iskrivljenja vremena, gubitka samosvijesti i prigušenog unutarnjeg kritičara.

Kako postići flow u svakodnevnom životu?

Čini se da je u današnjem modernom svijetu tehnologije puno teže postići flow nego prije. Da bismo mogli doživjeti flow moramo eliminirati i odmaknuti od sebe sve ono što nam oduzima pažnju. To je posebno teško u brzom svijetu mobilnih telefona i stalnih glasnih obavijesti.

Stoga bi prvi korak bio isključivanje pametnog telefona i ostalih digitalnih aparata kako bi se mogao osigurati ambijent za postizanje flowa. 

Flow

Foto: Canva

Ako smatramo da smo dovoljno sposobni izvesti određenu aktivnost, ali nam je ujedno i izazovna i budi našu znatiželju vjerojatnije je da će se aktivirati flow. S druge strane, ako je izazov veći od vaših sposobnosti javit će se tjeskoba i stres. A ako je razina sposobnosti veća od izazova koju aktivnost nudi postat će nam dosadno i monotono. Izbalansirati i pronaći najbolji omjer jednog i drugog pravo je umijeće koje se može postići samo redovitim pokušajima.

Flow je zanimljiv fenomen koji nam se uvijek vraća – što ga više prakticiramo to je vjerojatnije da će se češće događati te da ćemo redovito doživljavati iskustva koja nam pomažu postići ispunjen, angažiran i sretan život.

Stanje protočnosti tj. FLOW STATE odlično je u svom videu objasnila naša Marija Klasiček, video pogledajte OVDJE.

Neki baner