Stres na radnom mestu i bezobrazni šefovi

Pre par godina radio sam u jednoj maloj redakciji u velikoj kompaniji, i nikada neću zaboraviti kako je jedna priznata novinarka opisala dolazak na posao: „Nekada sam jedva čekala da dođem u redakciju, nisam mogla da spavam od uzbuđenja da ću provesti još jedan dan sa duhovitim kolegama, uz puno smeha, zezanja, ali i kolegijalnosti, pomoći… A sada, poslednjih godinu, dve, sere mi se kada treba da dođem na posao“. I ja nju potpuno razumem. S tim što sam ja to „nekada“ propustio, a ovo „danas“ znam veoma dobro. Stres na radnom mestu? Šta je tu čudno, pa on je glavni saveznik šefu, bio on bezobrazan ili ne, shvatite to kako želite.

Nikako ne smem da generalizujem ovu veoma važnu stvar, te tako sigurno da postoje ona radna mesta gde je stres ispod svakog minimuma (slobodno mi javite vi koji radite na nekom od njih). Stres je veći ukoliko je sa šefom u koaliciji, a obično to ide tako, jer šef je tu da proizvodi stres, da pruži tu divnu notu radnoj atmosferi, a koliko je stres na radnom mestu važan govori i činjenica da, kada prelistate oglase za posao, tu je obavezna stavka: „spremni na rad pod pritiskom“. E taj pritisak, to je zapravo šef, on pritiska, a onda se na velika vrata pojavi stres. Sve je to normalno u ovom 21. veku, te ako niste spremni na šefa koji vas pritiska i kao nagradu dobijete stres, najbolje je da odmah tražite vezu za invalidsku penziju.

Količina stresa je povezana sa bezobraznošću šefa.

Naime, ukoliko radite to što volite, onda vam ni bezobrazan šef ne može baš toliko pomoći da sve uprskate ili probijete „ded lajn“, vi svojim radom onako opuštenom bezobraznom šefu zatvarate usta – u prevodu, šef (Gazda) ima kvalitetnog roba! Da, roba. Hajde malo da pojasnim. Ovde u Srbiji, prosečna mesečna primanja radnika su oko 300 evra i manje (znam da i u regionu nije ništa bolje). Ima i onih srećnika koji ne znaju šta će sa platom, ali neću o njima, manjina su i neka ih. I sada ukoliko radnik radi šest dana nedeljno od devet ujutru do sedam sati uveče, kako bismo to nazvali? Za platu od 250 evra na primer? Pa taj radnik i ne zna da je pod stresom! On nema vremena za to, on sazna da je bio pod stresom nekoliko meseci ili godina kasnije kada kao super nagradu dobije pravi poklon za robovski rad: dijabetes, infarkt, tumor ili neku boleščinu od koje neće imati novca da se leči. I ko je kriv? Pa nije rob sigurno. Kada malo bolje sagledam, gazdinim zalaganjem da njegov radnik jedva ima slobodan dan tokom sedmice, da sa platom koliko prima ne može pošteno ni da jede, a kamoli da kupi sebi odeću, obuću, o letovanju ili zimovanju da ne pričam, sa takvom „stimulacijom“, jedan od navedenih super poklona je siguran! Ja poznajem lično neke ljude koji su oboleli na poslu ili zbog posla. Poznajem i robove koji su radili i rade bez plate po mesec, dva, tri, šest, ali i godinu, dve, tri, pet. I tu ma koliko da su šefovi bezobrazni, trebalo bi i robovi da se bore za svoja prava- pa u demokratiji živimo, zar ne?

Neko će reći, najbolje je biti samom sebi šef, onda nema stresa. E to nije tačno. Onda se za stres pobrine država. Porezi, doprinosi, osiguranja, takse kojekakve, kada se kupi kilo mesa za preživljavanje od zarade ostane jedna fina nula. Kako onda čovek da ne bude pod stresom kada ga svi pritiskaju, pa čak to čini i sebi samom? Najbolje je da da otkaz i da ne radi. Onda će imati drugu vrstu stresa, ali neće poslovnu. Neće imati ni bezobraznog šefa ili šeficu. Neće imati ni platu (što mu dođe na isto u slučaju da je nije imao dok je radio, a bio pod stresom). Ništa neće imati, ali će kao nagradu dobiti neku od onih pomenutih bolesti u ovom tekstu. Obrni – okreni, „super poklon“ mu ne gine.

Neki baner

Kako smanjiti stres na poslu i biti pristojan sa bezobraznim šefom? Hajmo da nađemo neko rešenje. Da bi stres bio manji, potrebno je da volite to što radite, samim tim će vam biti lakše ako radite bez para! Znači nivo stresa se smanjuje u startu.

Ukoliko ste rođeni pod srećnom zvezdom i primate platu za posao koji volite da radite, šanse da stres bude veći se znatno smanjuje i vi ste na korak da budete zadovoljan rob! Bezobrazni šef je najmanji problem, da biste smanjili nivo stresa u ovom slučaju, budite ljubazni, osmeh, hvalite ga (ne često, ali redovno) i ponudite se da radite i dodatni posao ili više poslova odjednom za istu ili manju platu ili besplatno! Postaćete mu omiljen rob, a on će čak biti ljubazan umesto bezobrazan gazda. A da li ćete jedva čekati da odete na posao? Ne brinite, svakako da nećete.

                                                                                                                              Mike Px

Neki baner