Sve dok vrištim – tvoja sam

Sve dok vrištim na tebe, tvoja sam. Kad zašutim, kad nastupi tišina, izgubio si me. 

Teška sam ja osoba. Čangrizava. Sitničava. Tvrdoglava. Osjetljiva. Rasplačem se za tren oka. Uvrijedim se od pogleda. Lako planem. Vrištim. Vičem. Mijenjam raspoloženja svakih pola sata. I ne znam da sakrijem. Ne znam da se pretvaram. Kad mi se plače plačem. Kad mi se svađa, svađam se. Ne znam da stanem. Da prešutim. Da promislim. Da izvagam. Da proračunam. Osjećanja mi vode glavnu riječ. Ona upravljaju sa mnom, a ne ja njima. A burna su. Promjenljiva su. I teška sam ja osoba. Nekad teška sama sebi, a kamo li onima oko sebe.

U jednom trenutku te grlim, sva nježna, topla, u drugom vičem na tebe, hladna ko led, a već u sljedećem durim se ko malo dijete, stežem usne koje će se svakog trena iskriviti u grčeviti plač, jer si me nečim povrijedio, a da pojma nemaš čime. Ali, sve dok je tako, znaš da me imaš. Sve dok vrištim, vičem na tebe, plačem od huje, psujem, odričem te se, pa ti prilazim i ko jagnje se umiljavam jer znam da sem pretjerala, imaš me na svojoj strani. Tu sam, borim se za tebe. Borim se za nas. Tu sam, dat ću ti krvi i komad duše. Tu sam, vjernija od najvjernijeg psa, pratim te u korak i režim na svakog ko te ružno pogleda.

Tu sam, da me pozoveš u svako doba. Da te ne dam. Branim od svih. Tu sam. Tvoja. Na tvojoj strani. Da ti pružim ruku kad padneš. Budem oslonac kad posustaneš. Sve dok vičem. Ljutim se. Vrištim na tebe. Dobro je. Jer se borim. Borim se za tebe. Borim se za nas. Ali kad zašutim. Kad od mene dobiješ samo nijemi pogled. Tišinu. Tad znaj da sam odustala. Digla ruke. Nisam više neko tvoj.

Izgubio si me. Možda ćeš poželjeti da opsujem, da te prostrijelim pogledom, da te uši zabole od mog kreštavog glasa, ali ja ću šutjeti. Ja ću te nijemo gledati, a neću te vidjeti. Ja ću te slušati, a neću te čuti. Sahranit ću te u tišini. I nemaš me više. 

Neki baner

Sve dok vrištim na tebe, tvoja sam. Kad zašutim, kad nastupi tišina, izgubio si me. Zauvijek.

Ilda Dedić

Neki baner