Sve što bih rekla mlađoj sebi

Često kažemo „e da mi je ova pamet bila tada!“ Naša iskustva, spoznaje, promišljanja, stavovi i djelovanja su puno drugačije. Sada smo zrelije i ne bi sebi dopustile neke stvari. Rekle bi Ne! u brojnim situacijama. Jer smo napokon naučile koliko vrijedimo, koliko smo sposobne, koliko smo pametne, koliko smo energične, koliko samo potencijala i neistraženih talenata u sebi krijemo. Koliko smo važne. I ne, ovo nije sajam ženske taštine, ovo je mudrost ženskog sazrijevanja.

Između dvije strane

U ranoj mladosti smo morale slijediti pravila s dvije strane koje su suprotstavljale. Jedna od naših roditelja, staratelja, škole, crkve . Svi oni kažu: „budi dobra, ponašaj se primjereno!“ Pod primjereno su mislili i da često zašutiš, pogneš glavu i budeš moralna, čedna i pristojna djevojka. S druge strane vrišti društvo, trendovi, mediji, pop kultura.

Oni traže divlju, razuzdanu partijanericu, traže da oblačiš tu haljinu i te traperice, da istakneš tijelo, da se što više šminkaš. Ali ne da se svidiš sebi, nego da se svidiš njima. Između te dvije strane smo ostale ukočene od straha, izgubljene u labirintu tuđih i svojih vrijednosti. Žudjele smo da nas saslušaju.

Umjesto toga bile smo tihe i živjele u začaranom dvorcu usamljenosti i povučenosti. Švercale smo se na prolazne i površne stvari, samo da što prije završi. Pristajale smo na puno manje nego što zaslužujemo. Za mnoge djevojke adolescencija je bila pakao. Ali preživjele smo.

Voljele bi da smo tada znale ono što znamo sada

Sada smo puno jače. Kada se osvrnemo unatrag, htjele bi mlađoj sebi poručiti:

Neki baner

Govori glasnije, nemoj se stidjeti, zauzmi se za sebe! Vikni za sebe ! Budi odvažnija, ponosnija! Digni glavu i uspravi svoj stav! Predivna si, čudesna si, pametna si ! I da, možeš biti sve što poželiš! Bez obzira na to što oni kažu i što ti svakodnevno poručuju, bez obzira na to što pokušavaju uvijek iznova ugušiti tvoje snove! Moraš sada govoriti, moraš sada početi graditi svoje carstvo sreće! Sama sebi si najbolja prijateljica!

Nitko ti neće dati onoliku podršku koliku sama sebi možeš dati! Ne možeš napisati knjigu na osnovu jedne stranice, ali znaš da ti oni ne smiju suditi na osnovu korica tvog vanjskog izgleda. Ti si puno više od toga i sad je vrijeme da to pokažeš! Trči, riskiraj, pokušaj, ne odustani, U životu će ti stotinu puta zalupiti vrata pred tvojim licem. I brojni će to učiniti, ne zato sto nisi dovoljno kompetentna, nego jer se boje.

Ti im, draga djevojko, predstavljaš konkurenciju! Zato što si odvažna, zato što si puna novih ideja, jer si kreativna, talentirana, svježa i spremna na nove izazove. Licemjerno društvo se boji takvih.

Budi spremna za svoje DA! i za svoj uspjeh! Preuzmi zasluge za svoje riječi, ideje i djela!

Slušaj unutarnji glas!

Nikad se nemoj skrivati iza postavljenih društvenih okova! Znam da je teško, da si puno propatila. No tvoje suze će se osušiti i ponovo ćeš letjeti. Diši i nikada nemoj prestati sanjati! Pogledaj ravno u sebe i poslušaj unutarnji glas u kojem ćeš pronaći snagu! Nemoj bježati od sebe!

Jer možeš ovo sada i možeš puno više, vidjet ćeš, kasnije, kada odrasteš! Nitko te ne može zaustaviti! Sve ovo smo željele poručiti sebi, ali i brojnim mladim djevojkama sada, koje su u pubertetu, srednjoj školi, Izazovnom vremenu. Važno je da gradimo i jačamo samopouzdanje mladih žena. Za svjetliju budućnost.

Neki baner