Taj strašni intervju…

Došao je taj slavni trenutak… Zahvaljujući kvalitetnom CV-u i motivacijskom pismu, pozvani ste na intervju. U nekim firmama prije samog intervjua se može desiti da radite razne kako psihološke testove tako i testove stranog jezika, MS Office vještina (posebno, svima nama najmrži – Excel) ili eventualno neke baš specifične provjere koje se odnose striktno da oblast kojom se firma u koju ste aplicirali bavi. I mogu vam reći da nijedan od tih testova nije ugodan. No, neće Vam biti preteški ukoliko ste zaista kvalificirani za taj posao, ali neće biti ni lagani.

office-620822_960_720

Što se tiče psiholoških testova, oni su mi uistinu veoma zanimljivi. Znam da u cilju što boljeg predstavljanja želite neku stvar preuveličat ili umanjiti, ali nemojte to raditi. To će se odmah vidjeti na procjeni i to Vam može biti ogroman propust. Testovi kognitivnog zaključivanja funkcioniraju po istom principu. Opustite se kad ih radite i dajte svoje mišljenje kako bi se domine trebale uklopiti. Rijetko ko to sve savršeno uradi.

Što ste opušteniji i smireniji, to ćete bolje uraditi. Kao i svaki ispit ili provjeru znanja koju ste radili u školi ili na faxu.

Ukoliko imate vremena možete na internetu pronaći mnogo testova jezika, MS Office testova kao i psiholoških, čisto da obnovite znanje i da budete samouvjereniji.

Neki baner

Nakon svega toga, dolazi onaj najstrašniji trenutak kada Vas komisija želi vidjeti uživo i razgovarati s Vama. Uvijek, ali uvijek firmu dobro istražite – veličinu, broj zaposlenika, ciljeve, strukturu firme (da, meni je to bilo jedno od pitanja na razgovoru za posao, koliko god to svima, a i meni, besmisleno zvučalo), da li im je head office negdje drugo i da li pripadaju nekoj grupi, kakvu politiku slijede i za šta se zalažu. Sve moguće sitnice koje Vam padnu na pamet, pa čak i one koje Vam se čine nebitnim, mogu Vam poslužiti da ostavite što bolji utisak kod poslodavca i komisije. Na pitanja pokušajte odgovarati iskreno, posebno na ona lične prirode, jer samo tako će obje strane imati pravi uvid – Vi ćete znati za koga radite, a oni će znati koga primaju. Pokažite strast za poslom i želju za uspjehom. I nemojte im dati do znanja da ne želite dočekati mirovinu u toj firmi – pričam iz ličnog iskustva opet :).

Kako se obući za razgovor mislim da nije toliko bitno jer to svi znamo, neutralne boje, profesionalno, ali prije svega uredno. Žene bez puno šminke i kričavog i ogromnog nakita. Najljepši ukras koji možete donijeti na sebi je Vaša vedrina i pozitivnost u kombinaciji sa mirnom ljubaznošću i profesionalnošću.

Ako ste već primljeni, neka Vam imperativ bude dokazivanje da sve ono napisano u CV-u, motivacijskom pismu i što ste rekli na razgovoru za posao je istina. Kada to dokažete, tek onda si postavite novi cilj.

Ako niste primljeni, nemojte biti mnogo razočarani. Vjerovatno niste bili najbolji kandidat. Idući put dajte još više od sebe i odmah će Vas i sreća više pratiti.

A i ja Vam želim svu sreću u pronalaženju posla Vaših snova!

Vaša Managerica

 

Neki baner