Tiha misa – performans s porukom o podršci ženskim slobodama i pravima

„Naš umjetnički performans je jak glas protiv retradicionalizacije hrvatskog društva i povratka u srednji vijek. Vratiti nas u srednji vijek i oduzeti temeljna ženska prava bi bio poraz naše generacije.“

Arijana Lakić- Fridrih je diplomirana redateljica filmske i televizijske režije, smjer dokumentarni film. Završila je i Umjetničku akademiju u Splitu, smjer film i video. Kroz svoje umjetničke radove se više orijentirala ka likovnoj umjetnosti i performansu. Oduvijek je bila zainteresirana na žensko pitanje.

Diplomirala je na dokumentarnom filmu o Jadranki Kosor, koja je bila prva premijerka u Republici Hrvatskoj. U filmu je obradila njenu poziciju žene na položaju moći.

Ona i kolegica Andrea Kastelan razvile su projekt 5 do 95 koji je usredotočen na žene i djevojčice i njihove priče i životna iskustva. Projekt je poseban jer su ispovijesti necenzurirane. Zajednički nazivnik ovog projekta je položaj žena u Hrvatskoj a cilj projekta je dobivanje realne slike života žena u Hrvatskoj nasuprot iskrivljenje percepcije koja je servirana u medijskom prostoru.

Tiha misa
Tiha Misa – autor fotografije Branimir Matoz (ustupljeno od strane udruge “Domino”)

„Nijedna žena ne bi trebala biti sama u svom iskustvu jer se ta iskustva ponavljaju i da ne budu ograničene na uski krug i da ne osjećaju sramotu“- ističe Arijana.

Neki baner

Tiha misa

„Društvo u Hrvatskoj je zakazalo jer žene nikada nismo štitili. U posljednje dvije godine bilježimo ogroman porast femicida i broja prijavljenih silovanja s tim da treba imati na umu da je veliki čin građanske hrabrosti prijaviti silovanje“ – naglašava Arijana. Podsjeća na primjer županove žene koja ne vjeruje u sustav a iz njenog primjera je vidljiv nedostatak podrške za sve ostale žrtve nasilja.

U hrvatskom društvu ne postoje konkretne pravne legislative i primjetan je nedostatak komunikacije u političkom spektru o reakciji na nasilje i nagle trendove koji su permanentno prisutni u hrvatskog društvu.

Arijana upozorava, da kada se govori o femicidu, trivijalizira se da je to nasilje vršio muškarac i nedostatku objašnjenja u radu policije i odgovornih institucija. Tu se nalazi i problem financijske ovisnosti o nasilnicima. Sve ovo je motiv za konkretne akcije. Kao reakcija na molitve inicijative “Muževni budite” koja se svake subote okuplja na Jelačić trgu i moli za povratak ženskog morala koji je, po njima, ugrožen nedoličnim ženskim oblačenjem.

Tiha Misa – autor fotografije Branimir Matoz (ustupljeno od strane udruge “Domino”)

Važno je da djelujemo i zaštitimo žene

„Slučajno sam naletjela na njih, u vrijeme kada nitko o tome nije izvještavao. Došla kući istražila i shvatila da je crveno za ženska prava. U to vrijeme smo dobili trinaestu žrtvu femicida. Jasna mi je poveznica da netko moli i zahtijeva od žene da se ona oblači čedno jer drugačije ne mogu kontrolirati nagone, da se vrati muški autoritet i da se zabrani pobačaj.“- govori umjetnica.

Dodaje da je osjetila opasnost a udruga “Domino” i ona su povezali ovo s Poljskom i reagirali. „Naš umjetnički performans je jak glas protiv retradicionalizacije hrvatskog društva i povratka u srednji vijek“ – govori Arijana. U početku je izgledalo kao neka šala, međutim bilo je dovoljno snažno da se počne ozbiljan dijalog o ovoj problematici. Ovo je početak ozbiljne akcije protiv narativa.

U samom klečanju se ogleda neravnopravnost jer su muškarci ti koji kleče i u središtu su dok žene stoje sa strane i promatraju. „Ono što me duboko uznemirilo jest da mladi dječaci kleče i mole jer djeca upijaju stvari kao spužve. Bojim se trendova retradicionalizacije. S druge strane, ne razmišljamo o ostavštini naših baka i majki koje su za nas izborile pravo glasa. Vratiti nas u srednji vijek bi bio poraz naše generacije“- naglašava.

Tiha misa
Tiha Misa – autor fotografije Branimir Matoz (ustupljeno od strane udruge “Domino”)

Govor mržnje zakamufliran u molitvu

Arijana smatra da molitelji iz pokreta “Muževni budite” ne promoviraju kršćanske vrijednosti jer jasno idu protiv jednakosti u društvu. „Ne moli se za nejednakost. Sve je počelo iz zaklade “Ordo Iuris”, koja je odigrala ključnu ulogu u zabrani pobačaja u Poljskoj“- govori aktivistica. Dodaje da su za vrijeme nedavne molitve u Zagrebu, u Split došli Poljaci, muškarci, koji su molili za iste vrijednosti. Dakle povratak muškog duhovnog autoriteta i protiv provokacije koja dolazi od ženskog oblačenja.

Prema njenim riječima, postoji jasna poveznica između zabrane pobačaja u Poljskoj i ovih događanja u Hrvatskoj. Oni su svjesni svoje pogreške, a na njihovom primjeru trebamo učiti i zaštititi žene u Hrvatskoj. Problem je u podršci konzervativnijih struja i nedostatak reakcije Kaptola i političkih stranaka.

Što se tiče političara, dobili su podršku od zastupnika RH u europskom parlamentu, Predraga Freda Martića koji ju u Odboru za zaštitu žena i ženskih reproduktivnih prava te “Ženske mreže Hrvatske”. „Očekujemo podršku Sabora i gradskih skupština, budući da se molitve događaju u drugim gradovima Hrvatske. Ne očekujemo da oni s nama prosvjeduju, nego da pruže podršku jer oni donose odluke. Oni su na poziciji moći“ – naglašava Arijana.

U ovoj akciji svatko ima svoju ulogu. Ona i udruga “Domino” kao umjetnici, “Ženska mreža Hrvatske” kao aktivistkinje, Predrag Matić kao političar ali je potrebna potpora ostalih parlamentarnih stranaka.

„Jako je bitno da imamo podršku osviještenih mladih ljudi i koji imaju pristup informacijama koje ja nisam imala. Djevojke se opiru da ih se stavlja u takav okvir.“ zaključuje Arijana.

Detalje o udruzi “Domino” i njihovom radu, te stavovima koje zagovaraju možete pronaći na njihovoj web stranici – Udruga Domino.

Neki baner