Treba li uvijek reći DA životu, ili je ponekad neophodno reći NE?

Često se uhvatim u razmišljanju o onome što bi bilo kad bi bilo.. Što bi bilo da sam u određenim momentima više slušala sebe, pratila svoj glas i intuiciju? Bi li brže došla do  snova, bi li već sad bila ona verzija koja želim biti otkako znam za sebe?

Toliko puta u životu sam zanemarila intuiciju, pokušala od sebe skriti taj glasić i otkucaj srca koji je upozoravao da ne idem tim putem, jer su me učili da svima govorim da, da treba pomagati drugima i biti dobar.

Pitam vas dokle? Koliko toga ste dobili govoreći konstantno to DA, puštajući iskustvima da vas kupe, da vam poljuljaju tlo pod nogama i učine vas nemoćnima? Koliko puta ste druge stavljali ispred sebe, jer je rečeno da ćete tako živjeti blagostanje i biti sretni?

Previše, rekla bih. Previše smo se oslanjali na ono nametnuto, umjesto da smo razvijali svoj put i slušali glas srca.

Photo by Joshua Rondeau on Unsplash

Ponekad u životu valja reći NE, ono jasno i glasno NE.  

Ponekad i drugim ljudima treba znati reći NE, pokazati im put van.

Jer nas iscrpljuju nebitnim stvarima i tračevima, jer nam smanjuju vibraciju i bacaju nas u bed. I to je sasvim u redu, ne brinite. Jer, takvi koji vam to rade itekako se znaju pobrinuti za svoje dupe, odmahnuti rukom i odmaknuti brige kako bi oni uživali.

Ne morate uvijek biti dostupni, ne morate se svima smješkati i biti podrška. Ne morate i ne možete uzdizati druge, dok vi grcate u problemima, zaostajete s poslovima i plačete od umora. Ne morate zapostavljati sebe kako biste se predstavljali u najboljem svjetlu i bili dobri drugima.

Trebate naučiti biti dobri za sebe, cijeniti se,  pravilno rasporediti svoje vrijeme i  ostvarivati svoje snove.  Mudro birati koga puštate u svoje odaje, kome ćete pomoći a koga ćete odmaknuti. Nema ništa lošeg u tome, kad se čovjek najprije pobrine za sebe, kako bi mogao funkcionirati kao zadovoljna jedinka, a tek tad širiti radost i iskustva s drugima.

Ne dopustite si da se osjećate loše, maknite sve radi čega se osjećate tako ako to ne možete promijeniti.

Budite ono što želite biti, ne obazirite se pritom na tuđe komentare i sumnje. Nisu oni vi, vi niste oni. Ne nosite iste istine otisnute na koži, kao ni slične ožiljke.

Život može i treba biti lijep, šaren i zabavan, ugodan kao prvi proljetni povjetarac. Najbolji način za reći DA životu je reći DA sebi, a pritom reći NE drugima koji vas bacaju u ponor. Služiti sebi, svome rastu, kako biste učinili nešto korisno za sljedeće generacije. Kako biste ostavili trag kad vas ne bude više na ovome tlu.

Čim kažete to prvo veliko NE, vidjet ćete da će vam život pružiti neko novo i bolje iskustvo, jer ste se zauzeli za sebe i iznova si vratili vrijednost. Zato, nikad ne zaboravite koliko vrijedite i da sebe morate čuvati kao nešto dragocjeno, ne rasipati se uzalud za one koji se ne rasipaju za vas.

Photo by Joshua Rondeau on Unsplash

Recite DA samo onim iskustvima i ljudima koji vas grade, pomažu vam i čine vam dane lakšima i ljepšima. Sve ostalo, neka ode na svoje mjesto, nek ostane ondje negdje u prošlosti kao dobro naučena i ponovljena lekcija.

Izvor: Moja škrinjica ludosti ( i pokoje mudrosti)

Neki baner