Usudi se biti “SAMO ŽENA”…

Ponekad stvarno ne znam više ni šta da vam kažem. Trudim se biti neki uzor, primjer, dobro da budem preciznija trudim se da vam moje riječi budu uzor i primjer, podstrek ili bar podsticaj. Trudim se na greškama na kojima sam ja učila da naučite i vi kako ne bi pravili vlastite. No, istina je da ja uopšte nisam toliko jaka koliko mislite da jesam i da ponekad stvarno nemam blage šta pišem.

634-nije-lako-biti-zena

 

Lako je napisati “budi jaka, bori se za sebe, uzmi svoj život u svoje ruke, budi dama” itd itd, no u stvarnom životu ja prva znam koliko je to zapravo teško. Prije svega znam koliko je taj “stvarni život” težak i surov, tako da nema tu više ni rasprave ni polemike oko toga kako je živjeti ga, kad je on sam po sebi sunovrat i komplikovan. Ne znam što je takav kakav je, no znam da jeste.

Biti žena, danas je pravi izazov. Od prvoga dana stavljena si na testove, na kušnje, svaki tvoj pokret se pomno prati i analizira, od očekuje se od tebe više, i naravno očekuje se da odmah na prvu znaš sve. Uvijek si odgovorna za ono šta se dešava, pa makar i ne imala veze sa tim. Od početka ti nameću takve stavove, da navikneš na to kako poslije ne bi raspravljala ko je kriv, a ko nije. Rodiš se, načiniš prve korake, progovoriš prve riječi, i odmah ti “uvale” mlađeg brata da ga paziš i čuvaš. I kako od tog dana kada se on rodi, tako do kraja života. Uvijek si za nekoga odgovorna. Malo stasaš, odgovorna si za kuću, odrasteš još malo, udaš se, odgovorna si za muža. Dobiješ dijete, e tu više ne moram ni da pričam o odgovornosti, sve vam je jasno. Da li je to neka životna ili Božija filozofija, pa da te tako priprema na neke veće uloge u životu poput braka i majčinstva ne znam, no znam da od malih nogu imaš mnogo veće odgovornosti nego tvoji vršnjaci muškog spola.

Neki baner

Sjećam se jednom sam pitala majku zašto više voli brata od mene, zašto mene toliko forsira na neke stvari na koje njega ne i zašto je drugačija u svom odnosu sa mnom i sa njim. Rekla mi je da to nije tačno, da nije u pitanju ljubav, da je ljubav prema djeci uvijek jednaka, jer kako kaže, imaš na ruci jednak broj prstiju i u koji god da se udariš jednako boli, već da je stvar u tome što sam ja, eto, nažalost žensko.

Ljutila me je ta izjava, mnogo. Onda mi je rekla kako je ovaj svijet surov i kako ću ja morati da se borim sama za sebe, za svoj opstanak, kako moram da budem spremna na sve izazove koji me očekuju kao pripadnicu ženskog pola. Govorila mi je kako ne želi da jednoga dana zavisim od drugih, kako moram da uspijem u životu, jer žene su u takvom položaju u ovom svijetu, da ako sama nešto ne uspije, neće joj to niko omogućiti.
Danas razumijem šta mi je htjela reći. Brata je čuvala mnogih stvari, njega nije forsirala koliko mene, njemu su se greške mogle oprostiti i njemu se moglo progledati kroz prste, jer u suštini, ako on pogriješi to nije pretjerano važno. Muško je. Muško će se snaći.
download

Ako muškarac radi kao konobar, to je u redu, niko živ mu neće reći nijednu jedinu ružnu riječ, nego će ga pohvaliti, “odlično, momak radi, snalazi se”. Ako djevojka počne da radi kao konobar, eee druže, tu ti je druga priča. Te to je kurva, šta će tu samo traži nevolje, ovakva je, onakva je. Niko neće ni pomisliti da se djevojka bori za život i opstanak, da možda nema nekog boljeg izbora trenutno i da joj je novac potreban. Ne, ona je “kobarica” i to je to. Ona je stavljena na crnu listu i nema joj povratka. I tako je to sa mnogim zanimanjima i profesijama. Ako muškarac radi taj posao to je u redu, a ako ga radi žena ona ne valja. Isto tako, muškarac koji je imao mnogo djevojaka i žena, on je kralj, car ili nešto slično. A žena, ako je imala više od jednoga, naravno, kurva je. Izmislili su i neku priču o “ključu” kao ne valja brava koju svaki ključ može otključati, ali ključ koji otvara sve brave je odličan. I tako u nedogled sa tim primjerima neravnopravnosti i ljudske gluposti.

Mogla bih ja u nedogled pisati i upoređivati, nabrajati i pokušavati doprijeti do svijesti pojedinaca, no nema to efekta. Željela sam samo, ako ništa, postaviti stvari na svoje mjesto, eto barem za svoju dušu. Da pojedinci shvate, ako shvate, šta to znači, u ovom šugavom životu, biti “samo žena”….

Aleksandra

[email protected]

Neki baner