Vodič za prizivanje sreće u dom

Bez brige, ne radi se o nikakvim vještičjim ritualima niti magiji. Radi se o vrlo jednostavnim metodama kojima možemo olakšati i uljepšati život sebi, a i onima oko sebe.

Postoji jedna mudra misao koja kaže: “Čist dom je sretan dom ” i u ovome se krije sva mudrost. Imati dom je već sreća, a još kada blista, onda je duplo veća. Kada uđemo u neku prostoriju točno možemo osjetiti da li je prostor prožet dobrim ili lošim vibracijama. Osjećamo li se ugodno ili neugodno.

U prostoriji koja je pretrpana nepotrebnim stvarima, prljava, puna prašine i neugodnog mirisa sigurno se nitko ne može osjećati ugodno. Energija takvog prostora je neprotočna odnosno stagnirajuća. Znači, u takvom prostoru je jako teško učiti, kreirati, napredovati u bilo kom pogledu. Kreativni nered je druga stvar. Kronični nered spada u sasvim drugu kategoriju nereda. Postoje i brojne metode kojima možemo svoj dom učiniti mjestom sreće i zen zone. Jedna od metoda je Feng shui, a o čaroliji čišćenja i pospremanja puno je rekla Marie Kodno.

Mnogo ljudi svjedoči pozitivnim transformacijama i promjenama nakon što su primijenili savjete stručnjaka i zato nije loše otvoriti se za nove ideje i isprobati ih, makar iz znatiželje. Uvijek je idealan trenutak za početi nešto novo i ispočetka. Ne treba se čekati početak mjeseca, početak tjedna ni godine. A za nove početke najbolje je krenuti s jednom totalnom generalkom prostora u kojem živimo. Mali detalji mogu učiniti puno i najbolja vijest je ta da ništa ne košta osim volje, želje i vremena.

Najveća “smetala” koja crpe energiju su sve stvari koje držimo reda radi, a ustvari ih uopće ne volimo niti nas sjećaju na nešto lijepo. Pokloni ili uspomene iz prošlosti koje samo skupljaju prašinu u kutijama nisu dobar suvenir u domu. Svih takvih stvari bi se trebalo riješiti. Ostaviti samo one stvari i podsjetnike na lijepe trenutke. Garderoba i obuća isto tako znaju biti mjesto stagnacije. Hrpa odjevnih predmeta koji samo stoje, a ne nosimo ih, zauzimaju prostor nepotrebno.

Neki baner

Najbolje rješenje je pokloniti nekome kome treba, a mi smo ujedno dobili više prostora za nove stvari. Isto vrijedi za knjige, kozmetiku, šminku, setove šalica, čaša, tanjura itd. Tek kada se krene s detaljnim čišćenjem i pospremanjem vidi se koliko toga nam ne treba. Neki vole u takvim akcijama čišćenja zauvijek se riješiti nekih fotografija i to je u redu. U našim albumima bi trebale biti samo lijepe uspomene. Sitni kvarovi isto utječu na energiju doma i zato bi ih trebalo redom sve popraviti. Rasklimana vrata ormara, sve što je potrgano ili polupotrgano trebalo bi ili popraviti ili zamijeniti novim. Napukla ogledala je najbolje baciti, kao i sve uvele biljke ili cvijeće. Ogledala bi trebala biti čitava i uramljena, a cvijeće svježe. Prašina i paučina sigurno nisu poželjne dekoracije. Tko želi može urediti prostor po Feng shui pravilima, a može se i bez njih ili tek s nekom sitnicom.

Najbitnije je da se na kraju mi dobro osjećamo u prostoru i da prostor odiše novom energijom i svježinom.

Za novu energiju i svježinu sigurno će se pobrinuti osvježivači zraka koji mogu biti potpuno prirodni i možemo ih sami napraviti. Kora naranče na radijatoru, zdjela puna voća ili cvijeće u vazi prirodno će zamirisati prostor. Još kada nakon čišćenja i pospremanja kao šećer na kraju upalimo mirisne svjećice, dobili smo svoju oazu iz snova. Takav prostor postaje magnet za dobre stvari, za nove početke i prosperitet na svim životnim poljima. U takav prostor rado ćemo pozvati prijatelje, kolege ili potencijalnog budućeg partnera.

Sigurno da ćemo ostaviti loš dojam na nekoga ako ga pozovete u đumbus od kuće. Ne, ne govorim o onom neredu kad je par tanjura u sudoperu ili kad su majice prebačene preko stolca ili su na podu dječje igračke. To su samo znakovi da netko tu živi i to je u redu. Govorim o onoj vrsti nereda gdje je već opasno i po zdravlje živjeti, jer kada bi došla sanitarna inspekcija rezultati bi bili poražavajući. Govorim o onoj vrsti nereda gdje ne možeš pronaći stvari pa ih kupuješ i nepotrebno trošiš novac. Novac koji ne bi potrošio da je ta stvar bila na svom mjestu. Istraživanja su pokazala da firme zbog nereda i neorganiziranosti gube dosta novaca upravo zato jer se kupuju stvari koje su se negdje zametnule u svom tom neredu. Dakle nered košta i novaca.

Kada se zna gdje što stoji puno je lakše i brže obavljati svakodnevne zadatke i obaveze, a uz to nered stvara i mentalni nemir, jer u neredu se teško opustiti. Osim kante vode, sredstava za čišćenje, vreća za smeće i perača podova za ovaj pothvat potrebna je još muzika i sve se to može napravit ko što Jura Stublić kaže, u ritmu muzike za ples.

Evo i par sitnica koje preporučuje Feng shui, ako se kome čini kao praznovjerje, može na to gledati i kao na jednostavne psihološke alate i prijedloge, na kraju dođe na isto. Preporučuje se držati neku biljku kraj kompjutera ili laptopa jer se na taj način neutraliziraju loša zračenja. Zatim, dobro je odjenuti crvenu boju kada osjećamo da nemamo volje ni snage za ništa, kada smo letargični. Crveno će podići energiju i potaknuti na akciju. Preporučljivo je izbjegavati ogledala i televizor u spavaćoj sobi. Pogotovo ako su nasuprot kreveta u kojem spavate sa svojim partnerom jer kažu da to povećava rizik od prevare ili preljuba.

Bilo kakav ružičasti cvijet ili biljka u prostoriji privlači ljubav u život isto kao i slike ili figurice životinjica koje su u paru. Samci bi trebali izbjegavati bilo kakve slike na zidu na kojima je netko sam jer tako potvrđuju svoj status samca i ne puštaju novim prilikama da uđu u život, kao i čuvanje predmeta bivših partnera, a pogotovo njihovih slika na noćnom ormariću ili skriveno u ladici. Za novu ljubav treba napraviti prostora, a ne se držati za staro.

Za veći priliv novca savjetuje se na zid staviti slike vodopada, rijeka ili konja u galopu. Kažu da cijevi koje cure predstavljaju novac koji nam prebrzo curi iz ruku tako da bi cijevi u našem domu trebale biti besprijekorne i popravljene. Ne valja ni voda koja predugo stagnira negdje, poput one u vazi recimo. Crvena, zelena i ljubičasta privlače novac, a kuhinja je usko povezana s bogatstvom. Smočnica, stol, hladnjak i sudoperi bi trebali biti čisti i puni svježe hrane jer na taj način obilje brže i lakše dolazi u kuću. Umjetnine koje su pune agresije ili oružje nisu dobre za ljubavnu situaciju.

Preporučuje se spavaću sobu urediti u ružičastom stilu ili barem s detaljima ružičastoga jer je to boja ljubavi. U sjeverozapadnom kutu se preporučuje imati na zidu ili polici uramljene slike sretnih događaja s prijateljima, obitelji i kolegama gdje se dobro zabavljate i smijete jer to učvršćuje dobre odnose.

Mnoštvo je još savjeta kako privući ljubav, novac i sreću u svoj dom i svatko može po svojoj želji i ukusu izabrati što mu paše i s čime nabolje rezonira. Ne treba se strogo držati svih tih pravila, dovoljno je imati čist i uredan dom u kome se dobro osjećamo, sve ostalo je igra i ide po želji.

Hoćemo li zaista na taj način prizvati sreću u svoj dom i život ? Mnogi kažu itekako DA i da je naš dom ogledalo nas i našeg života. Slažem s njima. Naš dom puno priča o nama i zato bi ga trebali poštivati. Poštovanje ćemo mu iskazati tako da ga tretiramo kao svog najboljeg prijatelja. Da ga ne zatrpavamo neredom i ne zapuštamo ga, već mu poklanjamo pažnju i tretman kakav zaslužuje. Blistav i sretan dom sigurno će nam uzvratiti tako što će nam podariti jednu atmosferu prepunu dobrih vibracija. S metodama ili bez njih, Feng shuijem ili bez njega, čist dom je sretan dom, a kad je on sretan bit će i svi koji žive u njemu.

Stela Kolar

Neki baner