Zanemareni dio mene

Sjećam se užarenog sunca koje je širilo vrućinu na kamenje i vriskove iz kamene kuće do naše. Mogao si ispeći jaje na kršu od topline. Sjećam se dida Mate i trešete i briškule i treperenje reketa za badminton u sumorno večernje popodne na pretamnoj uličici ispred kuće gdje je samo pokoje svijetlo odavalo da netko zbilja živi tu.

A dida je bio velik čovjek. Fizički snažan i krut, kao utjelovljenje obzora što se nadizalo nad morem, poput ispadnutog djelića Velebita.

Glas mu je bio jeka predaka, a ruke presušena korita od cjeloživotnog rada. Ispod brkova, šume i raslinje kraja.

Živio je Mate, a ja sam svjedočila samo onim popadanim zrncima koje je moja dječja misao mogla shvatiti. Ni sada ne znam mnogo o njemu. Volio je, to sigurno. Kada se vraćam u misli mojih misli, pomislim kako je baš ta kuća bila zidana od konstrukcije srca koje su kucale tamo. Djetinjstvo nekoliko generacija ostavljeno je na svakome milimetru tla ovoga svijeta.

Gotovo prustovski, imaginarno gutam kolačić pripremljen samo za mene od razrušenih sjećanja, soli zaglavljene na jagodicama prstiju i opečenih tabana. Svatko nosi u sebi gutljaj sreće. Čak i kada priča tvog života, po nekakvim banalnim kriterijima nije dostojna redaka papira, čak i kada te potapa osjećaj nepripadanja, beskrajne dosadnosti, pa k vragu čak i kada i sumnja steže ruke oko tvoga vrata, ti živi.

Živi lagano, kretnja mekanih i vrelih, jednostavnim lebdećim otiscima utiskuj svoja maštanja.

Nemoj se bojati, teško je. Samo ne dopusti da život živi tebe. Klanjaj se svakodnevnoj okružujućoj ljepoti ma koliko bio ljut na vremena u koja ćeš uložiti ove godine. Nisu ona dobra, znam. Nisu.

Neki baner

Pokušala sam mnogo puta sidro svojih okolnosti baciti u neko najdublje more srama od bivanja u baš ovoj koži. Uzalud, plima mora nekako ranjavati obalu. Izgleda da, koliko god pokušavaš pobjeći, koliko god ti se koljena klecaju od straha ili iznemoglosti, zrak koji udišeš izdaje sve. A ja bih se voljela pomiriti s njim.

Neki baner