Žene i starenje: Kako se s godinama mijenja naša koža

S godinama žene prolaze kroz razne faze i promjene, a to se najbolje vidi na njihovom fizičkom izgledu. Kako se tijelo i hormoni počinju mijenjati, tako je sve teže skinuti višak kilograma i tome je potreban poseban pristup.

Žena se stalno mijenja izvana i iznutra, a psihičke promjene se izražavaju kroz zrelost, mijenja se pogled na život, žena ima više mudrosti. Zato je važno zastati i preispitati svoje prioritete, posvetiti se svom razvoju i ne zaboraviti svoje potrebe.

Već od 25. godine žena počinje osjećati psihičke i fizičke promjene.

25 godina – žena odrasta, počinje drugačije procjenjivati ​​svoje postupke. Pred njom je veća odgovornost i neovisnost. Postoji razumijevanje odnosa i ljubavi.

30 godina je trenutak formiranja mudrosti, brige o dobi i promjenama vezanim uz dob, analize snage temelja.

Neki baner

35 godina je dob kada se žena shvaća kao odrasla osoba i jasno razumije što želi i u kojim područjima se želi više manifestirati.

40 godina je vrijeme kada se žena počinje fokusirati na ono što je postigla, razmišljati o svom uspjehu, jesu li njeni ciljevi postignuti.

45+ godina – Većina žena fokusira se na obitelj, prijatelje, odnose, počinje obraćati više pažnje na svoje zdravlje i emocije. Spremna je učiti nove stvari i odbaciti sve ono što je negativno u životu, a prihvatiti samo ono pozitivno i vrijedno.

Dermatologinja Caroline Robinson ističe kako se izgled kože mijenja tijekom godina:

25 godina – “Najveća briga za njegu kože koju čujem od pacijenata u 20-ima je da općenito izgledaju umornije. To se obično događa u srednjim ili kasnim 20-ima”, kaže dr. Robinson. Ovi problemi mogu biti uzrokovani oštećenjima od sunca koja su se počela nakupljati tijekom vremena, nedostacima, stresom ili čak genetikom. Dr. Robinson također preporučuje da u kasnim 20-ima počnete koristiti jače proizvode za njegu kože koji djeluju preventivno i stvaraju naviku.

30 godina – U 30-ima počinjete primjećivati ​​neke rane znakove starenja, kao i prve učinke oštećenja od sunca koje se najvjerojatnije dogodilo u tinejdžerskim ili 20-im godinama.

35 godina – Dr. Robinson objašnjava da pacijenti u svojim 30-ima počinju vidjeti fine bore, gubitak volumena u obrazima (što može učiniti promjene ispod očiju izraženijima) i povećanu pigmentaciju uzrokovanu oštećenjem suncem. Uz osnovnu rutinu njege kože čišćenja, vlaženja i zaštite od sunca, dr. Robinson preporučuje dodavanje topikalnog retinola (ili alternativa poput bacuchiola ili seruma na bazi peptida) za pomoć s finim borama i čvrstoćom kože. Dodavanje antioksidansa u 30-ima također je dragocjeno za njegu kože.

Žene i starenje
Photo by: Jonathan Borba

40. godina – prema liječnicima, u 40-ima stvarno počinjete primjećivati ​​velike promjene u čvrstoći vaše kože. Imate posla s gubitkom volumena i elastičnosti (što dovodi do opuštene kože). Kao i s izraženijim borama i oštećenjima od sunca, što može dovesti do stanja poput melazme.

45 godina – U ovoj dobnoj skupini dermatolozi imaju najviše pacijenata koji dolaze na tretmane koji pomažu u smanjenju znakova starenja. Punilo pomaže nadoknaditi izgubljeni volumen. Kemijski pilinzi mogu biti usmjereni na melazmu, oštećenja od sunca i neujednačen ton ili teksturu. Također preporučuju tretiranje kože “odozdo prema gore”.

50 godina – “Nakon menopauze, naša tijela doživljavaju hormonalne promjene. S opadanjem razine estrogena i povećanjem razine androgena, a to može utjecati na kožu”, kaže dr. Robinson. Objašnjava da će koža biti tanja i manje elastična. Dolazi do resorpcije kostiju i to se očituje kao gubitak volumena – osobito u sredini lica – kako starimo.

Njega suhe kože

Suhoća je još jedna velika briga, a možda ćete vidjeti kako se akne koje niste vidjeli od tinejdžerskih godina počnu ponovno pojavljivati ​​zbog ovih hormonalnih fluktuacija. Višak pigmenta i znakovi oštećenja od sunca. Najveće rješenje za njegu kože jest pomoći koži da zadrži vlažnost. Dr. Robinson kaže da nekoliko tipova kože može podnijeti hrapavost koju uzrokuje piling u ovom trenutku na njihovoj koži. Umjesto toga naglašava važnost blažeg, mliječnog sredstva za čišćenje koje se ne pjeni previše.

Izvor: Sensa

Neki baner