Žene koje imaju muda

Ne znam za vas ali sam uvijek voljela i više cijenila osobe koje su narodski rečeno imale muda učiniti stvari koje im je njihovo srce nalagalo učiniti.

Uvijek sam sa zadivljenošću promatrala žene koje su se lavovski borile da othrane svoje obitelji, vrlo često su u tim borbama ostajale same, nisu imale neku posebnu potporu od članova obitelji.

One su požrtvovne

S istom takvom zadivljenošću sam promatrala dok su ustajale u rana jutra, prije zore da krenu na neki put za koji su samo one znale da treba krenuti a sve da bi se jednom vratile s poklonom za nekog člana obitelji, da mu ga daju onako od srca i s velikim osmijehom na licu koji nije nikada odavao tajne, samačkih i pustih jutara i dana. Ali unatoč tome, radost dijeliti i uveseljavati bližnje im je uvijek nekako bilo važnije.

Ili pak one koje bi za svoje voljene otišle ako treba i na sam kraj Zemlje i natrag, da bi im nacrtale osmijeh i sreću na lice.

I cijelim putem su zaboravljale na sebe, uvijek su one same sebi bile što se ono kaže posljednja rupa na svirali… ali za njih to nije bilo tako.

Neki baner

Za njih je sve to imalo smisla i još i danas ima.

One se nikada ne žale

Isti žar im bljeska iz očiju kad mi pričaju da trebaju odškolovati još jedno dijete i da će za to sve izdržati,i da znaju da su najvjerojatnije i u toj utrci jedni natjecatelj i da se mjeri vrijeme a prepreka je bezbroj.

Ne pada im na pamet, odustati, požaliti se na prethodne teške utrke, na svoje godine…

Neću ih čuti ni kad ih bezbrojne prepreke toliko spuste da više skoro ne mogu ustati.Nekako uvijek pronalaze sami svoju snagu i idu dalje i naprijed prema svome cilju.

I nevjerojatne su, toliko su strastvene i osebujne u svemu što rade da im moram skinuti kapu na hrabrosti i ustrajnosti.

Uvijek su spremne pomoći

I prijateljice su, najbolje moguće, koje nikada u životu ne možete ni zamisliti pronaći.

Spremne su u svakome trenutku odlomiti od svojega teško zarađenog kruha i dati vam, onako nesebično.

Jer razumiju, duboko osjećaju potrebe koje drugi mogu imati jer su ih i one imale ali možda nikoga nije bilo da njih razumije.

Izabrale su ići svojim putem razumijevanja i zato su mi posebno drage, onako nestvarne.

I tako  gledajući i trudeći se razumjeti njih,  biram isti taj stav, biram istu tu nevjerojatnu energiju i ustrajnost da obogatim svoj a i živote svih koji su mi dragi i bliski ili koji će to tek postati.

Jer ipak za imati muda, treba imati muda.

Neki baner