Žene koje mrze druge žene!

Zavist. Pakost. Ljubomora. Zloba. I radovanje njenoj nevolji i životnoj opasnosti. Sve smo to mogle vidjeti u užasnim komentarima koje su napisale žene. Osude su bile usmjerene prema žrtvama femicida i Klari Buntić koja je odlučila boriti se za svoj život.

Nije željela da se ponovi femicid iz Gradačca. Odlučila je pustiti audio snimku mučnog zlostavljanja. Na snimci se čuje, kako je njen suprug nemilosrdno zlostavlja, tuče, prijeti joj i naziva je kurvom. Znamo već dobro da su za mnoge “sve žene kurve.” Znamo da je obiteljska kuća postala stratište puno arsenala. Ali još gore je što postoje žene koje jasno i glasno podržavaju nasilje.

Ne zagovaram nasilje ALI

Ovako su počinjali komentari, a ton rečenica se nastavljao kako je “ona ta koja ja manipulativna provokatorica.” Ili: “Jadan njen muž,” reče druga, “kako sve to on trpi.”

“Pogledaj nju što mu sve čini, on je još dobar, kako bi ja postupila.” Sudeći prema ovim korisničkim objavama, Klara, kao i svaka druga žena koja je doživjela nasilje je ovo zaslužila. To je pravedna kazna, koju patrijarhat zagovara. A ove žene se čvrsto uzdaju u njega kao u svetinju. Ako patrijarhat pukne, umrijet će svi svjetonazori, obrasci, laži, običaji. Srušit će se njihov svijet. Zato nastavljaju pljuvati žene žrtve nasilja i braniti muškarce.

Razlozi za osude

Mnogo je razloga ovog stanja u svijesti žene, koja lupi po tastaturi i izvrijeđa žrtvina kako kaže “napumpana usta.” Možda se tako tješi, možda je i ona prevarena, ostavljena, ponižena. Ako vidi drugu koja je u životnoj opasnosti, grčevito se drži za njenu muku. Tješi se, njoj je gore. Neka i ona pati.

Neki baner

Drugi razlog može biti što i sama sebi laže. Ne usudi se priznati da se i sama nalazi u labirintu nasilja. Poraz je to veliki. Pa je lakše osuđivati drugu.

U tom je suština problema, prvo opravdanje a zatim dobronamjerna kritika protiv te žene koja je prekršila pravila ponašanja. Prema mišljenju ovih žena, ona se mora smiriti, biti poslušna i zahvalna jer je on još uvijek trpi. O batinama se šuti, jer je to dio veze. Kazna ako ne slušaš, ali i nagrada ako budeš dobra. Svako ALI znači da smo na strani nasilnika i da pravdamo svako njegovo iživljavanje.

Lakše je braniti muškarca, vjerovati u onu “Kada on drekne, spusti se glava”, a njegova riječ je OČENAŠ I AMEN. On ima pravo da je vrijeđa, maltretira i da je ubije. On je zapravo žrtva jer trpi sve te ženske ispade. Stoga će te žene stati na njegovu stranu,

Tko je bez grijeha neka prvi baci kamen

Ako se dogodi femicid, pitat će što je radila da je tako završila, zašto je izabrala da bude s njim, zašto nije otišla? Ako prijavi nasilje, osudit će je kako je ona sve to izmislila. fali joj pozornosti. Zašto se tako oblači, zašto se naslikava? Ona je žena niskog morala, bludnica kojoj je pripremljena lomača i smrt. Ona nema prava braniti se.

Strah, sram, sramota, stigme, otrov. Paranje u boli. Uživanje u tuđoj boli. Hedonizam, mazohizam i sadizam. Upletene smo u labirint između kučketina koje razaraju i svetica koje se klanjaju muškarcu.

Sve dok se ovo događa, raste nasilje i širi se otrovan krug koji pogubljuje ženu. Koja je sljedeća? Možda baš ti, ti koja osuđuješ! Upamti svaka žena može biti žrtva nasilja bez obzira koliko para ima, koliko djece ima, stara ili mlada, lijepa ili nepoželjna. Svakoj od nas se može dogoditi femicid. I dok to ne osvijestimo valjat ćemo se u blatu mržnje i natjecati koja će gori komentar napisati i nastaviti osuživati druge žene.

Neki baner