Cass Hunter: Druga žena

Postoji zanimljiva izreka nekog anonimnog autora koja kaže kako se četiri stvari na svijetu ne mogu vratiti. Prva je izgovorena riječ, druga ispaljena strijela, treća protekli život, a posljednja propuštena prilika. O posljednje dvije nepovratne stvari govori roman „Druga žena“ britanske autorice Rosie Fiore koja piše pod pseudonimom Cass Hunter.

Roman govori o znanstvenici Rachel koja zajedno sa svojim suradnikom Lukeom radi na izuzetnom otkriću – antropomorfnom robotu u obličju žene.
Cass Hunter: Druga žena

Nakon Racheline smrti, Luke robota koji čuva Racheline uspomene dovodi u njezinu kuću u kojoj žive Rachelin suprug Aidan i kći tinejdžerica Chloe. Robot imena iRachel s vremenom i sve većim zbližavanjem s obitelji (čak i Aidanovom zatvorenom majkom Sinead) zadobiva osobine prave žene, gotovo stvarajući emotivnu stranu osobnosti.

Roman koji neodoljivo podsjeća na dramu „Lutka“ Mire Gavrana poigrava se fantastičnim, ali i ljudskim, promišljajući upravo o propuštenim prilikama dvoje supružnika koje je rastavila smrt:

„Možemo kupiti ljuljačku i gledati iz susjedstva dok prolaze. (…) Nikada nisu kupili ljuljačku za trijem.“

Autorica promišlja i o obiteljskoj zajednici te, slijedeći tijek pripovijedanja i sadržaj koji otkriva status udovca i njegove kćeri, o obitelji govori:

Neki baner

„Može li obitelj imati samo dva člana? Premali smo i preobični, tata i ja. Zajedno nismo dovoljni da tvorimo pravu obitelj. I zbog toga mi se srce kida.“

Priča je do Racheline smrti pripovijedana u trećoj osobi, a nakon nje zalazi u prvu osobu te je donose Chloe, Aidan, Luke, Sinead, kao i iRachel, a osim toga, obogaćena je i porukama koje razmjenjuju Chloe i njezine prijateljice Amy i Jess ili pak njezini roditelji.

„Druga žena“ roman je koji iznosi žaljenje za svime što je moglo biti i poučava načinima  na koje se boriti s tugom i teškim događajima, ali je ujedno i roman koji ukazuje na to da su svaka tuga i neuspjeh nit vodilja ka novom znanju, novom iskustvu i stjecanju nove ljubavi – svega onoga što će biti isprika za prošle propuštene prilike, odnosno nova prilika za život.

Cass Hunter: Druga žena / Znanje 2019.

Izvor: Patuljasta Šmu

Neki baner