Detoks ili post? Što je bolje za vas?

Post omogućuje odmor ne samo vašem probavnom sustavu nego i cijelom tijelu. Pridonosi mentalnoj snazi i ne treba ga poistovjećivati s izgladnjivanjem. Post zahtijeva disciplinu te se uvijek bira ciljano – za čišćenje organizma ili ozdravljenje. Baš kao i post i detoksikacija donosi brojne dobrobiti, a u tekstu otkrijte što je bolje za vas!

Što je bolje – detoks ili post?       

Željeli biste očistiti organizam od toksina, no niste sigurni što bi za vas bilo bolje – detoksikacija ili post? Detoks je eliminacija toksina iz organizma koja se provodi uz pomoć posebno osmišljenog jelovnika, zdravih smoothieja i prirodnih proizvoda za čišćenje organizma.

Za razliku od detoksa, koji uključuje konzumaciju hrane, post je privremeno izbacivanje krutih namirnica s jelovnika.

Post može uključivati samo pijenje vode bez unosa nutrijenata ili konzumaciju svježe cijeđenih sokova od povrća i voća, a sve to kako bi se tijelo iznutra očistilo od toksina.

Donosimo vam dobrobiti jednog i drugog načina čišćenja organizma.

Neki baner

Dobrobiti detoksikacije

Iako ne možemo mijenjati zrak koji udišemo i svijet koji nas okružuje, a koji je zasićen toksinima, možemo birati zdrave namirnice i ekološka sredstva za čišćenje. Tako ćemo znatno smanjiti izloženost štetnim tvarima i otrovima.

Postoje namirnice koje izvrsno čiste organizam. To su citrusi, listovi maslačka, svježi češnjak, razne vrste salata, zeleno lisnato povrće poput kelja, kupusa i raštike, mungo grah i sl.

Baš kao i post i detoksikacija donosi brojne dobrobiti.

Poboljšava rad organa i krvnu sliku

Toksini se najviše nakupljaju u glavnim tjelesnim organima, poput jetre i trbušnih organa. Stoga će upravo oni imati najviše koristi od detoksikacije te će se njihove funkcije poboljšati.

Vaše nadbubrežne žlijezde više neće biti preopterećene kao prije, a zdrave svježe detoks namirnice dodatno će ih nahraniti. Zdrave nadbubrežne žlijezde pomoći će vam i da se lakše nosite sa svakodnevnim stresnim situacijama.

Detoks će poboljšati i vašu cirkulaciju krvi, sniziti krvni tlak, smanjiti razinu kolesterola u krvi i nadutost te potaknuti probavu.

Jača imunitet i štiti od bolesti

Kvalitetan detoks dodatno će oslabiti utjecaj slobodnih radikala i osnažiti obrambene mehanizme vašeg organizma. Tako će vam pružiti dugotrajnu zaštitu od raka i drugih teških oboljenja.

Budući da detoksikaciju možete provoditi dulje nego post, njome ćete u duljem razdoblju zaštititi svoj organizam od brojnih oboljenja.

Dugotrajna detoksikacija podrazumijeva trajnu promjenu prehrambenih i drugih životnih navika, što će se snažno odraziti na vaše zdravlje i vitalnost.

Energizira organizam

Toksini prisutni u vašem tijelu iscrpljuju vaš organizam, zbog čega osjećate težinu u tijelu. Nakon detoksikacije primijetit ćete lakoću u tijelu, osobito ako ste proveli dubinsko čišćenje debelog crijeva. Bit ćete puni energije, što će vam omogućiti da spremno i kvalitetno obavljate svoje dnevne zadatke.

Nakon kvalitetnog detoksa nestat će i vaši problemi sa spavanjem koji su bili uzrokovani viškom toksina u organizmu, a riješit ćete se i kroničnog umora.

Osim toga, bolje ćete pamtiti i lakše se koncentrirati.

Dubinski čisti organizam

Enzimi iz svježe hrane pomažu u izgradnji i detoksikaciji vašeg organizma. Zdrava osoba koja doista pazi na odabir namirnica zapravo više toksina uspije izbaciti nego što ih nakupi u organizmu.

Detoksikacija pomaže tijelu da se riješi svakog suvišnog otpada.

Potiče na uvođenje pozitivnih životnih navika

Kada jednom napravite detoksikaciju organizma, više se nećete htjeti odreći postignutog fizičkog i mentalnog zdravlja. Tako će se u vama javiti i potreba za trajnom promjenom stila i načina života.

Neki baner

Primjerice, ako ste dotad pušili, jeli masnu i prerađenu hranu ili pili alkohol, te će navike vrlo vjerojatno postati samo dio vaše prošlosti.

Vrijeme poslije detoksa je idealno doba za uvođenje trajnih dobrih i zdravih promjena u život.

Detoks ili post?

crop woman pouring cold orange beverage into glass
Photo by Charlotte May on Pexels.com

Dobrobiti posta

Post omogućuje odmor ne samo vašem probavnom sustavu nego i cijelom tijelu. Pridonosi mentalnoj snazi i ne treba ga poistovjećivati s izgladnjivanjem.

Post zahtijeva disciplinu te se uvijek bira ciljano – za čišćenje organizma ili ozdravljenje.

Post potiče rad vašeg imunosnog sustava, smanjuje upalne procese u tijelu te doslovce izgladnjuje stanice raka.

Post možete prakticirati nekoliko puta godišnje, najbolje vikendom i to u vrijeme izmjene godišnjih doba.

Ako tijekom posta osjećate mučninu ili imate glavobolje, pomoći će vam vrući čaj od metvice.

Smanjuje infekcije i upalne procese

Patogeni mikroorganizmi koji dospiju u vaš organizam hrane se šećerom i drugim sastojcima iz hrane koju konzumirate.

Upravo ćete postom uskratiti hranu uzročnicima infekcija u vašem organizmu, neovisno o tome je li riječ o virusima, bakterijama, gljivicama ili parazitima.

Pridonosi mršavljenju i čuva zdravlje crijeva

Post pomaže u gubitku kilograma te potiče sagorijevanje masnih stanica u organizmu bolje nego dijeta. Tijekom posta organizam se umjesto šećerom za proizvodnju energije služi upravo tim masnoćama.

Post omogućuje vašim crijevima predah i odmor od probavljanja hrane, pridonosi njihovom zdravlju te ubrzava metabolizam.

Za osobe koje imaju većih problema s probavnim sustavom, post je odličan odabir jer konzumacija samo svježih sokova i tekućine povoljno djeluje na crijeva te ubrzava proces ozdravljenja.

Eliminira toksine iz organizma

Ako imate višak toksina u tijelu, vašem organizmu treba dodatni poticaj u obliku posta. Post koji uključuje svježe ocijeđene sokove učinkovito će isprati otrove iz tijela.

Ako tijekom posta uzimate određene biljne pripravke za čišćenje organizma, njihova učinkovitost će biti maksimalna.

To je zato što konzumacija hrane ometa djelovanje tih pripravaka.

Pridonosi dugovječnosti i poboljšava rad mozga

Istraživanja su pokazala da osobe koje jedu manje dulje žive. Post poboljšava rad vašeg mozga te potiče proizvodnju moždanog neurotrofnog proteina (BDNF). Ovaj protein pridonosi stvaranju novih neurona i usto štiti vaš mozak od promjena vezanih uz Alzheimerovu bolest.

Ako svaki tjedan postite jedan dan, jačate svoje mentalne sposobnosti i pridonosite dobrom zdravlju.

Budući da tijekom posta vaš organizam ne treba energiju za rad probavnog sustava, osjećat ćete višak energije, koji možete potrošiti, primjerice, na bavljenje sportom, meditaciju i sl.

Zahvaljujući postu, osjetit ćete lakoću u tijelu i mentalnu jasnoću.

Čisti kožu

Uz pomoć posta možete očistiti i svoju kožu od akni i drugih neugodnih pojava. Budući da se toksini izlučuju i eliminiraju znojenjem – preko kože, stanje s aknama bi se prvo moglo pogoršati, no nakon toga koža će se potpuno očistiti.

Stoga, ako prvo primijetite pogoršanje, nema razloga za brigu – to je zapravo dobar znak da je organizam započeo s procesom čišćenja.

Jeste li znali?

Kada su bolesne, životinje prestaju jesti. One se tada umjesto na hranu fokusiraju samo na odmaranje.

Čovjek je zapravo jedino živo biće koje uzima hranu čak i onda kada je bolesno ili kada uopće nema potrebe za jelom.

Napomena:

Imate li većih zdravstvenih problema, prije posta se posavjetujte sa svojim liječnikom. Nemojte postiti ako ste trudni, imate dijabetes, poremećaje u prehrani ili anemiju.

alternativa-za-vas

Neki baner