Dođeš u godine kad…

Dođe tako vrijeme kad se bojiš lijepih stvari. Ušuškaš se u svoju svakodnevicu ni sretan ni nesretan. 

Neke snove si ostvario, neke odsanjao, neke oplakao. Ne čekaš ništa, ne nadaš se ničemu, ne juriš ništa. Stojiš u mjestu. Smješkaš se. I gledaš kako vrijeme prolazi.

Prolazi pored tebe kao da te nema. I onda kad ti se desi nešto lijepo. Kad ti ušeta u život, noge ti se odsjeku od straha. Pa umjesto da priđeš, da ga prigrliš, ustukneš. Povlačiš se.

Dešava ti se nešto lijepo, a ti mu ne vjeruješ. Navlačiš zastore, zaključavaš sve brave. Ne daš da ti uđe u svijet. Ne daš koliko god lijepo i primamljivo bilo. Ne daš jer si naučila da te najljepše stvari najviše zabole. Jer nisi navikla na njih.

Godine očekivanja lošeg

Pa izviruješ. Pipkaš. Gledaš je li stvarno ili ti se samo priviđa. Pa čekaš da se pokvari. Da skine masku i pokaže pravo lice. Kaže šta hoće. Zašto baš tebi kuca na vrata?

Neki baner

Rugaš mu se, jer si ga pročitala. Jer te nije prevarilo. Jer si pametnija od njega. I bježiš. Navlačiš zastore, provjeravaš brave i povlačiš se u svoj mrak. U svoj sigurni mrak. Na loše si navikla.

Lošem se nadaš. Kad dođe, gledaš ga pravo u oči. Hvataš za gušu, pokazuješ zube. Boriš se. A šta da uradiš sa ovim što je tako lijepo? Sa ovim što ti mami osmijeh, daje krila? Čini te živom? Šta ćeš s njim kad magija prestane?

A prestat će, sigurna si. Davno si prestala vjerovati u magije. Znaš da se samo pričini i nestane. Znaš da ne postoji. I šta ćeš onda? 

Dođeš u godine kad se bojiš više lijepih stvari, nego ružnih. I onda ih puštaš da odu od tebe. Gledaš ih sa strane kako se udaljavaju i tješiš se da je tako najbolje. A možda ipak nije. Šta mi znamo o tome šta je dobro, a šta loše? Ništa. 


Ilda Dedić

Neki baner