B****, don’t kill my vibe kao odgovor na gaslighting & red flags

Sve se prvo manifestira u našem mentalnom svijetu, a tek onda u fizičkom. Zato je vrlo važno razumjeti svoje, a potom i tuđe, mentalne obrasce. Osim fizičkog, dakako postoji i mentalno nasilje. Baš ono, čini mi se, zahtijeva itekako puno pažnje i pokrenutih alarma, budući da je često podmetnuto u društvu kao nešto normalno i na neki način prethodi fizičkom nasilju.

22.rujna bio je Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama u spomen nasilnog ubojstva na zagrebačkom Općinskom sudu 1999.godine. Na taj dan, tijekom brakorazvodne parnice, policajac Mato Oraškić usmrtio je svoju suprugu Gordanu Oraškić, njenu odvjetnicu Hajru Prohić i suprugu Ljiljanu Hvalec.  

Bliži nam se i 10. listopada kada se prema kalendaru Svjetske zdravstvene organizacije obilježava Svjetski dan mentalnog zdravlja. Nasilje i mentalno zdravlje imaju bezbroj poveznica. Jesi li čula za pojmove gaslighting i red flags?

Gaslighting

Pojam gaslighting dolazi od filma Gaslight (1944.) u kojem muškarac manipulacijskim postupcima uvjerava svoju ženu da je izgubila razum. Odnosno, da je luda. U hrvatskom prijevodu, gaslighting znači izluđivanje.

A, doslovni prijevod bio bi plinsko svjetlo. Gaslighting se opisuje kao spora manipulacijska tehnika ispiranja mozga u kojoj počinješ sumnjati u svoju realnost. U sebe. U doslovne činjenične okolnosti kojima svjedočiš. Kao što je opisano, možda bi naglasak trebao biti na tome da je to spora tehnika. Sporo, glatko i dosta sofisticirano se provlači kroz tuđe djelovanje.

Neki baner

Često obavijeno čestim pohvalama i lošim postupcima dobrih namjera. Pa kako onda prepoznati gaslighting odnose? Nažalost, neizbježno je da danas gotovo svatko svjedoči nekoj vrsti gaslightinga. Ili pak, ono što je još gore, da je i nesvjesno i sam provodi. Osobito u vezama koje se svode na mijenjanje osobe s kojom ste u odnosu pod paravanom prisilnih kompromisa, a u svrhu boljeg funkcioniranja.

Tko si ti i kako se usuđuješ govoriti mi da je moja percepcija iskrivljena?

Prvi alarm za prepoznavanje gaslightinga jest svakako da te se optužuje da tvoji osjećaji nisu opravdani i da je tvoja percepcija iskrivljena. Znači, ti imaš dokaze za nešto, a druga osoba te uvjerava u suprotno svojim spretnim riječima i samouvjerenim pristupom. Prvo je pitanje koje bi trebala postaviti kao brzi nož za rezanje gluposti jest: tko si ti i kako se usuđuješ govoriti mi da je moja percepcija iskrivljena?

Govoriti nekom da mu je percepcija iskrivljena i osjećaji neopravdani nefizički je napad u kojem leži ogromna količina manipulacije i nepoštovanja. Ne dozvoli to nikako. Ni od koga. Osvijesti ako to radiš nekome. I ne radi to. Nikada. Žene imaju istančano razvijeno šesto čulo naziva intuicija. Ipak, toliko često se okreću od njega.

Društvo se, dakako, voli našaliti sa ženskim predosjećajem kao nestabilnim hormonalnim razinama, tripovanjem i slično. Ženska intuicija (i još koješta žensko) je pod gaslightingom kolektivnog društva. No, kad bi svaka žena oglušila na isto i počela bezuvjetno osluškivati sebe i svoju intuiciju, vjerujem da bi izbjegla mnoge patnje i žrtve. Prati signale u svom tijelu kao reakcije na nešto ili nekog.

Prati ih bez traženja ikakvih fizičkih dokaza. Promatraj  koliko drame i potopa vlastite vrijednosti ćeš izbjeći. Izvrtanje činjeničnih istina i slaboumna igra riječi nikad neće proći kroz osobu koja sama sebe i svoje obrasce preispituje na svakodnevnoj bazi.

Uskladi djela i namjere

Nadalje, sirene sviraju kad djela ne prate rečene riječi. Odnosno, kad se loša djela pravdaju dobrim namjerama. Dobrodošla u sofisticiran opis ničeg drugog nego laži. Narcisi imaju tu položen doktorat. Osvijesti to i prepoznaj. Kod sebe i kod drugih. Svi možemo pogriješiti. Prostora za greške i oprost ima, oduvijek je bilo i uvijek će biti. Ali, ovisi kako, na koji način, koliko često i u kojem vremenskom razdoblju.

Ne okreći glavu od loših postupaka prema tebi. Čak i onih od tvojih bližnjih. U najbližoj okolini, gaslighting se najteže i primijeti. Nitko nema pravo činiti ti loše. Čak ni onaj koji ti je u krvnom srodstvu. Nekad je najbolji oprost za loša djela taj da se makneš od počinitelja istih. Pročitaj to ponovno. Brzi nož za rezanje gluposti u ovom slučaju jest – uskladi si djela i namjere pa ćemo se možda i družiti.

Hvala ti, ali…

Došli smo i do onog finog i glatkog dijela tehnike gaslightinga. Pohvale, pohvale, pohvale. Manipulacijski, pohvale će stizati baš tamo gdje su ti slabe točke s namjerom da se osjećaš samopouzdanije i ispunjenije. Što će automatski stvoriti kod tebe nevidljivu ovisnost o mišljenju, pohvalama prekrivenog, gaslightera.

Nikad neće biti dovoljno često naglašavati koliko je važno poznavati sebe i raditi na sebi zbog sebe do te mjere da te ničija kritika ni pohvala ne može vezati za mišljenje njenog davatelja. Pohvale i kritike mogu biti korisne u službi nadogradnje i stvaranja, no nažalost, drže negativnu konotaciju usporedbe i ovisničkog vezivanja. Stoga, oprez s tim. Brzi nož za rezanje servirane gluposti: hvala ti, ali pohvale ni kritike nisu hrana mojoj vrijednosti.

Red flags

Poznate crvene zastave vijore se nad toksičnim odnosima nije tako mislio. Nad sumnjom ispunjenim i omalovažavanjem prekrivenim odnosima nisam dovoljno dobra. Nad strahom obavijenim odnosima bolje s nekim, nego sama. Nad ovisničkim odnosima bez njega ne mogu. I tako dalje, i tako dalje.

Za mene, jedina red flag kojoj moraš dati pozornost i važnost odmah i na vrijeme jest loš osjećaj. Ne osjećam se dobro zbog tebe. Bum! Dovoljan red flag. Dovoljno za preispitavanje što dobivam, a što gubim u ovom odnosu? Rastem li ili padam? Jesam li sretna ili nesretna? Živim li neovisno ili sam ovisna?

gaslighting & red flags
Photo by bruno neurath-wilson on Unsplash

Djelujem li iz straha ili iz hrabrosti? Gradim li sebe ili dopuštam da me grade drugi svojim mišljenjima i djelima? Poznajem li sebe dovoljno da mogu upoznati i druge? Vjerujem li svojim osjećajima ili ih stavljam u tuđe vlasništvo manipulacije? Ne osjećam se dobro jedini je red flag koji trebaš. Bez dodatnih dokaza.

B****, don’t kill my vibe

Za nasilje nema opravdanja. Za mentalno zdravlje mora postojati vrijeme i prostor. Bi li bilo nasilja da nam je svima mentalno zdravlje u redu? Ako promatraš to s gledišta da mentalno prethodi fizičkom zdravlju, nećeš dvojiti ni sekunde da osiguraš vrijeme i prostor, pozornost i pažnju za svoje mentalno zdravlje.

U protivnom, postoji velika mogućnost da ćeš zujati kroz život kao protuha kojom upravljaju vlastite nesvjesne reakcije kao posljedice tuđih akcija. Koje, ultimativno vode do tvojih loših nesvjesnih akcija. Nikad nije kasno za preispitati sebe ni svoju okolinu. Upali svoju žarulju i neka gori toliko jako da ju ničiji mrak ne ugasi. Ili, prema riječima najdražeg mi Kendricka: B****, don’t kill my vibe

Neki baner