Dress up and let’s play: zašto nam kostimi i igranje uloga izazivaju toliko uzbuđenja

„Maska je najrasprostranjenija pojava na svijetu i nema kulture koja masku nije poznavala“

Ivan Lozica, etnolog i antropolog

Maska je kroz povijest izazivala strah, ali i predstavljala prostor slobode. Nešto je prikazivala, nešto sakrivala, strašila i uzbuđivala. Od raznih rituala, preko kazališta i filma do svakodnevnog života – maska može biti vidljiva više ili manje, na sebe je možemo stavljati iz potrebe ili želje.

Potreba da se „igramo nekoga drugoga“ upisana je čovjeka – latinski naziv riječi osoba, persona, znači teatarska maska.

Koliko god se, barem neki od nas, trudili uvijek i svagda biti svoji, činjenica je da u različitim domenama našeg života igramo različite uloge. One su definirane poslom, društvenim statusom, rodbinskim vezama, odnosima koje gradimo s drugim ljudima. Igramo ulogu majke, kćeri, supruga, šefice, čistača, doktora. Sve one sa sobom donose određene dužnosti i scenarije koje kroz njih prolazimo.

Kazališni teoretičari i strušnjaci koji se bave proučavanjem kulture poput Elizabeth Burns i Ivana Lozice  smatraju da maska izaziva zanos i  oslobađa pravu ličnost ili barem one potisnute dijelove naše ličnosti.

Neki baner

Metafora životne pozornice ili pozornice života poznata je od davnih dana – od tetra, preko filma do kompjuterskih igara, veza između formi koje u sebi sadrže mogućnost bivanja nekim drugim i naših životnih uloga duboka je i neprocjenjiva važna. Zato jer svi mi igramo neke uloge koje su definirane nekim dužnostima, od istih se imamo potrebu i odmoriti. Možda želimo iskušati nešto novo, proširiti spektar emocionalnog, radnog, seksualnog iskustva. Istražiti što se to još krije u nama od onoga što svakodnevno, često i automatizirano ponavljamo. Igra i maskiranje predstavljaju sjajnu mogućnost da se oslobodimo okova uloga koje tumačimo cijeli život, uloga koje su nam dane i one koje smo sami odabrali.

Uskočiti u novu ulogu donosi uzbuđenje, prvenstveno zato jer se radi o nekoj novini, a onda i stoga što nam maska koja je s tom ulogom došla pruža i svojevrsni štit kroz koji možemo izraziti dijelove sebe koje inače ne bismo ili pak one za koje nismo znali ni da postoje.

Seksualna je sfera plodno područje u kojem možemo istražiti mogućnosti i užitak maskiranja. Role playing ili igranje uloga sjajan je način na koji možete obogatiti svoj seksualni život, ali i opustiti se od obveza i pritisaka iz svakodnevnice.

Svatko od nas ima seksualne fantazije koje uključuju neki oblik igranja uloga, nekoliko scenarija u kojima ili mi ili naš partner preuzimaju neku drugu, novu ulogu. Može se raditi o konkretno definiranoj ulozi medicinske sestre ili zaposlenika, policajke ili šefa, ili pak ne toliko specifične uloge koja će naznačiti neki naš ili parnerov aspekt koji nam izaziva uzbuđenje, primjerice situacija u kojoj ćemo biti manje ili više dominantni naspram svog partnera.

Kao u svakom aspektu partnerskog odnosa i u ovome je ključna komunikacija. Dobro je izraziti želje, zamisli i fantazije te pustiti partnera da učini isto. Možda će vas iznenaditi njegove ili njezine želje, možda će vam se svidjeti, a možda i neće. Možda otkrijete da zamišljate iste situacije, a možda vas iznenadi domišljatost druge strane.

Otvorenost prema novim iskustvima je sjajna no nemojte se tjerati raditi nešto što ne želite.

 Prije svega, igra treba biti sigurna i ugodna za sve njene sudionike. Ulazak u nešto novo može izazivati dozu neugode ili osjećaja nesigurnosti na prvu – možda vam se čini da ne biste smjeli željeti vidjeti svog partnera u ulozi nekoga drugoga jer se to njemu može činiti kao da onda i želite biti s nekim drugim umjesto s njim. Ako vam takve misli prolaze glavom, vratite se na početak teksta i prisjetite se da su prerušavanje i igranje uloga samo jedan vid izražavanja aspekata vlastite ličnosti.

Igranje uloga u krevetu može itekako pomoći začiniti vaš ljubavni i seksualni život, razbuditi ga, učiniti ga slasnijim i zabavnijim. Također, može postati mjestom na kojem ćete se još više povezati s partnerom ili partnericom upravo zato što dijelite jedan izrazito intiman dio sebe s osobom koja vam je bitna te upoznajete aspekte drugog koji su vidljivi samo vama.

Nagrada za najbolji scenarij ide…

Napisati dobar scenarij nikada nije lako. Srećom, vama treba samo neki njegov nacrt, s puno prostora za improvizaciju. Pustite si na maštu, zaigrajte se sa svojim partnerom ili partnericom, no nemojte se razočarati ako se stvari ne odviju točno onako kako ste planirali. Najbitnije od svega je da vam bude zabavno i da uživate! Kako biste što lakše pronašli inspiraciju, nudimo vam nekoliko „ugrubo“ napisanih početaka.

U suradnji sa sex shopom Eroticom iz Varaždina donosimo vam nekoliko prijedloga za „serviranje“ seksi igrica i kostima koji idu uz to.

On baš nije slušao zakon, a vi ćete odrediti kako će odslužiti svoju kaznu. Za one koje se osjećaju posebno dominantnima, tu je kostim policajke od sjajnog cnog materijala (https://eroticom.hr/trgovina/policajka-kostim/) ili grudnjak sa šiljcima Spike (https://eroticom.hr/trgovina/grudnjak-spike/).

Vaš se dnevni boravak seli nekoliko desetljeća u nazad i postaje garderoba u boudoir stilu. Vi ste slavna glumica, a on zgodni obožavatelj u odijelu koji vas je zatekao odjevenu u nečemu poput ovog (https://eroticom.hr/trgovina/latex-body-2/) korzeta.

Maštate li o tome da budete doktor svojoj medicinskoj sestri ili vas više privlači biti pacijent prepušten njenim spretnim rukama? Već će i detalj poput ovog rajfa (https://eroticom.hr/trgovina/rajf-medicinska-sestra/) biti dovoljan da sugerira situaciju koju biste htjeli odigrati. A na vama je da odredite kako će se uloge raspodjeliti.

Ona dolazi s posla i nema pojma što je čeka u spavaćoj sobi. Vi, samo u boksericama, nekim neutralnijim ili pak ovim malo zločestijim (https://eroticom.hr/trgovina/muske-gacice-pirate/), željni i spremni da joj pružite užitak o kojem će razmišljati i sutra na poslu. A možda je iznenadite i ovim seksi crvenim setom (https://eroticom.hr/trgovina/crevni-set/) s otvorima na pravim mjestima.

Neki baner

Dogovorite sastanak u nekom cafe baru ili predvorju hotela i pretvarajte se kao da se prvi puta susrećete. Iznenadite svog parntera ili partnericu s onim što (ne) nosite ispod kada se vratite u stan ili hotelsku sobu koju ste iznajmili. I promjena prostora u kojem upražnjavate seks može biti dodatan čimbenik uzbuđenja. Ne zaboravite, dobar seks i intenzivan orgazam puno su veći opuštaući čimbenik od bilo koje tablete za opuštanje ili spavanje. Ugasite mobitele, prepustite se jedan drugome i uživajte!

 

Izabela Laura

 

Neki baner