Epidemija lažne sreće

Znaš onaj trenutak kad se središ; šminka na mjestu, kosa na mjestu, odjeća na mjestu – sve na mjestu. Dođeš kamo si već trebala doći i slijedi pitanje – „Za koga si se tako sredila?“

Jedno je sigurno, pocrvenjet ćeš. Možda zato jer si se zaista sredila za nekog, a možda poput mene mrziš to pitanje i pocrveniš od povišenog tlaka uzrokovanim tim pitanjem. Za sebe, sredila sam se za sebe. Jer je meni to tak’ lijepo. Jer se volim gledat’ u izlozima prolazeći kraj njih. Eto zašto sam se sredila i za koga sam se sredila. Nisam se sredila ni za tebe ni za nekog tamo dečka.

Nije li zanimljivo da to skoro pa uvijek pitaju oni koji su se zapustili otkad su u vezi? Znaš onaj mentalitet – sad sam pronašla dečka, sad više ne moram brinuti kako izgledam ni kako se ponašam, sad imam nekoga tko će me trpjeti. Dajem ruku u vatru da su to nekada bile žene koje su se sređivale samo da bi nekog zadivile i da bi pronašle dečka. Molim vas, uvjerite me u suprotno ako nije tako.  Zaista bi mi bilo drago čuti da nije tako.

Baš sam neki dan scrollala fejsom i vidjela fotku s usporedbom parova na početku veze i nakon par godina veze. Znači, nakon par godina veze su oboje imali 20-30 kilograma više nego na početku veze i ljudima je to zapravo bilo smiješno. Meni to uopće nije smiješno. Meni je to strašno. I ovim vas putem molim, ako ikada završim u takvoj vezi u kojoj će mi biti svejedno za sebe jer sad imam nekoga tko će me trpjeti – pronađite me i opalite mi koju šamarčinu. Ozbiljna sam.

Neki baner

Prije nego što nastavimo, nemam ništa protiv ljudi s viškom kilograma. Nikad se ne zna što je u pozadini priče – možda su problemi sa zdravljem, možda je stres, možda su godine, možda su geni, možda je nešto deseto. Ali zapuštanje u vezi nije ništa od toga već problem s mentalitetom, a sve počinje od tog „Za koga si se tako sredila?“ pitanja.

Možda sad mislite da to nije ništa strašno i da dramatiziram bezveze, ali jesam li ikada pisala o nečemu bez nekog razloga ili dubljeg značenja? Nisam. Uvjerite me u suprotno ako jesam.  I opet me pronađite i opalite koju šamarčinu ako počnem pisati o bezveznim i plitkim stvarima.

Da se mi vratimo na temu. Zašto mrzim već dva put spomenuto pitanje? Zato što ako se sređuješ samo da bi pronašla dečka ili nekoga zadivila, znači da uopće nisi sretna sa sobom ni sa svojim životom. To znači da tvoja sreća ovisi o nekoj drugoj osobi, a ne o tebi. Isto tako, ako tvoja sreća ovisi o drugoj osobi, ta osoba ti je s jednakom lakoćom može i uzeti. Tako da to uopće nije istinska sreća. To je samo prividna, lažna sreća. To je laganje samom sebi. I drugima. Zašto mi je strašno dok se parovi zapuste u vezi? Zato što su brinuli o sebi zbog drugih – što nema smisla čak ni kada staviš u rečenicu. Vidiš li koliko glupo ova rečenica zvuči? Brinuti o sebi zbog drugih. Što sad? O sebi ili o drugima? Upravo to.

Moram li uopće govoriti koliko je to nezdravi mentalitet?

Očito moram. Da ne moram, ne bih uopće pisala ovu kolumnu. Hvala na inspiraciji ako ništa drugo.  

Mogu li ja sad vama dati jedan savjet? Da se odužim za inspiraciju.

Sve dok nisi sretna i kad si sama sa sobom – nisi uopće sretna. Lako je dok imaš nekoga uz sebe, lako je dok se imaš kome ušuškati u krilo, lako je dok te podržavaju, ali što ako toga nema? K vragu, u pitanju je TVOJA sreća, nemoj je toliko lako davati u tuđe ruke. Moraš naučiti biti sretna i bez drugih. Moraš naučiti hodati sama svijetom. Moraš naučiti raditi stvari zbog sebe, koliko god to abnormalno zvučalo. Moraš naučiti voljeti samu sebe jer budimo realni, to je najiskrenija ljubav koju ćeš dobiti u ovom svijetu.

Tek kad to naučiš, tek tada možeš biti istinski sretna u bilo kojoj vezi. Tek kad shvatiš da poanta veze nije dokazivanje i podilaženje drugoj osobi, tek tada. Tek kad shvatiš da definicija zdravog odnosa nije međusobna demotivacija, tek tada.

Nek’ vam barem sreća i ljubav ostanu svete – ako više ništa nije.

Neki baner