Grube istine o ljubavi

Mnogi od nas idealiziraju ljubav. Vidimo je kao lijek koji može zaustaviti bilo koju bolest ili riješiti bilo koji životni problem.

Idealiziramo ljubav i zbog toga je precjenjujemo. Kao rezultat svega, naše veze plaćaju cijenu.

Imamo nerealna očekivanja o tome što je zapravo ljubav i što nam može učiniti, piše Mark Manson.

Vrijeme je da se suočimo s tri grube istine o ljubavi:

Ljubav nije isto što i slaganje

Samo zato što ste se zaljubili u nekoga, to ne znači da će biti dobar partner za vas – i to na duge staze. Ljubav je emocionalni proces; slaganje je logičan proces.

Neki baner

I sami znate da se možete zaljubiti u nekoga tko nije dobar prema vama, tko vas ne poštuje i s kim ne dijelite iste životne ambicije.

Kada ste u potrazi za partnerom, ne samo da trebate koristiti srce, već i svoj um. Naravno da vam treba netko zbog koga imate “leptiriće” u trbuhu.

Ali također je potrebno da procijenite njegove ili njene vrijednosti – kako se ponašaju prema drugima, a kako prema sebi, njihove ambicije i poglede na život generalno. Jer ako se zaljubite u nekoga tko vam nije kompatibilan… nećete se baš lijepo provesti.

Ljubav neće riješiti probleme u vezi

Moja  djevojka i ja smo se ludo voljeli. Ali, živjeli smo u različitim gradovima, naše obitelji se nisu voljele, te smo se često žestoko svađali. Međutim, poslije toga bi se ubrzo pomirili i vraćali jedno drugom.

Naša ljubav učinila je da osjećamo kao da svladavamo sve probleme, ali na realnoj razini, apsolutno ništa se nije promijenilo. Nijedan problem nismo riješili. “Visili” smo jedno drugom oko vrata, kao kamenje. Cijela situacija bivala je sve teža, a ipak smo izdržali tri godine.

Veza se završila ružnom raskidom. I velikom lekcijom: Iako ljubav može učiniti da se osjećate bolje kada nastupe problemi u vezi, to ne rješava nijedan problem.

Ljubav nije uvijek vrijedna vašeg žrtvovanja

Jedan od pokazatelja da volite nekoga je što ne mislite samo na sebe i svoje potrebe, već i brinete o drugoj osobi i stalo vam je do nje.

Ali pitanje koje se ne postavlja tako često: Kada je točno ljubav vrijedna vašeg žrtvovanja?

U vezama je normalno za obje strane da se povremeno “žrtvuju”, odnosno da učine ustupak, kompromis; da žrtvuju svoje želje, potrebe i vrijeme zbog drugog. To je normalno i zdravo, i velikim dijelom je zaslužno za trajanje sretne veze.

Ali, kada ustupak nije dobar po nas?

Ljubavna veza bi trebala biti “dodatak” našem individualnom identitetu, a ne šteta.

Ako zatičemo sami sebe u situaciji kada toleriramo ponašanje koje ne pokazuje poštovanje ili je uvredljivo, onda dozvoljavamo našoj ljubavi da nas “pojede” i negira – i ako nismo dovoljno pažljivi, ostat ćemo samo sjena onoga što smo nekada bili.

bizlife

Neki baner