Ivana Gabrić Markovinović – Novac ne smije predstavljati isključivi cilj i smisao života

Povodom prve konferencije “Žene i novac” koja će se za nekoliko dana održati u Zagrebu, u hotelu Academia, dobile smo čast ugostiti jednu od hvalevrijednih panelistica koje će na konferenciji sudjelovati; Ivanu Gabrić Markovinović, te s njom popričali o njenom poimanju života, poslovanja, financijske slobode i pozciji žene u svijetu modernog biznisa.

Za početak, ispričajte nam tko je Ivana, koje su njene najveće životne ljubavi, što je motivira i pokreće, čemu se najviše veseli?

Vjerujem da se svi zamisle kad moraju predstaviti sebe, ukratko o sebi volim reći da sam ja žena kojoj je život dodijelio nekoliko predivnih životnih uloga u nastojanju da sve uloge koje su mi povjerene „odigram – odživim“ što bolje mogu. Svoje životne uloge majke, supruge, poslovne žene, suradnice, prijateljice… doživljavam jednako važnima i sve su mi drage i posebne.

Moje najveće ljubavi su moja obitelj, djeca, suprug i ljudi oko mene, bilo da se radi o široj obitelji, prijateljima, suradnicima. Volim i svoj posao, a niz godina radim na poslovima prodaje i marketinga u financijskoj industriji. Moj posao je izazovan jer se mijenjaju globalni trendovi i načini konzumacije dobara na tržištu. Klijenti se mijenjaju također, dolaze nove tehnološki drugačije usmjerene generacije. Uglavnom nikad nije dosadno i to je dobro. 

Za nekoliko dana, 12. Listopada sudjelujete kao panelistica na prvoj konferenciji „Žene i novac“ u organizaciji istoimene online platforme, možete li nam reći o čemu ćete govoriti i što vam znači prilika da svoje znanje podijelite sa ženama?

Konferencija ovog tipa je predivna prilika da o osobnim financijama progovorimo otvoreno, ne u smislu da jedni drugima govorimo koliko imamo nego da pokušamo podijeliti pozitivna iskustva i znanja na temu kako dobro upravljati novcem. Osobno posjedovanje novac nikad nisam smatrala vrijednošću koja dijeli ljude na uspješne i manje uspješne, novac nikad nisam smatrala glavnim izvorom sreće pojedinca ali je činjenica da problemi s novcem stvaraju probleme egzistencije, razaranja brakova, razilaženja braće i općenito nesreće kod čovjeka.

Neki baner

Mišljenja sam da novac ne smije predstavljati isključivi cilj i smisao života, već da se prema njemu moramo odnositi sa stajališta „mudrog upravitelja“. Sama riječ mudrost znači da je učenje o novcu dio procesa tog mudrog upravljanja. Dodatno, stalno u medijima slušamo kako smo financijski nepismena nacija i ovu konferenciju vidim kao mali doprinos edukaciji o tome kako na dobar način možemo upravljati vlastitim novcem. 

Ivana Gabrić Markovinović - Novac ne smije predstavljati isključivi cilj i smisao života
Po vašem mišljenju koliko su danas žene uopće okrenute pokretanju vlastitog posla, građenju jake karijere i stvaranju vlastite financijske slobode? Jesmo li još uvijek pomalo robinje uvjerenja da moramo biti više usmjerene na dom i obitelj?

Poznajem divne žene koje imaju svoje firme i to vrlo uspješne, a ujedno imaju dovoljno vremena za obitelj. Sve je stvar prioriteta, dobrog delegiranja i određivanja koliko se i u kada posvetiti pojedinom segmentu. Možda ću vas iznenaditi ako kažem da se ja nikako ne bi odrekla moje uloge „robinje“ u mom domu i obitelji jer ja sam u toj ulozi najsretnija „robinja“ na svijetu. Moja uloga u mojoj obitelji je manje zamjenjiva od bilo koje druge uloge u mom životu, a kako se poklopila s mojim hobijima i ljubavlju prema kuhanju, educiranju, organiziranju kućnih druženja i pozivanju gostiju svi smo sretni i zadovoljni.

Dodatno komoditet pojedinca i sustav životnih zadovoljstava treba biti rezultat vlastitih učinaka, mislim stoga da disciplina i odricanje ima smisla u svim životnim ulogama, opet ne kao svrha nego princip red rada, red odricanja, red nagrade. Duhovna dimenzija mi neizostavno daje snagu i svrhu, te ne smatram da sam isključivo ja zaslužna za svoje uspjehe. Financijska sloboda ne znači da imamo puno novca, već da smo od slobodni od navezanosti na novac i ono što nam on pruža, da odredimo kako kvalitetno rasporediti novac, koje stvari nam stvarno trebaju, a bez kojih i možemo, da nastojimo živjeti svoje vrijednosti uz pomoć novca ali ne zbog novca.

Kako sama nivelirate obitelj i karijeru, susrećete li se s mnogo izazova?

Posao doživljavam maksimalno profesionalno i vrijeme koje posvetim poslu nastojim organizirati tako da posao, a ni moja obitelj ne trpi. To ponekad znači da moram ustati ujutro u pet sati da bi pripremila ručak za taj dan ali to ne shvaćam kao posebno odricanje već vrijeme koje provodim u jutarnjoj tišini i razmišljanju, pravljenju planova a usput se i ručak skuha. Također to ponekad znači da platimo nekoga da nam pospremi u kući, dovede dijete iz vrtića i sl.

Osim što sebi olakšavamo organizaciju dana, nekome omogućimo da zaradi, a nama ostaje slobodno vrijeme kad dođemo kući, da to isto vrijeme provedemo sa svojom djecom u miru i neopterećeni tekućim poslovima u kući. Kako sam već i rekla svakodnevno se susrećem s puno izazova, baš ste to lijepo rekli izazovi a ne problemi, i to se rješava u hodu, bilo da se radi o sastanku koji se produžio ili o djetetu koje je dobilo temperaturu pa moramo hitno u vrtić. Ja srećom ne moram sama nivelirati obitelj i karijeru jer imam supruga koji ima izazovan i vremenski zahtjevan posao ali i jednake visoko postavljene obiteljske vrijednosti, pa zajedno dijelimo razumijevanje prema poslovnim obavezama kao i dnevne obaveze.

Ivana Gabrić Markovinović - Novac ne smije predstavljati isključivi cilj i smisao života
Ivana Gabrić Markovinović / privatna arhiva

Upravo zbog toga što su nam prioriteti isti rado uskačemo jedan drugome i prilagođavamo svoje dnevne obaveze našoj obitelji. Nije uvijek lako inače bi u zadnjoj rečenici morala napisati „i živjeli su sretno do kraja života“, ali ni ne mora biti lako, važno je da nas veseli. Često se moram odreći posjeta frizeru, kozmetičaru i sl., ali onda sama sebi kažem „ma nema veze par viklera riješi stvar za čas sad mi je važnije biti s djecom u parku“.

Što mislite zašto se žene još uvijek, iako živimo u 21 vijeku i okruženi smo najmodernijom tehnologijom i znanjima, koji su nam jedan klik udaljeni, još uvijek srame pričati o novcu?

Žene ne tako davno nisu stvarale prihode, a intenzivnije se uključuju u tržište rada od sredine 20 st. samim tim nisu ni imale čime raspolagati. Žena je učena da će o njoj brigu voditi otac, a kasnije suprug i to su bilo obrasci koji su dijelom ostali u društvu i danas. Tijekom prošlog sustava u kojem smo živjeli, pojam privatnog vlasništva tj. posjedovanja bio je percipiram s negativnim predznakom, pa se o novcu nije toliko govorilo. Nekada je bilo sramota pokazati da nemaš, a još više da imaš više od drugih.

Dakle na obrascima koje smo učili novac pojedinca i osobne financije nisu bile posebno naglašavane (govorilo se o „jednakosti“ svima isto), a ni mogućnosti potrošnje kao i ulaganja nisu bile jednake kao danas. Paralelno se danas s novcem kojeg posjedujemo često mjeri uspješnost pojedinca, a čovjek prirodno ne želi biti neuspješan, s druge strane čovjek koji ima puno ima određeni strah o tome da će ga prihvaćati zbog novca kojeg ima i sl.  Dakle kao zaključak jednoznačnog odgovora nema, malo je naslijeđe, malo ne znanje, malo emotivna uloga novca i način na koji se s novcem nosimo…a malo sve ostalo. ☺  

Što za vas znači biti financijski neovisna?

Financijska neovisnost za mene znači da mogu svojim radom stvarati sebi i ljudima oko mene vrijednost koja im treba. To znaci da svoje potrebe i potrebe svoje obitelji ispunjavam, k tome dodamo ispunjenje nekih želja, a pri tom mogu dio odvajati i donirati, mogu planirati i štednju za budućnost, mirovinu i sl. Financijska neovisnost bi trebala uključivati brigu za one koji trebaju pomoć, jer je to odgovornost mene koja sam primila dovoljno, da dam onima koji imaju manje mogućnosti odnosno koji se nađu u nezavidnim životnim situacijama. 

Imate li neki hobby, neku strast koja vam pomaže da se opustite od svojih obaveza i mislite li da naši privatni interesi mogu prerasti u unosne poslove, ili se to ipak događa rijetko?

Moji hobby osim uz kuhanja je uživanje u druženju s ljudima ☺ i malo brčkanje po popularnoj psihologiji ☺ . 

Koja bi bila vaša poruka našim čitateljicama, koja je to jedna rečenica koja je vama uvijek davala snagu ma kakav da je izazov život pred vas stavio?

Ne boj se, izazov je tu da se riješi… život je pun ciklusa pa se ni u zlu ne ponizi a ni u dobru ne uzvisi. 

Neki baner