KAD RUKE ŠUTE – plesna predstava o partnerskim odnosima

Tema partnerskih odnosa mnogima je zanimljiva. Svatko od nas ima u glavi ideje kako bi stvari trebale funkcionirati, kako bi veza trebala izgledati, kako bi se partneri trebali ponašati u određenoj situaciji. Te ideje skupljamo od djetinjstva tijekom čitavog života, i to nazivamo unutarnji svijet. Ono što se događa u stvarnom svijetu, dakle, realitet, zovemo vanjski svijet.

A kako “pomiriti” ta dva svijeta, odnosno kako naći balans – često nije nimalo lako. Zašto? Zato što je postizanje tog balansa, a u konačnici i kvalitetnog partnerskog odnosa, proces – proces koji podrazumijeva:

  • vrijeme (a mi ga, barem mislimo, nemamo)
  • razumijevanje (umjesto podrazumijevanja)
  • prihvaćanje (koje znači ne pokušavati promijeniti partnera)
  • komunikaciju i pozorno slušanje (a ne „Znaš ti dobro što mi je“)
  • obostrani trud, predanost, davanje (umjesto da gledaš što radi partner, zašto se ne usmjeriš na to što TI činiš i kakav partner želiš biti)
  • rad na sebi i na odnosu (savršen partner ne postoji, „savršenim“ partnerom se postaje)

“Kad ruke šute” plesna je predstava o partnerskim odnosima nastala u sklopu završnog ispita na 3. godini Preddiplomskog studija produkcije, a cjelokupnu ideju projekta osmislila je studentica Laura Pribanić.

Ideja projekta

Ideja je potaknuta stručno – istraživačkim tekstom o partnerskim odnosima koji je napisala magistrica socijalne pedagogije i buduća psihoterapeutkinja Sara Peranić. Sara o partnerskim odnosima i temama poput mentalnog zdravlja, osobnog rasta i razvoja, rada na sebi i proučavanju ljudskog ponašanja općenito piše i na svom blogu Sluša_Lica

kad ruke šute - plesna predstava

Na temelju dramaturškog koncepta Ninoslava Mrvelja, studenta 2. godina Preddiplomskog studija dramaturgije i u koreografiji Ilone Cvitć Kanceljak, plesačice, koreografkinje i voditeljice jazz dancea u plesnim centrima Fusion Zagreb i Atomic Dance Factory,  Domagoj Sertić, plesač u Plesnom centru Zagreb, i Sunčica Bandić, studentica 3. god. Preddiplomskog studija suvremenog plesa, služeći se pokretom, gestama, mimikom i dodirom, prikazat će 4 razine partnerskog odnosa kroz koje svi partneri na putu izgradnje kvalitetnog odnosa na svoj jedinstveni način prolaze: privlačnost, romanca, borba za moć, prava ljubav.

Neki baner

Kombinacijom različitih plesnih stilova poput lyrical, contemporary, jazz, modern, acrobatic, ispričat će (otplesati) što znači temeljna misao projekta: “I tako su gradili odnos do kraja života”.

Prikaz faza ljubavnog odnossa

Osim pokretom, priča je osnažena audiovizualnim projekcijama u kojima se uz pomoć kazališta sjena imitira svaki stupanj razvoja životnog ciklusa leptira (jaje-gusjenica-kukuljica-leptir), kao metaforički prikaz te istovjetan proces fazama razvoja partnerskih odnosa.

Uz navedeno, projekt je poseban i zbog autorske glazbe u kompoziciji Silvija Grilec, samostalne umjetnice koja je završila Goldsmiths na Sveučilištu u Londonu i trenutno je profesorica u školi Fireworks.

Ostali suradnici na projektu su Filip Likić kao asistent koreografkinje, Višnja Polojec i Jasmina Mihalić suradnice su za projekcije, a glasove u projekcijama posudili su Ema Šunde i Jakov Zovko, studenti glume na Akademiji. Snimatelj tona je Toma Širok. Kostimografkinja je Ana Trišler, a majstorica maske Lara Perički. Ivan Štrok zaslužan je za dizajn svjetla. Snimatelji trailera i same izvedbe predstave su studenti snimanja na Karla Budišćak i Luka Jazić, a fotografkinja je Natalia Kuljovski. Za montažu su zaduženi Borjan Cvrtila i Maja Predrijevac, studentica montaže. Tehničar na izvedbama jest student montaže Rudolf Ravbar. Autor cjelokupnog vizualnog identiteta je Mihael Šandro.

kad ruke šute - plesna predstava

Otvorena generalna proba je 3. lipnja, a premijerna izvedba održat će se 4. lipnja s početkom 20:00 u Dječjem kazalištu Dubrava. Nakon premijere, planiraju se i buduće izvedbe u Zagrebu te gostovanja u ostalim dijelovima Hrvatske.

Mentorice na projektu su Romana Brajša i dr.sc. Iva Hraste Sočo. Projekt je realiziran uz pomoć Narodnog sveučilišta Dubrava, Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu i Gradskog kazališta Zorin dom Karlovac, a kao sponzori ovaj studentski projekt podržali su JouJou Soaps, Nisha Company, Vinarija Kozlović, Vivat Fina Vina, Blooming.hr.

Više o samom projektu možete saznati na poveznicama:

FACEBOOK: https://www.facebook.com/kadrukesute

INSTAGRAM: https://www.instagram.com/kad.ruke.sute/?hl=hr

trailer 1:https://www.facebook.com/kadrukesute/videos/3901394449896767

trailer 2: https://www.facebook.com/kadrukesute/videos/799747730738434

Neki baner