Kada ga puštaš, ti dobivaš

Mnogi od nas, kad se zaljube, postanu ovisni o energiji te osobe. Hrane se tim entuzijazmom, strašću, padnu u zanos. Žene su tu često ranjivija skupina jer su sklonije vezati se, graditi iluzije, planirati. Dok je on tu, na svom mjestu, kalkulira i promatra svoj život kao veliki izazov pun velikih prilika. Zašto i ti ne bi tako razmišljala? Zašto ne bi okrenula prilike i izazove u svoju korist. Nije sebično, dapače, poželjno je!

Nije li život prekratak za strahove hoće li on otići ili ne? Stvarno želiš slijediti sve patrijarhalne programe koje si čitala s preciznim uputama kako ga osvojiti, kako mu pisati, kako mu se obraćati?

Sjećaš se dobro pravila da ne smiješ biti ljuta, histerična, posesivna, napeta, plačljiva, patetična? Sve to svedeno na zajednički nazivnik OČAJNA. Ali ti nisu rekli jednu važnu stvar, nemoj biti očajna zbog sebe, ne zbog njega. Važno je tko si ti i što ostaje tebi, a ne da sebe spustiš ili prilagodiš zbog njegovih potreba. Nemoj se ograničavati, sputavati, mijenjati, adaptirati. Nemoj sebe zapostaviti zbog njega.

Objekt u odnosu na muški subjekt

Koliko puta si samu sebe analizirala gdje si pogriješila i premotala film u svojoj glavi da bi osluhnula što to on želi ili treba? Koliko puta si se pitala hoće li te zamijeniti zbog neke ljepše, uzbudljivije, privlačnije? Koliko puta si sebe reprogramirala jer si mislila, ovo bi se njemu svidjelo?

Koliko je odnos bio ravnopravan dok je on cijelo vrijeme bio subjekt vaše veze? Je li se tebe išta pitalo dok si čekala njegov poziv, odgađala svoje snove jer je on cijelo vrijeme određivao kada će početi, a kada završiti?

Neki baner

Slušala si ga, ispričavala se i stalno pronalazila opravdanja. Sve zbog duboko potisnutog straha koji su ti usadili, da će on otići. Milijun stvari si učinila, sredstva za uljepšavanje, istraživanja o tome kako postati bolja kuharica, bolja ljubavnica, bolja prijateljica.

Željela si biti neiscrpan izvor resursa energije, strasti, života, seksa, ljubavi. Međutim, ti si se iscrpila. Zbog njegovih sebičnih želja i potreba jer su se svi razgovori i sva komunikacija vrtjeli oko toga što će on učiniti. On je bio aktivan, dok si ti bila pasivna.

Kad ga puštatš
Photo by Alena Darmel

Otvori vrata

Ako želi ići otvori mu vrata, jer jedino što mu trebaš dati je sloboda i prostor. Neka ide. Nemoj ga nikada zadržavati i misliti što će učiniti, kako će se ponašati. Nemoj svoj život zaustaviti zbog nekoga tko neće cijeniti tvoje vrijeme i posvećenost. Samo zato što on misli kako je to dosadno i naporno za njega. Jer je najgori osjećaj biti teret kamenja. Nitko ne treba da te nosi jer ti imaš krila. A ako ti je on odrezao krila, vjeruj mi, narast će nova.

Lepršat ćeš sve dok traje žar u tebi i nosiš plamen strasti za životom. Stoga pusti ga da ide. S njim pusti da odu svi strahovi i sav umor koji si osjećala. Neka ode sva ta negativna energija i tvoja potrošnost kao i svi slomljeni i neispunjeni snovi. Ono što tražiš sve se već nalazi u tebi. Stoga nema potrebe da se preispituješ, zamaraš, plačeš. Samo pusti da ode kroz vrata. Taj poraz je zapravo tvoja najveća pobjeda.

Neki baner