Kada si na meti njegovih lažnih optužbi

Jesi li se ikada zapitala zašto ti se ponavlja situacija da dečko s kojim ostvariš dublju konekciju stvori diskurs u obliku ‘Volim tebe jer si drugačija od ostalih?’ I znaš li, kako on kaže, da su ‘mnoge žene raspuštenice i tješe se u zagrljajima drugih muškaraca?’ I naravno, ostaneš zbunjena.

Svjesna si itekako, da postoje žene koje koriste svoj seksepil kao adut za zavođenje muškaraca. Isto tako postoje nesretne žene, koje traže ljubav i pozornost na pogrešnim mjestima. Ali i znaš da postoje žene koje su duboko istraumatizirane zbog silovanja, seksualnog napastovanja, nefunkcionalnih odnosa u obitelji i sve je to ostavilo na njima duboke tragove. Postoje i žene koje ulaze u vezu radi interesa, elitne prostitutke, starlete i žene koje, prema takvom mišljenju, nemaju skrupula i morala.

Otkud ti u toj priči?

Ali ti nisi takva, ti vodiš jedan normalan život i držiš se svojih vrijednosti. Imaš visoke standarde i nećeš pristati na igru da budeš u vezi samo zato da ne bi bila sama i da te društvo napokon vidi i procijeni kao dovoljno dobru, jer imaš dečka pa se možda se i udaš. I sve to tako dok si “sveta” u njegovim očima. Ali ako to iz nekog razloga prestaneš biti, slijedi obrat.

Osjećaš se vječno na klackalici njegovog prosuđivanja i pod teretom njegovih prijašnjih iskustava.

Odjednom si etiketirana, stigmatizirana, obilježena. Jer on kaže, sve su žene iste, on je prevaren, slomljen, razočaran. Tebi je duboko žao zbog toga, ali nisi dužna nositi okove starih duhova prošlosti i negativne energije. Nisi dužna ispaštati za te grijehe i plaćati ceh svaki put kada se on utapa u tuzi. On treba cijeniti tvoje razumijevanje, komunikaciju i empatiju.

Neki baner

Njegovi razlozi

Postoje razlozi, zašto se on tako osjeća. Može biti duboka ranjivost i strah da će ga netko povrijediti. No taj strah se ne može prebroditi ako tebi, koja nisi sklona prevarama, igricama, zamkama, intrigama, spletkarenjima i drami to stalno prigovara. Ne možeš biti na meti usporedbi s njegovim bivšim jer je svaka žena drugačija, posebna i svaka ima svoj oblik izražavanja emocije.

Drugi razlog može biti nesigurnost iako je on veoma samouvjerena osoba velikih intelektualnih sposobnosti, sposoban je i vrijedan. Ali možda on ne vjeruje u to jer ima potrebu opravdavati se i dokazivati svoju vrijednost.

na meti
Autodestruktivno ponašanje u vezi, fashion man people woman
Photo by Alena Darmel on Pexels.com

Treći, možda, najopasniji razlog je da imaš posla s manipulativnim narcisom. Onda je to najopasniji oblik jer narcis ima cilj da ponižavanjem i detaljnom strategijom deprogramiranja smanji tvoje samopouzdanje ili još gore da ga totalno uništi.

Gaslighting, je, prema procjenama googla bila jedna od najtraženijih riječi prošle godine. To je psihološka manipulacija osobom, koja se događa tijekom dužeg perioda i koja navodi žrtvu do preispitivanja valjanosti vlastitih misli, stavova percepcije misli. Ovo užasno stanje dovodi do osjećaja zbunjenosti, gubitka samopoštovanja i vjerovanja u narcisovu procjenu o žrtvinoj vrijednosti.

Ovo možeš prepoznati ako često koristi rečenice „Ti si preosjetljiva“, „Ja to nisam rekao, ti si luda, histerična ili paranoična “Daj, molim te, dramatiziraš li, nije to ništa strašno“ ili „Učinio sam to jer te volim“. Ove vrijedne lekcije valja zapamtiti prije nego što se povežeš s bilo kojim muškarcem.

Budi oprezna

Otvori oči i uši. Ne vjeruj u pojam raspuštenice koju je skovao patrijarhat i koja se iznova koristi kao narativ za izvršavanje psihičkog nasilja. Imaj na umu da ne znaš drugu stranu priče, odnosno ispovijesti tih bivših djevojaka koje su po njegovoj verziji najgora vrsta žena.

Nikad nemoj u potpunosti nekome vjerovati jer ćeš na kraju ti biti ta u nizu njegovih opsesivnih bivših djevojaka i predmet priče drugim djevojkama.

Neki baner