Kako od očajne postati zadovoljna domaćica?

Posao domaćice nije plaćen posao, zanimanje ili karijera.  Vođenje domaćinstva i briga o članovima obitelji predstavlja odgovorne obaveze za koje se ne prima nagrada. Iako će mnogi pomisliti da je briga o obitelji i domu dio svakodnevice svake žene, nesporna je činjenica da su zaposlene žene mnogo manje uključene u svakodnevne kućne poslove od žena koje ostaju kod kuće. 

Žene koje nisu zaposlene, domaćice, rade na više pozicija u kući i vani, kako bi svojoj obitelji osigurale bolje uvjete života. Dok su neke žene nezadovoljne statusom domaćice i vjeruju da tu ne mogu ništa promijeniti, puno je i onih koje teže u tome postići više. 

Kako se to od očajne postaje zadovoljna domaćica? Otkrivamo trikove i savjete žena koje sa uspjehom vode domaćinstvo i pritom se osjećaju ostvareno i sretno. Pročitajte!

Kućni uređaji kao saveznici svake domaćice

Dobra i zadovoljna domaćica zna da su kućni aparati njeni najbolji saveznici u svakodnevnom vođenju domaćinstva. Praktični uređaji u vašem domu omogućuju održavanje kuće čistom i završavanje svih kućnih obaveza na vrijeme. 

Razvoj tehnologije donio nam je kućne aparate sa pametnim funkcijama i brojnim programima. U kuhinji imamo štednjake sa LED ekranima i opcijom preciznog podešavanja temperature. Domaćice koriste indukcione ploče za kuhanje, te mikrovalne pećnice za zagrijavanje jela. Tu su frižideri sa No Frost tehnologijom hlađenja kojima nije potrebno otapanje. Osim pojednostavljenog čišćenja, uz brojne pametne funkcije, možete biti sigurni u to da će hrana biti zaleđena kako treba, a namirnice u frižideru uvijek svježe.

Foto: Pexels.com

Kućni aparati koji čine posao domaćice lakšim nisu ograničeni samo na kuhinju. Usisavači i paročistači, mašina za pranje i sušenje rublja – asortiman praktičnih uređaja se može proširiti u nedogled. Premda neće svaki od ovih aparata biti od jednake pomoći svakoj domaćici, sasvim je izvjesno da se kućom lakše upravlja uz odgovarajući izbor bijele tehnike.

Promjena dnevne rutine kao put do zadovoljstva

Ponavljanje u nedogled čišćenja i uređivanja kuće, priprema obroka, kupovina, čuvanje djece i prijevoz djece do škole i vrtića i mnoge druge obaveze gotovo svakodnevno obavlja prosječna domaćica. Ova rutina postaje vrlo iscrpljujuća, naporna i dosadna, pa žena svoje slobodno vrijeme obično provodi baveći se zaostalim obavezama

Sve je manje vremena za opuštanje, druženje i brigu o sebi. Ono je gotovo potpuno nestalo. To može dovesti do velikog nezadovoljstva, pa čak i depresije. Zato  je potrebno započeti i svoje želje staviti među prioritete. Domaćice bi trebale biti svjesne da obitelj neće trpjeti ako se s vremena na vrijeme opuste. Naprotiv, članovi obitelji bili bi zadovoljniji kada je žena, odnosno majka sretna i ispunjena. Evo prijedloga kako promijeniti svakodnevnu dosadnu rutinu i izaći iz okvira koji vas guši.

Obavezna pauza kao na poslu – ključ uspjeha

U toku dana ili ujutro odaberite vrijeme koje će biti vaša “obavezna” pauza. Zamislite da ste na poslu i idete na propisanu pauzu koja vam je dozvoljena. Iako mislite da je tokom jutarnje jurnjave nemoguće, pronađite period koji vam omogućuje da napravite pauzu i popijete šoljicu kave.

Vjerojatno ćete pomisliti da će se baš tog trenutka uvijek pojaviti nešto novo, ali nemojte to dopustiti. Kao što morate pokupiti djecu iz škole u određeno vrijeme i tada vas u tome ništa ne može poremetiti, tako se postavite i prema zasluženoj pauzi.

Foto: Unplash..com

Iskoristite vrijeme za pauzu da u miru popijete kavu ili čaj, surfajte mrežom, pogledate epizodu serije ili bilo što drugo što bi vam omogućilo da “napunite baterije”. Važno je da tijekom pauze ne radite ništa što je povezano sa vašom obitelji i domaćinstvom, već nešto što je povezano s vama i onim što volite. Posebno je važno da to uvijek radite u isto vrijeme ili približno, koje će biti samo vaše.

Kozmetika i njega su neophodni

Zaposlene žene svakodnevno odvoje nekoliko minuta da se posvete šminkanju i spremanju za posao. Domaćice to ne čine. Smatraju da ne posjećuju važna mjesta i da je bespotrebno dotjerivanje, primjera radi, za odlazak u dućan. To se dalje proteže na nezainteresovanost, ali i na nedostatak vremena za ličnu njegu.

Foto: Pixabay.com

Vremenom domaćice smanjuju njegu lica i kose na minimum, pa čak i prestaju kupovati kozmetiku. Uz to, svakodnevno čišćenje i kuhanje negativno utječu na kožu, posebno na ruke i lice. Isparavanje i masnoća tijekom pripreme ručka dovode do začepljenja pora, što pogoršava i oštećuje nježnu kožu lica. A da ne spominjemo period priprema za zimu. Na licu ostaje prljavština koja uzrokuje akne i prištiće.

Obavezno koristite gel za lice protiv bubuljica koji će očistiti vašu kožu i omogućiti joj da diše. Prije spavanja, bez ikakvih kontroverzi, bez obzira koliko ste umorni, pružite svom licu i tijelu njegu koju zaslužuju. Iako nećete raditi, to ne znači da biste trebali napustiti lice. I vaša obitelj i vi bit ćete ponosniji na sebe ako se brinete o njezi i kozmetici.

Zaslužena nagrada – Osvježite ormar

Vjerujemo da nema domaćice koja nije u prolazu primijetila urednu ženu i poželjela da i ona izgleda tako elegantno. Vjerojatno ste odmah pomislili da za to nemate vremena i uvjeta, što naravno nije točno. To možete biti vi! Svima je poznato, a posebno domaćicama, da im je uvijek teže obnoviti garderobu svoje djece ili supruga, nego svoju. Misle da “nikamo ne idu” i da je bolje taj novac uložiti u odjeću članova svoje obitelji ili u kuću. To se mora hitno promijeniti.

Ne stavljajte se uvijek na posljednje mjesto. Naprotiv, priuštite si torbu, cipele, šal, ogrlicu ili haljinu koja najbolje odgovara vašoj građi. Osvježite malo svoj stil i budite moderna domaćica. To mogu biti hlače ili udobne ženske majice zanimljivog dezena i od kvalitetnog materijala u kojima ćete se osjećati ljepše. Na taj ćete način postati zadovoljnije, ženstvenije, a i drugi će vas tako vidjeti.

Hobiji i vrijeme za sebe

Zamorne i zahtjevne svakodnevne obaveze iscrpljujuće djeluju na tijelo. Monotonija je mentalno iscrpljujuća, dok naporan posao postaje sve teži. Prosječna domaćica je vrlo fizički angažirana, a uz to, ugađanje svima može djelovati frustrirajuće.

Već na prvoj “obaveznoj pauzi” koju ste sami uveli, razmislite o hobiju koji bi na vas imao opuštajući učinak. Ako ste više sportski tip, možda ćete uživati ​​u plivanju, trčanju ili brzom hodanju. Budite hrabre i krenite na jogu, pilates ili neki drugi oblik rekreacije koji ćete uključiti kao “obavezu”. Uz to redovitim vježbanjem možete podstaknuti mršavljenje i poboljšati svoje zdravlje. Ni u kom slučaju ne biste trebali odustati od svog hobija zbog domaće zadaće vašeg djeteta.

Foto: Pixabay.com

Ako su vam, pak, fizičke aktivnosti teške nakon napornog dana ili niste takav tip, pokušajte slikati, pisati, čitati, raditi neke rukotvorine. Svaki dan odvojite vrijeme da se posvetite nečemu što vas privlači. Kupujte, posuđujte ili čitajte knjige na mreži jer čitanje ima vrlo pozitivan učinak na ljude  i proširuje naše vidike.

Druženje i opuštanje – za “punjenje energije”

Svima je jasno da ne živimo kao heroine iz omiljene serije, koje se jednom tjedno, bez obzira na sve, sastaju sa svojim frendovima i opuštaju uz kafu. Tačno je da je ponekad teže to raditi stalno, ali nije nemoguće. Sve ovisi o vama i vašem angažmanu.

Druženje i razgovor opuštaju i raduju sve. Mnoge žene, zbog nedostatka slobodnog vremena, pijenje kafe i druženje zamjenjuju telefonskim razgovorima s frendovima koje rade u pokretu. To, ipak ne može zamijeniti viđenje uživo koje donosi niz pozitivnih osjećaja.

Umjesto telefonskog poziva, odvojite vrijeme da se vidite sa dragim osobama, jer ćete se tada organizirati, prošetati i imati pravi izlazak. U dogovoru sa svojim frendicama odaberite hoće li to biti večernji ili dnevni sastanak, ali prijateljstvo njegujte i održavajte stvarnim susretima. Biti domaćica nije lako, ali biti ispunjena domaćica nije nemoguće. Bez obzira na to što ne doprinosite financijski kući, radite poslove koje drugi članovi obitelji ne bi mogli raditi i koji im predstavljaju izuzetnu vrijednost.

Dopustite sebi opuštanje, edukujte se i brinite o sebi. 

Domaćice, cijenite svoj posao!

Posao domaćice jedan je od onih poslova koje niko ne primijeti kad su gotovi, ali ako nisu gotovi, svi primijete. Za domaćice nema novčane naknade, jer to rade iz ljubavi prema članovima obitelji. Međutim, jedan se američki blog bavio kalkulacijom i izračunao je koliko bi domaćice zarađivale da su plaćene za svoj posao.

To je nekoliko manjih plata, poput plate dadilje, sobarice, vozača, organizatora, kuhara itd. Ako bi se izračunale ove usluge, novčani iznos često bi premašio platu zaposlene žene. Ono što je mnogo važnije od nagrade za obavljeni posao je priznanje. Mnoge domaćice suočene su s pitanjem “Šta ste radili danas?” jer njihov naporan rad nije prepoznat, ali se podrazumijeva. 

Gotovo nikada nećete upoznati domaćicu koja može reć da obitelj cijeni njen rad i smatra da je težak kao i svaki drugi posao. Međutim, uz ove savjete to se može promijeniti. Briga o kući i obitelji može ići ruku pod ruku sa brigom o sebi. Onako kako se osjećate, tako i izgledate i tako vas drugi vide. Neka to bude najbolje što možete. Domaćica koja cijeni sopstveni rad i zalaganje postaje domaćica koju cijeni cijela obitelj. 

Neki baner