Kako postati bolja prijateljica? Evo vrijednih savjeta

Biti dobra prijateljica nije teško, ali nije ni nešto što zahtijeva 0% truda. Da bi bila dobra prijateljica morate se u prijateljstvu konstantno truditi. Svatko od nas voli imati oko sebe osobe s kojima se osjećamo ugodno, s kojima nam je zabavno i koje nam na kraju pokazuju i da je njima dobro družiti se s nama.

Mnoga se prijateljstva raspadnu zato što uzimamo prijateljstvo zdravo za gotovo. I vi možete biti ona prijateljica koju svi obožavaju i s kojom se se svi rado druže – redovito u svojim prijateljstvima radite ove stvari.

Redovito se javljajte prijateljicama

Nekada nije moguće vidjeti se redovito jer imate obaveze ili jednostavno ne stignete i ne možete dogovoriti termin kad ste obje slobodne, ali ono što uvijek možete je čuti se porukom ili pozivom i vidjeti što se događa kod koje u životu. Nemojte samo uvijek čekati da se ona javi vama.

Slušajte ju kada priča

Kada vam nešto priča očito joj je to bitno I želi vam to reći zato nemojte upadati u riječ ili mijenjati temu jer vam to što priča nije zanimljivo ili bitno. Njoj je bitno i možda samo želi da ju netko posluša. Budite ta osoba koja zna slušati druge.

Kada ostvari neki uspjeh nemojte biti ljubomorni

Nekada će ovo možda biti teško jer želite i vi to što ona ima. Sigurno ćete to i ostvariti i doći će vaš red, ali sada je njen i umjesto da budete ljubomorni, slavite s njom i budite sretni zbog nje.

Neki baner

Budite iskreni

Iskrenost je bitan temelj svakog odnosa. S prijateljicom biste trebali moći reći ono što mislite i znati da se neće naljutiti na vas, ako joj se ne svidi ono što ćete reći. Naravno, tu je I bitno kako ćete to reći.

Nemojte ju osuđivati

Lako je osuđivati druge, ako su drugačiji ili ih ne razumijemo – nemojte to raditi. Pokušajte ju razumjeti i biti na njenoj strani.

Dajte joj do znanja da vam je bitna

Hoćete li joj to reći ili pokazati nekom lijepom gestom, svejedno je. Dajte joj do znanja da vam je bitna I da vam je vaše prijateljstvo bitno. Nemojte očekivati da ona to zna.

Nemojte biti posesivna

Naravno da se svatko druži s drugim ljudima, a to što negdje niste bili pozvani ili niste bili uključeni u nešto ne znači da se trebate naljutiti na nju ili se duriti. Možda je mislila da vam se neće svidjeti tamo ili je imala neki drugi razlog koji je smatrala dobrim.

Nemojte biti na mobitelu kada se družite

Kada ste na mobitelu dok se s nekim družite to izgleda kao da poručujete osobi da vam se ne da biti tu s njom, da vam je dosadno ili da vam nije toliko bitna. Kada ste na kavi ili se družite bilo gdje drugdje nemojte visiti na mobitelu i dopisivati se s nekim drugim.

Pokažite da vas zanima što se događa kod nje u životu

Redovito ju pitajte kako je, što je radila, što se događa kod nje. Sjetite se I o čemu ste pričale prije.

Radite s njom nekad nešto što ona želi

Nekada će ona možda htjeti raditi nešto ili ići negdje što nije vaš đir ili vam se baš ne da, ali ako vidite da je jako uzbuđena oko toga nemojte ju odbiti I idite s njom. Pogotovo, ako je rekla da nema s kim ići. Drugi put će ona isto napraviti za vas.

Dajte joj najbolji savjet koji možete

Kada vas traži savjet zamislite kao da dajete savjet samoj sebi i pokušajte joj pomoći najbolje što možete. Nemojte ju namjerno sabotirati. Kad shvati, a shvatit će neće vam više vjerovati.

bolja prijateljica

Foto: Canva

Čuvajte tajne koje vam kaže

Kada vam kaže neku tajnu, nešto u povjerenju ili vam kaže da to nikome ne govorite onda stvarno i nemojte. Jedino, ako se radi o nečemu ozbiljnom čime si može naškoditi tada trebate nešto poduzeti.

Nikad ju nemojte ogovarati

Nitko nije savršen i sigurno ima nešto na njoj što vam smeta ili što vas živcira, ali ako krenete pričati drugima loše o njoj moglo bi to doći I natrag do nje i samo tako ćete izgubiti prijateljicu.

Kada nešto zeznete ispričajte joj se i prihvatite krivnju

Ispričati se i prihvatiti krivnju kada nešto zeznete je jako bitno u svakom odnosu, pa tako i u prijateljstvu. Nemoj dopustiti da vam ponos uništi prijateljstvo. 

Neki baner