Kako rukovati muškim ponosom, njihovom najbolnijom točkom?

Iako se muškarci i žene razilaze u mišljenjima na više područja, oko sljedeće teze složiti će se podjednako oba spola: Muški ponos najosjetljivije je područje muškog bića. Analogija ove izjave bila bi da ga je onda i najlakše povrijediti, a kad je povrijeđen vrlo teško se oporavlja.

ČIME SE MUŠKARAC PONOSI

Prirodno se ponosi svojim muškim vještinama, sposobnostima i dostignućima te svojim fizičkim karakteristikama. Ako mu je ijedna od tih muževnih crta slabije razvijena ili mu nedostaje, ponos će ga nagnati da taj nedostatak što više sakrije od svijeta.

Također se ponosi time što je sposoban vođa, zaštitnik i branitelj i vrlo je osjetljiv ako u tim ulogama nije uspješan ili ako se njegov trud ne cijeni. On jednostavno ne može podnijeti da se njegova muževnost podcjenjuje i ismijava ili da se prema njoj odnosi ravnodušno.

TKO ILI ŠTO POVREĐUJE NJEGOV PONOS

– Od malih nogu

Potkopavanje ponosa možda je počelo još u ranijim godinama. Dok je bio mladić možda su ga zbog prvih znakova brade ismijavale sestre ili u školi. Možda su njegove ideje i postignuća omalovažavali roditelji, učitelji pa čak i prijatelji.

Neki baner

– Svijet rada

Svi znamo koliko je danas teško imati posao, koliko treba truda da ga zadržiš. Muškarci se (kao i žene) na poslu nose s raznoraznim podmetanjima, ogovaranjima i nepravednim situacijama. U borbi za položajem, zabija se i nož u leđa i uništava ugled. Sve su to udarci ponosu.

– Njegova partnerica

Partnerica ili supruga može biti ta koja svojim potcjenjivačkim primjedbama ili ravnodušnošću povrjeđuje ponos (naravno, ovo može biti obostrano ili obrnuto). Budući da je ona u njegovom životu svakodnevno intimno prisutna, njen je utjecaj vrlo snažan. Ona može utjecati bolje od bilo kog drugog, bilo u pozitivnim bilo u negativnom smislu.

Žena je u moćnom položaju, ona može stvoriti ili uništiti muškarca zavisno od toga kako se odnosi prema njemu.

– Fizičke osobine

Nemoj ismijavati, ne pokazuj ravnodušnost, nemoj natuknuti kako ti se ne sviđaju njegovi muški atributi. Ne uspoređuj ga s višim, jačim, snažnijim ili pametnijim. Naravno, ovo možda još više važi u obrnutom slučaju.

– Vještine i sposobnosti

Ne omalovažavaj njegove pokušaje i sposobnosti. Ako mu na nešto treba ukazati uradi to nježno, a ne autoritativno.

– Muški uspjesi

Ravnodušnost će prepoznati kad govori o nekom uspjehu, a ti zijevaš, nemaš pojma što je rekao, radiš i dalje nešto ili gledaš TV. Prepoznati će je ako mu kažeš da si tu priču čula već deset puta. Pohvali ga malo, neće se zbog toga umisliti.

– Muški ciljevi i snovi

Muškarci su jako osjetljivi u pogledu onoga što žele napraviti u budućnosti. Kad su u pitanju ciljevi koje je postigao njima se već ponosi. No, kad su u pitanju ciljevi koje tek treba ostvariti sigurnost je manja. Treba mu tvoja vjera u njega i njegove sposobnosti.

– Muške karakterne crte

Izbjegavaj prigovore da mu nedostaje odlučnosti, izdržljivosti i da naginje kolebljivosti ili podložnosti. Čak i ako mu nedostaje spomenute osobine prigovaranjem ih nećeš dozvati.

Neki baner
muški ponos
Photo by Omid Armin on Unsplash

SAVJETI ZA MUŠKARCE

– Poniženje

Poniženje je bolno i razara iznutra. Dirnuto je u najosjetljiviji dio tebe i osjećaj je vrlo neugodan. Žena koja je izazvala taj osjećaj može ti postati odbojna. Reagiraj hladno i daj joj do znanja čime i kako te ponizila. Važno je – reći. Zapamti – ženi je važno razgovarati.

– Rezerviranost

Žene su stvorene da teže ka razvijanju odnosa, a ne njihovom rušenju ili zahlađenju. Ako ćeš stvoriti zid rezerviranosti time ćeš joj zadati puno muka. Znam da to možda i želiš, no razgovor je ipak bolje rješenje prije takve drastične mjere koju će ona shvatiti kao ignoriranje. To će vas udaljiti, a ne približiti.

– Neiskrenost

Koliko god da te tvoja draga povrijedila pokušaj ne podleći napasti da budeš neiskren. Strah od poniženja nakon nekog neuspjeha može te natjerati da prikriješ istinu, no imaj na umu kako se istina uvijek dozna. Bolje da joj kažeš sam.

– Omalovažavanje sebe

Ponekad ćeš upasti u zamku omalovažavanja i samosažaljenja. Iako se u tim trenucima nadaš da će ona prepoznati tvoje stanje u kojem tražiš potvrdu i ohrabrenje, možda ostaneš “kratkih rukava”. Nitko neće vjerovati u tebe ako to prije ne učiniš sam.

Važno je imati samopouzdanje, a isto tako presudno je znati kada pustiti ponos jer te može uništiti.

Izvor: ehoroskop.net

Neki baner