Kako se riješiti nesanice?

Procijenjeno vrijeme čitanja: 3 minutes

Prošli su sati, znam. Bolje da ni ne gledam koliko njih. Izmijenila sam pedesetak poza, ali glava i dalje vrti svoj film, jedna misao nadovezuje se na drugu i zajedno rade spiralu koja nikada ne završava. A ja sve budnija. Živjeti bez sna gore je nego živjeti bez hrane. Naime, bez vode možemo oko 3, bez hrane 21, ali bez sna tek nekih 11 dana.

Zašto se nesanica pojavljuje?

Različiti su razlozi, ali uglavnom nikada samo jedan. I baš zbog toga što se radi o kompleksnoj problematici, teško ju je tek tako otkloniti. Dnevni stres, nedostatak svježeg zraka i fizičke aktivnosti, umni rad do kasno u noć, tjeskoba i depresija, zdravstvene tegobe i brojne sitnice koje vrlo lako uznemire nešto tako delikatno kao što je spavanje.

Kako utječe na svakodnevno funkcioniranje?

Neki baner

Istraživanje je pokazalo da samo jedna loše prospavana noć može imati snažan utjecaj i djelovati da se ponašamo drugačije nego što bismo da smo odmorni. Isto tako, negativan utjecaj nesanice nešto je češći kod ljudi koji su inače negativniji i zlonamjerniji te lakše planu.

Tako kada sljedeći put možda neki kolega na poslu prema vama postupi nedolično, nemojte mu to odmah uzeti za zlo. Osoba je možda samo nenaspavana.

Kako se nositi s nedostatkom sna?

Da nesanica može biti naporna i iscrpljujuća, zna svatko tko je čak i samo jednu noć probdio ne spavajući kako treba. Naravno da je najjednostavnije uzeti tabletu i konačno usnuti, pogotovo kada su neprospavane noći već postale uobičajene i razina stresa u tijelu je porasla.

Stoga, kada primijetite prve znakove, a prije posjeta liječniku i konzumacije bilo kakvih tableta, isprobajte neke od prirodnih načina za ublažavanje nesanice.

Prije svega, prilagodite uvjete u sobi

Nije bez razloga propisana idealna temperatura u sobi 18°C. Osobno mi je nezamislivo spavati u grijanoj sobi bez otvorenog prozora te s bilo kakvim izvorima svjetlosti.Ponekad mi se smiju kada kažem da sobu potpuno zamračujem, ali činim sve kako bi se moj melatonin pravilno ispuštao. Dakle, što veći mrak, to bolji san.

Ritam spavanja

Ponekad je teško svaku večer odlaziti na spavanje u isto vrijeme, ali vrijedi pokušati odrediti ritual i pridržavati ga se s odstupanjima od sat vremena. Također, kada mi se dogodi da se neprestano prevrćem po krevetu, pokušam svjesno umiriti tijelo i ne pokretati ga, koliko god to bilo teško zbog nemirnih nogu koje bi najradije otrčale maraton.

Vođena meditacija, binauralni zvukovi i lagana glazba

Kad god slušam nešto umirujuće prije spavanja, uvijek se začudim kako me doslovno ošamuti u svega par minuta. Čak i kada moram odspavati popodne, a tijelo prirodno nije umorno, pustim zvukove tibetanskih zdjela ili pak klasičnu glazbu i zaspem kao beba.

Bez buljenja u ekran barem 1 sat prije spavanja, ali svakako čitanje u krevetu

Tko se u ovom današnjem vremenu može prisiliti da ne surfa po bespućima interneta i društvenih mreža? No, svjetlost elektroničkih uređaja razbuđuje. Stoga, mobitele dalje od kreveta, na zrakoplovni način ili u drugu prostoriju, a u ruke knjigu za skretanje misli s vlastitog života. Oči će se same početi opuštati i sklapati.

woman in gray tank top lying on bed
Photo by Andrea Piacquadio on Pexels.com

Par minuta istezanja u umirujućim pozama

Eterična ulja i biljni čajevi

Neki baner

Ne treba ni napominjati da je lavanda, uz kamilicu, kraljica sna. Konzumacijom ili udisanjem šaljemo tijelu informaciju da je vrijeme za smirivanje te da dan polako završava. Pritom je bitno da nismo ništa drugo konzumirali 3 sata prije odlaska na spavanje.

Planiranje sutrašnjeg dana

Uklonite brige zbog kojih se osjećate preplavljeni, otpustite planove i bezbrižno se odmorite.

Neki baner