Koliko je zapravo važna uloga roditelja u našem životu?

Naši roditelji su veoma važni u našem životu. Svojim odgojem, ponašanjem i odnosom prema nama su ostavili neizbrisivi trag za našu budućnost. Njihov utjecaj može biti poguban i pobjednički

Nije svejedno kako su vas odgajali

Nije svejedno ako su se vaši roditelji neprestano svađali i vikali jedno na drugu, Nije uredu ako vas proganjaju sjećanja kako ste se skrivali pod krevet. Kako ste izgradili svoj imaginarni život i razgovarali s izmišljenim prijateljima. Nije uredu ako je njihova ostavština osjećaj nepovjerenja i goleme nesigurnosti.

Nije svejedno ako su vas roditelji neprestano uspoređivali s drugom djecom. Ako su stalno govorili kako vaši vršnjaci imaju bolji uspjeh u školi. Kako su brzi, snažni ili možda kako su uredni i precizni. Nije u redu ako vaš trud nije dovoljno vrednovan u njihovim očima. Možda ste sebe cijeli život uspoređivali s drugima. Možda ste stvorili sliku kako nikada nećete biti dovoljno dobri.

Nije svejedno ako su vas roditelji zlostavljali, ako su vam prijetili i vrijeđali vas, ako su vas tukli i ako su vas uvjerili da ste zaslužili kaznu. Ostavili su duboke rane na vašoj duši. Možda vam je trebalo mnogo vremena da sami sebi oprostite i izgradite samopouzdanje.

Odnos s ocem

Pema tradicionalnom patrijarhalnom odgoju, otac se nalazi u središtu obitelji. Zaslužuje veliko poštovanje, njegova je zadnja. Međutim, dobar otac i muž ne smije izazivati strah i trepet. On mora biti spreman na kompromis i dijalog. Stabilna očinska figura je ona koja ulijeva povjerenje. Osjećaj da se svi članovi obitelji mogu pouzdati u njega. Otac treba pružati bezuvjetnu potporu svojoj djeci. Treba jednako s majkom sudjelovati u odgoju. Stoga nije uredu ako je vaš otac bio hladan i nezainteresiran. Ako vas je ignorirao. Ako je bio prestrog prema vama i zadao velike standarde prema kojima ste se morali ravnati,

Neki baner

Nije u redu i da danas izaziva trepet zbog vaših životnih odluka ili izbora vašeg partnera. Psiholozi se slažu da je uloga oca utjecala na žene i njihov izbor partnera. Neke su odabrale emocionalno nedostupne muškarce, alkoholičare i agresivne tipove da bi iskupile svoj dug. Pokušavajući spasiti njega, htjele su spasiti i svoga oca i cijeli život. Ako je vaš otac ostavio negativan trag, pokušajte razgovarati sa psihoterapeutima. Najvažnije je da sebi oprostite i da uklonite osjećaj manje vrijednosti.

Odnos s majkom

Odnos s majkom može biti vrlo kompleksan. Od onoga da jedna drugoj sve govorite do onog u kojem ona na vama pokušava izliječiti svoje komplekse i frustracije. Nije u redu ako vas je vas je forsirala da se šminkate, prikrivate svoje nedostatke u dobi kada ste tražile svoj identitet. Nije u redu ako je sebe prikazivala žrtvom i krivila vas za sve probleme. Nije uredu ako vas je odgojila da budete podređena muškarcu. Nije uredu ako ste od nje naučili da igrate žrtvu. Mnogo majki ima zaštitnički odnos prema kćerima. To također nije dobro kada uđete u divlji svijet u kojem svi gledaju kako će vas zgaziti.

Sada imate svoj život

Ne možemo birati roditelje. Niste mogle utjecati na vaše djetinjstvo. Ali sada preuzimate inicijativu i nosite odgovornost za svaku pogrešku i uspjeh, Nikada nije kasno da izgradite samopouzdanje, Da oprostite roditeljima i da krenete dalje. Ako ste dovoljno spremne možete poboljšati svoj odnos s njima. Vrlo je važno da obje strane aktivno sudjeluju u ovom procesu. A možete i sami nastaviti dalje kročiti kroz život.

Neki baner