Lagani parfe desert: Easy like sunday morning

Ovo je vrlo jednostavan desert za one ljubitelje slatkog koji vole isprobavati nove stvari, ne boje se eksperimentirati a ne žele biti dugo u kuhinji i nisu uvijek raspoloženi za korištenje pećnice.

Baza:

  • Keksi (kakve volite, preferiram petit tj onaj Piknik od Koestlina jer je bez šećera, ali može i klasični petit keks, može plazma, može speculaas (što imate i što volite). Količina, ovisi o tome koliko ćete raditi kreme i koliko redova keksa ćete stavljati. Meni je otprilike trebao jedan onaj paket od 400 grama zbog veličine protvana u kojem sam slagala kolač.
  • Malo mlijeka, cca jedna šalica i možete staviti par kapi ruma ili maraskina u to mlijeko. Nisam ga zagrijavala jer se ovi keksi tope čim dođu u tekućinu.

Krema:

  • posni svježi sir (ako birate light verziju kolača), inače može i svježi kravlji, 400 grama
  • slatko vrhnje biljno, pola litre (moja varijanta je bila sugar free)
  • 3 žlice nekog čokoladnog praha, tipa Kraš express (tu ima šećera neizbježno, ako ne želite šećer stavite obični kakao ali dodajte neko sladilo jer će inače kolač biti gorak)
  • žlica arome vanilije, ako nemate možete i onaj mali vanilin šećer
  • jedna mala vrećica želatine u prahu (dovoljna za pola litre smjese jer nam ne treba da kolač bude pretvrd, već samo da ne curi)
  • ako ne zaslađujete stavite u smjesu jednu bananu ili voćni jogurt, ako zaslađujete onda dvije žlice šećera ili nekog sladila za kolače, ja sam stavila jednu bananu
  • 1 ananas (imala sam ga doma, propao bi, pa sam ga očistila, narezala na sitne kockice, većinu stavila u kremu, ostalo posula po vrhu), možete koristiti i sezonsko voće, sad ima jagoda. Poanta je da kolač bude nešto s elementima ledenog vjetra.

Postupak:

Dakle, prvo sam si izmiksala sir i bananu, dodala aromu vanilije, pa ubacila malo kraš expressa, zatim sam izmiksala šlag, onda sam većinu šlaga umiješala u smjesu sira i banane, a jedan manji dio sam ostavila za premazati gornji sloj. U međuvremenu sam želatinu u prahu nasula u posudicu, pomiješala s malo vode i ostavila da nabubri. U smjesu šlaga, sira i banane dodala sam rastopljenu želatinu, ali tek kad sam prvi sloj keksa složila u protvan, jer se smjesa brzo zgušnjava kad dodate želatinu.

Kekse sam umakala u mlijeko na sekundu, znači uzmem keks, utopim ga u mlijeko i odmah slažem red u protvan. Prvi red sam kako sam navela pripremila prije nego sam želatinu umiješala u smjesu.

Red keksa, red kreme, ovisi koliko imate smjese i koliko želite da vam je kolač visok. Imala sam 3 reda s tim da sam zadnji sloj tj zadnji red keksa premazala onim ostatkom šlaga i gore posula ananasom u kockicama.

Lagani parfe desert

Vrlo jednostavno zapravo, ali za onaj parfe dojam zbilja vam treba ovaj dodatni čoko dio, bez toga je to samo klasična cheesecake krema, pa to onda nije to.

Neki baner

Dobar tek i zabavite se. Javite mi kako vam je ispalo i jeste li radili neku svoju varijaciju!

Neki baner