Letenje avionom: Praktičan podsjetnik za svaki let

Savladali ste prvi let avionom i pripremate se za sljedeće putovanje? Možda je letenje vaš omiljeni vid prijevoza, ali se neizostavno događa da imate tremu ili da svaki put nešto zaboravite. S obzirom na to da uvijek postoje izgledi za otkazivanje ili kašnjenja, dugo čekanje u redovima ili skučena sjedala, želite znati kako savladati brigu i stres.

Pripremili smo praktičan podsjetnik za let, koji će od svakog putovanja napraviti ugodno iskustvo i pravo uživanje u zraku. Ako maštate o tome da svako uzletanje i sletanje bude početak i kraj fantastičnog putovanja, te da stignete osvježeni na svoje odredište, onda se vežite i polećemo.

Planirajte unaprijed

Planiranje je glavni savjet i osnova svakog rasterećenog putovanja. Ako unaprijed rezervišete karte, imate mogućnost biranja sjedala koja vam odgovaraju i što je možda još bitnije – letite po povoljnijoj cijeni no kada kupujete karte u posljednji čas. Zapravo, pravi tajming je vjerojatno vaš najveći savjeznik u ovoj pustolovini. Dobro istražite red letenja, zrakoplovne kompanije koje lete, izbor sjedala i uporedite cijene. Letovi utorkom i subotom uglavnom važe za najjeftinije, dok mnoge kompanije podižu cijene karata petkom. Zbog toga je pametno planirati let tijekom tjedna. Također, karte za praznične letove, tj. u vrijeme novogodišnjeg i božićnjeg perioda ili raspusta, rezervišite mjesecima unaprijed.

Usporedite uvjete i cijene

letenje avionom
Foto: Unsplash.com

Raspitajte se uvijek šta sve ulazi u cijenu karte. Da li se posebno naplaćuje odabir sjedala, dodatni prtljag i slično. Većina prijevoznika i dalje ima u svojoj ponudi hranu za dulje letove ili postavljene ekrane na zadnjoj strani sjedala za zabavu, no prije nego što se oslonite na to provjerite sve sadržaje prije rezervacije.

Neki baner

Ne zanemarite i sljedeću stvar: premda će let low-cost kompanijom vjerojatno koštati manje, u slučaju nekog kvara ili odlaganja može se desiti da sljedeći let imate tek narednog dana. Renomirane zrakoplovne kompanije imaju veću učestalost letenja, pa su velike šanse da uđete na sljedeći let nakon par sati, ako nešto krene po zlu. Ovu prednost treba imati u vidu kada usporedite cijene karata.

Provjerite procedure u zrakoplovnoj luci

Obavezno provjerite koje sve procedure vas očekuju u zrakoplovnoj luci. Šta sve smije biti u vašem ručnom prtljagu, na primjer, koji su predmeti zabranjeni, da li lijekovi smiju biti u ručnom prtljagu ili samo čekiranom i drugo. Većina ovih pravila važi svugdje, ali za svaki slučaj treba provjeriti na sajtu zrakoplovne luke i prijevoznika s kojim ćete letjeti. Tako ćete biti sigurni da ćete izbjeći neprijatnosti prilikom ukrcavanja i putovanja.

Pored mogućnosti da kupite karte onlajn, tu je mogućnost da obavite onlajn chek-in leta, koji se uglavnom završava sat prije poletanja. Zrakoplovne kompanije imaju mobilne aplikacije gdje možete obaviti pretragu letova, izabrati datume koji vam odgovaraju, te prijaviti let i tako izbjeći čekanje u redu u samoj zračnoj luci.

Pametno ste spakujte

Pored pasoša i karte za let, u vašem ručnom prtljagu treba da se nađu sve one stvari koje će učiniti vaše putovanje ugodnim. Zbog toga veliku pozornost trebate posvjetiti pakovanju ranca ili torbe koja će sve vrijeme biti uz vas. Od koristi će vam biti slušalice, razni materijali za čitanje – knjige, časopisi ili elektronske knjige, uređaji za osobnu zabavu, boca za vodu (koja ne smije biti veća od 100 ml), te osnovne toaletne potrepštine.

Što se hrane tiče, ovo može biti nezgodan dio. Najbolje će biti da spakirate zdrave grickalice, neke jednostavne i jeftine zalogaje koji će vas održati sitim. Orašasti plodovi, suho voće, štapići mrkve ili krekeri od cijelih zrna mogu biti dobar izbor.

Prije odlaska u zračnu luku provjerite jesu li svi uređaji napunjeni. To može uključivati vaš telefon, prijenosno računalo, kameru i bilo koju drugu elektroniku s kojom putujete. Ovi aparati vam značajno mogu prekratiti vrijeme i „ubiti dosadu“ tijekom leta.

Pored ručnog prtljaga, koji je manji, moći ćete spakovati veći registrovani prtljag. Ovdje je dozvoljena torba, tj. kofer veće težine i veličine. Bez obzira na vrstu ili dužinu putovanja, napravite popis stvari koje će vam neizostavno trebati na putovanju. Ovo je dobar način da ništa važno ne zaboravite, ali i da shvatite što vam nije potrebno. Imajte na umu da tijekom leta nećete imati pristup tome što spakujete.

Savladajte strah od letenja

Pixabay.com

Možda imate veliki strah ili vas pak obuzme blaga anksioznost kad pomislite na letenje. Ako je tako, potražite pomoć ili savjet svog liječnika. Neki od savjeta koji vam mogu ublažiti zabrinutost jeste izbjegavanje kofeina i drugih stimulansa 72 sata prije leta. Nalet panike ili nervoze pokušajte usporiti i zaustaviti dubokim disanjem. Probajte se opustiti uz umirujuću glazbu. Osim vježbica disanja možete isprobati i meditaciju koja se pokazala izuzetno djelotvornom u suzbijanju straha i briga.

Uživajte u letu

Jednom kad prođete sve procedure i smjestite se u avion pokušajte da uživate. Sjednite i opustite se koliko vam sjedalo dozvoljava sjedalo. Osigurajte sebi ugodno vrijeme u zraku tako što ćete poneti časopis ili knjigu za čitanje, napravite plejlistu sa omiljenom muzikom na mobitelu. Mnoge zrakoplovne kompanije nude povezivanje na Wi-Fi i gledanje filmova putem svojih mobilnih aplikacija. No, za svaki slučaj, napravite „bazu zabave“ na svom uređaju kod kuće.

Na duljim letovima pokušajte spavati. Koristite masku za spavanje, čepiće za uši i jastuk za vrat. Izbjegavajte kofein i alkohol. Umjesto toga odlučite se za lijekove ili čaj na biljnoj bazi za postizanje sna.

Još jedan od načina da let postane prijatno iskustvo jeste razgovor sa susjedom iz sjedala do vas. Pokrenite razgovor jednostavnim pitanjem kao što je: „U koliko sati slijećemo?“ ili „Putujete kući?“ Usmjerite razgovor na odredište, a ne na osobno i let će brže proći.

Uz knjigu, film, igricu na mobitelu, prijatan razgovor i malo sna, svaki vaš let postaće ugodan doživljaj vrijedan sjećanja.

Neki baner