Mačke, cirkus i jedan Rus…

Večer prije, slavni ruski cirkus je održao jednu od najboljih predstava u svojem dugogodišnjem postojanju.

Svi stanovnici malog gradića smještenog iza planine imali su priliku uživati u predstavama svake večeri protekla dva tjedna, a gledalište je uvijek bilo ispunjeno do posljednjeg mjesta. Tu, posljednju večer, artisti su dali sve od sebe ne bi li ostali dugo upamćeni i u ovom, kao i u svakom prijašnjem gradu u kojemu su nastupali. I uspjelo im je – razgaljena publika je skandirala tijekom cijele predstave, a ovacije su trajale toliko dugo da su sve posjetitelje zaboljeli dlanovi od silnog pljeskanja. Teško je reći što je bilo spektakularnije: hodači po žici, skakači na trapezu, akrobati na parteru, vješti mađioničari, spretni žongleri ili smiješni klauni! No ono što je kod svih ostavilo vjerojatno najdublji dojam jesu životinje koje su briljirale u svojim točkama! I slonovi, i nosorozi, i tuljani, i konji, a posebno cirkuske mačke koje su uvijek imale tu čast da izvedu središnju točku u svakoj predstavi.

cat-162079_960_720

Prvo bi u arenu izišla najveća od svih mačaka – kolosalni bengalski tigar! Nakon par optrčanih krugova pojavio bi se i njegov daleki rođak sibirski tigar, čije su se crno-bijele pruge savršeno ispreplitale sa crno-žutim bojama bengalskog tigra. Potom je uletio američki jaguar koji se spretno popeo na drveni stup u središtu arene i legao na njegov prošireni vrh kao na granu stabla iz tropske šume gdje je nekad živio. Zatim je polako ušetala crna pantera koja je zapravo bila leopard, a krzno joj je bilo obojeno u ružičasto kako bi nalikovala na poznatog lika iz crtanog filma – njeno pojavljivanje izazvalo je salve smijeha! Konačno, kada su sve mačke bile na svojim mjestima, u arenu je dostojanstveno kročio kralj svih mačaka i životinja uopće – afrički lav! Krotitelj, koji je cijelo vrijeme paradirao u svojem crvenom kaputiću sa pozlaćenim vrpcama i ulaštenim crnim čizmama, pucne bičem i sve se životinje umire. Navuče azbestnu rukavicu i uzme veliki metalni obruč oblijepljen zapaljivom trakom kojeg jednim pokretom zapali, a obruč u trenu plane. Nakon što je napravio jedan krug po areni kako bi pokazao vatreni obruč začuđenim posjetiteljima, digne ga uvis, pa se odrješito obrati lavu izričući opasnu naredbu. Lav uzme zalet i uz pratnju bubnjeva učini ono što je morao – skoči kroz vatreni obruč! Publika taj potez odobri vriskom i pljeskom, a lav neozlijeđen sjedne na pijesak arene. Doista, bila je to glavna atrakcija slavnog ruskog cirkusa i dio predstave koji su svi još dugo prepričavali.

Neki baner

Kada se upravitelj cirkusa zahvalio svima na posjetu označivši tako kraj predstave, posjetitelji su se uputili svojim kućama prepuni dojmova. Glasno su razgovarali i pokušavali oponašati neke od cirkusanata, a sa ozarenih lica nisu im silazili široki osmijesi.

Sa druge strane, sasvim drugačija slika…

Jedna po jedna, životinje su se polako vukle prema svojim kavezima pod paskom okrutnog krotitelja. Njihova lica bijahu umorna i tužna jer je život u cirkusu bio bitno drugačiji u sjeni reflektora – daleko od luksuza raskošnih kostima i blistavih svjetala.

Krotitelj zaključa crnu panteru obojenu u ružičasto, tj. “Pink Pantera”, u skučeni kavez sa čeličnim rešetkama, a potom se okrene ka posljednjoj životinji koju mora zatvoriti – kraljevskom lavu. Bič fijukne tik uz njegovu glavu i lav poslušno uđe u svoj kavez.

»I ti si mi neki kralj životinja«, kaže mu krotitelj podrugljivo zatvarajući vrata za njim.

Zatim uzme debeli goveđi odrezak sa kostima i baci ga lavu kroz rešetke.

»Mrzim mačke! Hrane se bolje od mene!«

Lav se nije ni pomaknuo, a čovjek iz unutarnjeg džepa svog crvenog kaputića izvuče pljosku na kojoj je pisalo “ВОДКА”! Prijeđe rukavom preko gustog, crnog brka, pa nastavi:

»Već sam ja ubio jednu divlju mačku, a ona druga mi je pukom srećom izmakla iz ruku! E, da mi je opet naletjeti na nju, ne bi se tako lako izvukla. A koliku mi je samo štetu napravila! Morao sam zakrpati rupu na krovu kuće, a tek vodka! Moja draga vodka… Koliko je samo vodke iscurilo u nepovrat! Ma srest ću se ja opet s njom, pa makar mi to bilo zadnje na ovom svijetu!!! Mrzim mačke!«

 

lion-308774_960_720

I čovjek ode. Toliko se razbjesnio da je zaboravio na jednu sitnicu – nije zaključao lokot na vratima lavljeg kaveza, već ga je samo okačio na zasun.

Idućeg jutra, svi zaposlenici cirkusa su ustali pred zoru kako bi se što prije raspremili i krenuli na put. Svatko od njih je dobro znao što treba raditi, pa su vrlo brzo bili gotovi. Malo kasnije su krenuli prema sljedećem gradu koji će ih ugostiti, a u ovom su ostavili samo veliki, okrugli trag na mjestu gdje je stajao šator i par plakata sa slikom lava koji skače kroz vatreni obruč.

Konvoj je mostom prešao preko rijeke, potom tunelom kroz planinu i nastavio putovanje cestom izgrađenom uz šumu. Otprilike na mjestu gdje su se kamioni mimoišli sa jednim mrkim medvjedom koji je išao svojoj kući, prikolica sa lavljim kavezom upadne u veliku rupčagu kakvih je na cesti bilo pregršt. Lako se izvuče iz nje tako da nitko, osim lava kojeg je to probudilo, nije ništa primijetio. Nitko nije primijetio ni lokot koji je lagano skliznuo sa zasuna…

Sven Hrastink

Neki baner

[email protected]

 

 

 

 

Neki baner