Moć vizualizacije i način na koji mijenja i trenira naš um

Ako očekujete da ćete postići svoje ciljeve, ako očekujete ostvariti svoj potencijal, ako očekujete da vam se snovi ostvare, ovo što ću vam objasniti je ključno! Morate postati majstor vizualizacije. Za one od vas koji sad kolutaju očima misleći ‘što opet moram slušati o nekim alternativnim izmišljotinama, to nije moj svijet’, ne brinite, iza svega što pričamo stoji znanost i provedena istraživanja.

Vizualizacija je izvanredno moćna vještina. Čuli ste za zakon privlačenja, čuli ste za riječ vizualizacija ili ste čuli za riječ manifestiranje… Ja to zovem promatranje znakova. Ja sam majstor u gledanju pozitivnih znakova. Ja sam majstor stvaranja slučajnosti. Imam najviše nevjerojatne sreće na svijetu. Znate li zašto? Jer razumijem znanost i vještinu vizualizacije.

Znam da je vaš mozak gigantski stroj za opažanje. Vaš mozak je filter. Vaš mozak neprestano traži dokaze i to su dobre vijesti. Dobre su vijesti kada znate kako to iskoristiti u svoju korist. Da objasnim…

Retikularni aktivacijski sustav

Vaš mozak ima sustav u sebi, a tehnički izraz je retikularni aktivacijski sustav. To je mreža neurona u vašem mozgu. I koji je posao retikularnog aktivacijskog sustava? To je sustav filtriranja. To je u osnovi sustav koji određene informacije u vašem mozgu propušta, a druge blokira. A pogodite tko je programirao taj filter? Vi. Kao i ljudi iz vaše prošlosti. Ako se stalno osjećate kao da niste dostojni voljenja,  pogodite što se događa – vaš mrežasti aktivacijski sustav prolazi kroz dan ukazivajući na svaki pojedini dokaz koji potvrđuje to negativno uvjerenje koje imate o sebi.

Ako je vaš cilj poboljšanje doživljaja vlastite vrijednosti, želim da vizualizirate kakav je vaš život, kako izgleda i kako se osjećate o sebi kada je vaše samopoštovanje poboljšano. Evo kako ćete to učiniti.

Neki baner

Vizualizacija u dva jednostavna koraka

Postoje dvije stvari koje treba napraviti kada je vizualizacija u pitanju – morate zatvoriti oči, znam kako otrcano ovo može zvučati, ali želim da zatvorite oči i da u tvojim mislima stvorite konkretnu sliku o tome kako izgleda vaš život kada imate bolju sliku o sebi, kada je vaše samopoštovanje na nivou o kojem sanjate.

Vidjet ćete sebe kako se zauzimate na poslu, vidjet ćete se kako više razgovarate o svom poslu, vidjet ćete se kako napuštate loše veze, vidjet ćete se kako definirate granice, vidjet ćete se kako idete u teretanu, vidjet ćete se kako se brinete o sebi.

Kada počnete vizualizirati sliku želim da svjesno razmišljate o tome koje su pozitivne emocije koje ćete osjetiti – osjećam se sretno, osjećam se ponosno, zauzimam se za sebe, zahvalan sam što sam ovo napravio, na poslu dižem ruku, dobivam promociju i tražim povišicu, potpisao sam posao s novim klijentom, vraćam se u školu, tako se dobro osjećam zbog sebe…

U pozadini priče je znanost

Kada to nappravite, evo što se zapravo događa u vašem mozgu. Ovo je cool znanstveni dio…

Vi trenirate svoj mozak da ima potpuno drugačiji filter. Stvar je u tome da vaš mozak ne poznaje razliku između nečega što vam se zapravo dogodilo, poput jedinice koje ste dobili na testu u osmom razredu i onoga što zamišljate da vam se dogodilo.

Dopustite da to ponovim – mozak ne prepoznaje razliku između loših stvari koje su se zapravo dogodile tj. pravih sjećanja i zamišljenih sjećanja koje stvarate.

Vaš mozak će iskustvo koje vizualizirate kako idete u teretanu, kako se osjećate sretni kada to učinite, kada vizualizirate traženje povišice i dobivanje iste i sl. kodirati na isti način kao i pravo sjećanje. A to je važno jer kad ga kodira kao pravo sjećanje, mozak mijenja sustav filtera, mijenja retikularni aktivacijski sustav.

Ono što znamo, na temelju istraživanja, je da što više vizualizirate stvari, vaše samopouzdanje će biti veće, imat ćete veću sigurnost i što više radite ovo sa svojim ciljevima vi razvijate i poboljšavate vještine kao da ste to već napravili.

Svaki dan kad se probudite samo vizualizirajte. Za to je potrebno 30 sekundi! Vizualizirajte kako imate sjajan dan u školi ili na poslu, jer studije sugeriraju i dokazale su da jednostavno vizualizirajući sebe kako radite stvari zapravo razvijate vještine i poboljšavate razvijanje vještina baš kao da ste to zapravo proživjeli.

Mel Robbins

Neki baner