Najbolje fizičke aktivnosti za trudnice

Period trudnoće zahteva mnoge promene u našem načinu života, ali to definitivno ne znači odricanje od nekih stvari u kojima uživate. Ukoliko vas ispunjava trening ili bilo koja vrsta fizičke aktivnosti, dobra vest je da se njima možete posvetiti i u periodu trudnoće.

Imajte na umu da se neke vrste treninga ipak ne preporučuju trudnicama, zbog visokog rizika od ozbiljnih povreda zbog kojih vam može zatrebati čak i fizikalna terapija i rehabilitacija. Zato je dobra ideja da takve vežbe u trudnoći izbacite ili prilagodite. Mi vam predstavljamo neke od sportova i aktivnosti koje se naročito preporučuju tokom trudnoće.

Šetnja – jednostavna i bezbedna aktivnost

Šetnja je odlična aktivnost koja se preporučuje trudnicama jer ne iziskuje prevelik fizički napor, korisna je za naše telo, a i pre svega izrazito bezbedna. Ova aktivnost vrši veoma mali pritisak na zglobove, pa se iz tog razloga podjedanko preporučuje svim trudnicama, bez obzira na stadijum trudnoće u kom se nalaze.

Šetnja ima pozitivne efekte pre svega na kardiovaskularni sistem, ali podjednako dobro deluje i na vaše mentalno zdravlje. Sve što je neophodno da obezbedite za ovu aktivnost jesu udobne patike, pa se ona smatra i vrlo pristupačnom. Savetujemo vam da svako jutro deo svog vremena posvetite laganoj šetnji sa prijateljima il samostalno.

Neki baner

Plivanje – benefiti aktivnosti u vodi

Plivanje se smatra jednom od najboljih aktivnosti kojoj buduće mame mogu da se posvete u svim periodima trudnoće. U ovoj aktivnosti učestvuju skoro sve veće grupe mišića što pozitivno utiče na tonus mišića i vašem telu vraća snagu. Na ovaj način se takođe metabolizuje i velika količina masti.

Pokazalo se da aktivnosti koje se obavljaju u vodi imaju odličan uticaj na trudnice, pa bi ste ovaj period mogli da iskoristite i kao prilku da se oprobate u nekom od vodenih sportova. Primetićete manje bolova u leđima i zglobovima, a plivanje će imati i pozitivan efekat na vaš kardiovaskularni sistem i cirkulaciju.

Plivanje takođe pozitivno utiče na mišićni tonus i  pojačava izdržljivost, što bi u velikoj meri moglo da olakša sam porođaj. Podsećamo vas da  budete naročito obazrivi prilkom ulaska i izlaska u bazen kako biste izbegli povrede.

Joga – oslobađanje od stresa i napetosti

Sa blagodatima joge smo svi dobro upoznati i ovo je definitvno još jedna od aktivnosti kojoj se možete posvetiti tokom trudnoće. Joga nam pomaže da se opustimo, oslobodimo stresa i pravilno dišemo što je odlična priprema za sam porođaj. To je svakako i faktor socijalizacije koji omogućava da provodite vreme sa prijateljima ili drugim trudnicama.

joga-trudnica

Ipak, imajte na umu da pojedini tehnike joge nisu pogodne za trudnice te će možda biti neophodno da svoj trening u prilagodite. Mogu se naći i specijalni časovi joge posebno kreirani za trudnice koji su dobro rešenje. Tokom treniga je neophodno da unosite dovoljno tečnosti i slušate svoje telo. Ukoliko osetite bol ili neprijatnost, prekinite trening.

U određenim situacijama, neki delovi trudnoće zahtevaju potpuno mirovanje što isključuje svaku mogućnost vežbanja u trudnoći. Zato je neophodno da komunicirate sa svojim lekarom kako ni na koji način ne biste ugrozili svoje, ili zdravlje svoje bebe.

Vožnja bicikla – U prirodi ili kod kuće

Vožnja bicikla troši kalorije i sprečava dodatni rast telesne težine i pozitivno utiče na cirkulaciju. Neophodno je da pre treninga unesete dovoljno vode i hrane, ali i da izbegavate trening visokog intenziteta. Dokazano je i da vežbanje srednjeg intenziteta, kakvo je vožnja biciklom, pozitivno utiče na smanjenje jutarnjih mučnina kod trudnica.

Osim toga, ukoliko ovu aktivnost obavljate u na otvorenom, to će takođe imati brojne pozitivne efekte – na vaše raspoloženje, san i apetit. Ukoliko vam vreme to ne dozvoljava ili jednostavno želite da budete bezbedniji –  podjednako dobra i opcija može biti i kućni bicikl. On će vam obezbediti iste benefite kao i vožnja običnog bicikla, ali u drugačijem okruženju.

Uz odobrenje lekara, sasvim je dozvoljeno, pa i preporučljivo da pola sata dnevno provedete obavljajući neku vrstu treninga. Najbolji savet je svakako da vežbe i aktivnosti odaberete prema sopstvenom ukusu i znacima koje vam vaše telo daje, a koje nipošto ne smete ignorisati.

Setite se da je magija u vašem trbuhu. Posvetite se aktivnostima koje vam najvišu prijaju i sigurno je da ćete se osećati dosta bolje, a vaše telo će vam biti zahvalno.

Neki baner