Negativne emocije izražene u komentarima

Naše neznanje, nesvjesnost, nespremnost i nezrelost su kočnice koje ne daju da se suočimo s negativnim emocijama u sebi. U javnom diskursu, riječ odnosno epitet emotivan ili emotivna podrazumijeva sklonost izražavanju tuge, plača, brige, sekiracije. Stoga se, ženama pripisuje da su emotivne jer mnogo plaču, drame i preuveličavaju određene stvari. Emotivna žena često znači i ona koja voli biti u centru pozornosti, patetična.

Ljubaznost, komplimenti, empatija, suze, tugovanje, samosažaljenje, ljubav, briga, brižnost su emocije koje se povezuju sa ženskim spolom. Ne daj, Bože, da muškarac zaplače. No u razgovoru u emocijama zaboravljamo ljutnju, bijes, ljubomoru, strah i negativnost.

Ove emocije imamo svi, a u posljednje vrijeme svu ogorčenost i frustriranost izbacujemo po tastaturi, u negativnim komentarima. Jedva čekamo da osudimo nekoga, da ga oblatimo, da mu opsujemo sve ono što sebi zamjeramo. Udaramo nisko ispod pojasa. Argumentacije u tim komentarima ni traga, a zajednički nazivnik je ad hominem vrijeđanje.

Po nacionalnoj osnovi

Partizani i ustaše. Lijevi i desni. Bošnjaci, Srbi, Hrvati, Crnogorci, Makedonci svi se međusobno vrijeđamo kao da smo zaboravili da smo prije tri desetljeća bili zajedno u jednoj državi. Ta država je bila daleko od idealne ali po kojim argumentima o tome ima suditi netko tko se rodio 2000 ili 2010?

Razgovarala sam s prosvjetnim radnicima koji su mi rekli da se boje nacionalizma koja tinja u mladim ljudima i mržnje prema svemu što je različito od njihovih uskih okvira. Budimo realni, takva djeca imaju veliki potencijal da budu nasilnici, narkomani ili narkodileri, prepušteni svojim emocijama.

Neki baner

Mizoginija

Žene su jedna od najvećih meta napada, bez obzira na dob, klasu, nacionalnost. Visokoobrazovanim ženama se prigovara da su ružne i grube. Lijepim ženama se prigovara da su sponzoruše.

S druge strane, ljepota lutaka se masovno promovira putem društvenih mreža. a postali smo svjedoci prodaje ženskih tijela. Nažalost, napad na tijelo je najjače oružje u komentarima pa nisu imune ni pokrivene žene. Feminizam je na meti napada da se pokušava oduzeti muško dostojanstvo i duhovni autoritet.

Negativne emocije
Photo by Eva Bronzini

Jesmo li postali ekstremisti?

Što se događa u društvu u svijetu, svjedočimo li vremenima kada nacizam i ideal više bijele rase ponovno postaje ideal? Da li ekonomska kriza u čovjeku budi najniže, životinjske emocije? Emocije bijesa i agresije, emocije koje dovode do fizičkih napada u najgorem slučaju ubojstava?

Jesmo li toliko primitivni, da smo radi nametnutih ideala spremni ubiti nekoga tko je različit od nas? Što dobivamo ako nekome prijetimo, hoćemo li tako poboljšati životni standard, hoće li nam plaće i doprinosi biti veći, hoćemo li doživjeti toliko željeni orgazam? Ili obrnuto, hoćemo li biti zarobljeni u mržnji da će nas oni koji nas podržavaju u našem ponašanju, na kraju pjesme nazivati sociopatima i psihopatima?

Postoji alternativa

Samodisciplina i kontrola naših emocija, razgovor, kompromis su rješenja. Možemo izbaciti sve što nas boli na drugačiji način i to je proces. Umjesto samodestruktivnog ponašanja možemo odabrati psihoterapiju i suočavanje sa svojom mračnom stranom. To je teško i izazovno, ali donosi pobjedu. Na kraju krajeva, sami sebi smo najveći neprijatelji.

Neki baner