Nemoj se nikom pravdati, osim sebi

Cijeli smo život naučene da se opravdavamo za naše postupke, životne izbore, odluke, promašaje i propuste, ali i vrhunske rezultate. Žena je od djetinjstva dužna da se pravda ako izostane iz škole, ako popusti u učenju, ako nije oprala suđe, ako nije očistila sobu.

Pravda se roditeljima, odgajateljima, učiteljima, profesorima, prijateljima, dečku, mužu, djeci, unucima. Doslovno je osuđena  na životni labirint pravdanja. A zašto?

Zato što je društvo nametnulo čitav niz pravila, i ako nisi postupila kako oni žele, moraš se ispričati i navesti dobre razloge zašto nešto jesi ili nisi učinila.

Sama si odgovorna za svoje postupke

Draga ženo, ako samostalno zarađuješ, ako sama plaćaš svoje režije i troškove, ako se sama brineš za sebe, nisi dužna nikome se pravdati. Ne moraš objašnjavati kako i koliko trošiš svoj novac, čak ni mužu, partneru,dečku niti bilo kojoj osobi koja si je dala za pravo da bude neka vrata moralnog autoriteta u tvom životu.

Nisi dužna nikome objašnjavati kako provodiš dane, što radiš u slobodno vrijeme i s kim se družiš i s kim se ne družiš. Sve dok to tebe čini zadovoljnom, sretnom, ispunjenom.

Neki baner

Savjeti jesu dobrodošli, ali ne od svakoga. Ne od nekoga tko nije počistio ispred svojih vrata, ali zato ima oko sokolovo za mrlje na tvojim prozorima. Ako se ti nikome ne petljaš u život i ako poštuješ tuđe životne izbore, ne moraš trpjeti da se netko petlja u tvoj.

Umijeće je fino i kulturno spustiti ljude na svoje mjesto, ali nije nemoguće. Čim prije to napraviš, oslobodit ćeš veliku količinu negativne energije koja se možda godinama taložila u tvom životu. Toliko da te sputavala i sprečavala da dišeš.

Moć odbijanja

Nisi dužna pristati na sve prijedloge, sugestije, molbe i zapovijedi. Imaš pravo na racionalnu selekciju. Imaš pravo biti “sebična.” Imaš pravo ne otići na kavu. kad ti se ne da, propustiti predavanje, uzeti slobodan dan, reći ne dečku, prijateljici ako im treba usluga ili roditeljima kada nešto izričito zahtijevaju od tebe.

Teško je reći ne. jer se nekad bojiš da druge ne razočaraš, odmah se pojavi oblačak sumnje u tvojoj glavi što će oni misliti  o tebi?

Poštovat će te i cijeniti više kada odbiješ određene stvari. Jer ne želiš biti osoba koja je uvijek na raspolaganju, osoba koju drugi iskorištavaju zbog njene velikodušnosti. Nije pametno danas biti previše dobra prema nekome tko to ne zaslužuje. Stoga se odvaži i odbij sve što ti se ne sviđa i ne isplati pokloniti svoje dragocjeno vrijeme.

Privilegija slobodnih izbora

Danas je postala velika povlastica donositi odluke o svom životu bez upletanja drugih dušobrižnika. Ali na kraju sve račune polažeš sebi.  Jer ti si ta koja misli i  osjeti posljedicu svake svoje odluke.

Nemoj se nikom pravdati

woman with leg raised on window with curtain
Photo by Marta Wave on Pexels.com

Ti si ta koja se kasnije osjeća bolje ili gore. Dobro je poslušati savjete drugih, ali na kraju onu konačnu odluku ti donosiš. Ti snosiš odgovornost. A ako si dovoljno zrela i mudra, možeš se s ponosom nositi sa svim svojim izborima.

Možeš samostalno učiti na svojim greškama. Biti neovisna u svakom aspektu je odlika velikih žena. Takve žene će kasnije biti uspješne u svom poslu, bit će primjer i inspiracija drugima kao liderice novoga vremena.

I da one, će imati sjajnog partera s kojim će imati obitelj, ako to žele. Takvi parteri će znati cijeniti samozatajnost, mudrost i slobodu takvih žena. Koje se ne pravdaju zato što su nepokolebljivo svoje.

Neki baner