Nemoj si dopustiti da te njegov novac zaslijepi i zavede (jer time te želi kontrolirati)


Muškarac koji pokušava kupiti tvoju ljubav, možda pokuša i posjedovati te. Ženama koje su impresionirane statusom, imovinom i bankovnim računom muškarca, njegova prava priroda može promaknuti.

Muškarci troše novac kako bi impresionirali i zavodili žene. Žene troše vrijeme i novac na frizure, odjeću i šminku kako bi privukle muškarca.

Prirodno je i za žene i za muškarce da se žele upuštati u odnose s partnerima koji su atraktivni i financijski osigurani.

No, neki muškarci koriste novac tijekom faze zavođenja i udvaranja, a kada osjete da je veza postala sigurna, koriste novac kako bi ostvarili moć i kontrolu nad ženom.

Jednom sam prilikom upoznala Davida (nije njegovo pravo ime). Bio je prosječnog izgleda, ali vrlo šarmantan i uspješan doktor. Bio je vrsni poznavatelj putovanja, vina, hrane, antiknog namještaja i umjetnosti. Muškarac u skupoj odjeći, skupocjenom nakitu i Mercedesu. Hvalio se svojim drugim domom u nekom drugom gradu.

Neki baner

Medicinskom praksom i međunarodnim angažmanima. Likovao je i hvalio se milijunima koje je dobio kao nadoknadu za nezakoniti otkaz koji mi je uručen u prošloj medicinskoj ustanovi.

David je bio odlučan u namjeri da me osvoji. Znao je da imam dobar posao i da sam navikla na lijepe stvari. Nije bila tajna da želim inteligentnog i ambicioznog muškarca koji je i financijski osiguran.

On je bio jedan od najzanimljivijih i najpažljivijih muškaraca koje sam upoznala, a njegov impresivni životopis i reference doprinijele su percepciji njega kao sigurnog ulaganja kada je u pitanju romantična veza.

Krivo, krivo krivo… Tisuću puta KRIVO!

Naš prvi spoj bio je u obližnjem kasinu. David je iz svojih džepova izvukao novčanice od 1000 kuna i dao mi ih rekavši “Evo, zabavi se“, kao da je to najnormalnija stvar na svijetu. Kao da se radi o kovanicama. Kockala sam njegovim novcem, izgubila tisuću kuna, a ostalo mu vratila na kraju večeri.

David je radio prekovremeno kako bi me impresionirao. Neprestano se pojavljivao na mom kućnom pragu kako bi mi dao neočekivane darove i cvijeće. Putovali smo i odsjedali u najboljim hotelima, jeli smo i pili kao kraljevi, a kada smo zajedno kupovali plaćao je sve što sam htjela. Cipele, haljine, torbice. Kada bih izvadila svoju kreditnu karticu u tim situacijama, samo bi je odgurnuo i rekao:

“Spremi to. Kada si sa mnom, nema plaćanja.”

Nakon 5 mjeseci naše veze, iznenadio me sa predivnim zaručničkim prstenom. Zbog svega što je govorio, povjerovala sam da David zaista misli da je njegova dužnost da brine o meni. Bila sam uvjerena da sam pronašla muškarca svojih snova. Razgovarali smo o braku i ubrzo sam uselila u njegovu kuću.

No, nakon nekoliko mjeseci, naša veza se počela mijenjati. Shvatila sam da je iracionalan, željan kontrole, patološki lažljivac i emotivni zlostavljač kakvog nisam nikada upoznala.

David je koristio novac kao sredstvo kontrole, kazne i nadmoći nada mnom. Kada smo hodali, David se predstavljao kao muškarac koji voli lijepe stvari i može si ih priuštiti. Kada smo počeli živjeti zajedno, pokušavao je kontrolirati moju potrošnju. Zarežao bi na mene kada bi poželjela kupiti novu haljinu za njegovu konferenciju.

Kažnjavao me svojim neodobravanjem i tišinom danima kada bih ga pitala da kupi namještaj za terasu. Osuđivao bi me kada bih mu davala znakove koji sat bih voljela dobiti za Božić. Žalio se da je recesija znatno utjecala na njegova primanja.

Obični hvalisacac i ništa više

David je bio ništa drugo nego hvalisavac u jeftinom odijelu. Kupovao je svoj nakit i odjeću na eBayu. Njegov drugi dom zapravo je pripadao njegovoj bivšoj ženi. Spomenuti milijuni koje je navodno dobio zbog nezakonitog otkaza, izmišljena su priča. A njegov Mercedes se na kraju i pokvario.

Stvarnost je bila ta da je sam dopustila da me Davidovo hvalisanje i isticanje statusnih simbola zaslijepi. I to u tolikoj mjeri da mi je promaklo uočiti kakav je manipulativan sociopat bez imalo moralnih vrijednosti, osjećaja odgovornosti ili sućuti.

Prepoznajte znakove upozorenja da imate posla s muškarcem koji koristi novac kako bi vas zaveo:

Nemoj si dopustiti da te njegov novac zaslijepi i zavede (jer time te želi kontrolirati)

OBASIPA TE SVOJOM DAREŽLJIVOŠĆU

Privuče te svojim šarmom, darovima, obožavanjem. Posve je ekstravagantan kada su u pitanju vaši izlasci na večere i dobra vina. Daruje te različitim poklonima, velikima i malima.

Šalje ti cvijeće i slatke poruke uz njih. Plaća tvoja putovanja. Govori o vašoj zajedničkoj budućnosti. Zbog novca koji troši na tebe, osjećaš se posebno, obožavano i sigurno.

NJEGOV SE ŽIVOTNI STIL NE UKLAPA U NJEGOVU PRIČU

Obrati pažnju na njegovo trošenje. Plaća li sve gotovinom? Možda su mu kartice blokirane. Da li mu stvari izgledaju zanemareno? Pronalazi opravdanja za ofucani kauč ili ne mari za oštećenje na svom autu? Možda i nije toliko imućan kao što predstavlja.

Neki baner

ON JE NEZAUSTAVLJIVI HVALISAVAC

Hvalisavci su vrlo često lažljivci. Izmišljaju priče i ističu financijsku situaciju kako bi te impresionirali. Pažljivo slušaj što njegovi prijatelji i obitelj kažu o njemu. Otkri će ti sasvim nesvjesno istinu o njegovom stavu prema novcu i ponašanju u vezama.

POKUŠAT ĆE NADOMJESTITI VAŽNE STVARI NOVCEM

Stariji i manje atraktivni muškarci pokušavaju kompenzirati svoj izgled novcem. Muškarci koji koriste novac u te svrhe, vrlo često sa sobom u vezu donose i svoje emocionalne probleme.

TRAŽI TE NOVAC

Nikada nema gotovinu kod sebe. Moli te da „ovog puta“ ti platiš večeru, karte za kino, namirnice ili vino, taksi ili parking za svog Range Rovera. Ili je škrt ili je njegov tekući račun u minusu.

Ako muškarac pokušava kupiti tvoju ljubav i predanost, ako se njegov uspjeh, imovina i bankovni računi doimaju pretjerani i ako on sam izgleda predobro da bi bio istinit-to je znak da preispitaš svoje emocije, a najvažnije njegovu vjerodostojnosti.

Izvor: Z&S
Neki baner